zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Breeze naručio još 20 A220

Breeze je naručio još 20 Airbusa A220-300, čime je ukupnu narudžbu povećao na 80 aviona. Prvi od tih aviona je već obojan u Mobileu i isporučit će se kompaniji u X. mjesecu ove godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto Breeze

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Evo vijest na Večernjem da je Airbus došao prezentirati A220 “na Tuđmana”. Očito CA ozbiljno prebacuje one opcije A320 na A220, već znamo tko će to platiti. Iako malo podsjeća na onu prezentaciju Embraera koju je Montenegro imao pred bankrot.

A možda ih je samo stislo pa su se došli posrati na Tuđmana?

Vjerujem da prezentacija uistinu i jest ozbiljna. Pitanje je koliko su ozbiljni u svojim namjerama oni kojima se prezentira.

Čitao sam u vestima o toj ideji da se nabave A220, ali meni to deluje kao čista nebuloza. Ili kao – to su nam savetovali stranci, pa to sad radimo, nema veze što nema nikakve logike. To je opet kao ideja da se Titanik opremi najnovijim kasinom dok tone. Slažem se da bi u nekom idealnom scenariju A220 zaista bio divan avion za Kroaciju i da im odgovara po veličini, ali ako neko zaista želi da sredi tu kompaniju, zar ne treba prvo dovesti profesionalni menadžment, ljude koji znaju i žele da rade, reorganizovati linije, suprotstaviti se Rajaneru koliko-toliko (iako je sad prilično kasno), optimizovati flotu dok su cene aviona još koliko-toliko niske. Mislim, ima toliko stvari koje su trenutno gorući problemi, da li je ulazak u dodatna zaduživanja prava strategija? Uzimanje najskupljih aviona na tržištu? S obzirom da je Kroacija i ovako u finansijskim problemima, količina novca koji država može da upumpa je ograničena u EU i to malo što mogu da uzmu, dati na preskupe avione? Mislim, jasno mi je da nekog VD-a tamo baš briga, jer misli da se može pokriti time što su to savetovali konsultanti, ali ovo mi izgleda kao CFIT. Pitanje je samo da li su svesni toga ili ni toliko malo ne znaju. A, ako je kolaps Adrije bio jako loš za Sloveniju, onda bi kolaps Kroacije za Hrvatsku bio zaista katastrofa i to bi se videlo svake zime i tokom bilo koje vanredne situacije.

Izvinjavam se za off-topic.

To što radi CA svi znamo. I tko to sve plaća također znamo.
Jedino se ne slažemo oko priče da ni kolaps CA bio loš za Hrvatsku. Ja smatram da bi bio dobar, ne samo financijski nego i za mentalni reset svih tih kadrova.
Iako se ne nadam previše kolapsu. Vjerujem da će se jednostavno otvoriti CA Plus koja će opet dobiti nove pare od države, i kojoj će v.d. prvih 30 godina opet biti isti.

Da, ne znam šta pametno da kažem na tu temu. Činjenica je da Hrvatska leti može bez CA, što i jeste period koji je najbitniji za turizam. Ali zimi, kada treba održati kakvu takvu vezu unutar Hrvatske i sa inostranstvom, tu nema previše putnika i potrebna je kompanija ili sa turbo-propovima ili sa malim mlaznjacima. Činjenica je da to ne može da popuni neki LCC.

Što se tiče reseta, ja sam se 2012. nadao da će smena na vlasti u Srbiji naterati dotadašnju vlast da se malo presabere i resetuje, međutim na kraju je ispalo da su bili toliko truli da su se jednostavno dezintegrisali. Ono što je valjalo je izašlo iz politike, ono što nije, samo je promenilo dres. Ono što imamo od tad me je na kraju nateralo da odem iz zemlje. Tako da – ima logike što kažete, ali ja ne bih očekivao previše.

To je vijest koja se povlači već par dana. Mene više zanima otkud bas A220? Na osnovu čega su njega izabrali? Da li imaju bilo kakav parametar. OU sigurno ne nedostaje aviona nego im fali ozbiljna strategija razvoja. Trenutna kombinacija koju ima UO je jedino dobro što imaju u kompaniji.

Pa platili su da ih se tako savjetuje, ako se ne varam.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!