zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Je li Cyprus u Sloveniji i Crnoj Gori scam?

U regiji se naveliko piše o zainteresiranosti Cyprusa za osnivanje firme u Sloveniji i suradnje u Crnoj Gori. Da, takva priča može se prodati u dvije takve minijaturne države koje su pokazale i dokazale da nemaju pojma o zrakoplovstvu. Nigdje drugdje takva bajka prošla ne bi i nitko se ne bi nasadio na tako nešto.

Pa pođimo redom. Na Cipru je od 1947. do 2015. funkcionirala kompanija Cyprus Airways koja je stalno bila u predbankrotnom stanju da bi konačno bankrotirala 9.1.2015. Potom na Cipar dolazi S7 i ponovo pokreće kompaniju pod nazivom Charli Airlines koja je prvi let imala 1.6.2017, dakle prije samo 6 godina. Charli Airlines je letio pod brendom Cyprus. Kompanija je godinama stagnirala na samo dva aviona i nije se mogla pomaknuti sa mrtve točke. U XII. mjesecu 2021. S7 nezadovoljno odlazi iz kompanije i prodaje ju Arcosjetu, da bi do XI. mjeseca 2022. Arcosjet preuzeo svih 100% kompanije. Arcosjet nije zrakoplovna kompanija, lezor ili investitor u zrakoplovstvo, time se nikada nisu bavili. Oni preprodaju business jetove.

No, Arcosjet odlučuje napraviti promjenu, te uz dva Airbusa A320, naručuju 10 Airbusa A220-300, od kojih su dva već došla u flotu. Uz to naručuju još jedan A320. Kada svi avioni dođu u flotu imat će 13 aviona, iako se priča da je plan da flota zapravo ima 12 aviona, te da jedan A320 ode iz flote.

I sada se postavlja pitanje kako diler sa business jetovima i minijaturna kompanija iz Cipra može biti investitor u Sloveniju i Crnu Goru, te kako će oni posao kvalitetno zatvoriti. Bajke i ništa više, te se bojim da je ovo samo gubljenje vremena. Slovenija i Crna Gora mogu samo pružiti šansu Cyprusu da sam investira, a ako isti traži ikakav novac obije države moraju isto odmah odbiti i pobjeći od ovog deala glavom bez obzira. Toliki prodavači magle su već hodočastili u Sloveniji da bi se Slovenija već morala naviknuti da oni samo prodaju maglu. Ili u želji da se nešto napravi ne vide ništa od zaslijepljenosti. Bože me sačuvaj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cyprus

27 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Slovenija uistinu nije minijaturna što se tiče svih vrijednosti koje ima. Nećemo se valjda spuštati na tu razinu da ih zezamo za veličinu ako već oni nas gledaju s visoka.

Ne bih se složio. Sve prezentacije i ideje do sada bile so prilično ozbiljne, napravila se i analiza marketa i izgleda da ima novi vlasnik kapital za investiciju u nove baze (a i flotu sa pravim tipom aviona). Za sada nisu tražili investiciju države, uopšte jih to ne interesira. Ako je “kineska” Air Slovenia scam, ovo sigurno nije.

“dvije takve minijaturne države” ??????? – kako se pa vi izražate, kako ste lahko tako arogantno žaljivi, kdo ste vi, da tako govorite o dveh državah?. V čem je Slovenija miniturna? Gospodarstvu, športu, zeleni politiki, gastronomiji … ?

miniaturna je onda svaka ex-yu država 🙂

jos malo pa če bit hrvatska manja od slovenije – po broju stanovnika

Malene su, a posebno Crna Gora. Tu nema mesta ljutnji

Cyprus otvara LCA-DBV

Ok je da diler sa business jetovima i minijaturna kompanija iz Cipra otvara Dubrovnik?

“takva priča može se prodati u dvije takve minijaturne države koje su pokazale i dokazale da nemaju pojma o zrakoplovstvu”. Šporke riči.

Paušalna ocena i za Sloveniju i za CG. Ali vi verovatno verujete da su tri baze Ryanaira dokaz kako Hrvatska zna puno o zrakoplovstvu pa nećemo dalje diskutovati…

S obzirom da se korumpirani političari samo rotiraju i da jedna te ista ekipa laže narod vezano za nacionalnu avio-kompaniji.

Kako je Slovenija dokazala da nemaju pojma o zrakoplovstvu?

To sve što ste napisali odnosi se na slovenske političare. Da godinama nije postojala uspješna, inovativna, poslovna, organizirana i profitabilna Adria, možda bih Vam i dao za pravo. Ali ne možete cijeloj državi stavljati na krimen ono što je napravila u kratkom roku mala grupa političkih mafioza. Uostalom isti takvi uništavaju i naše hrvatsko zrakoplovstvo, iako smo po površini nešto veći od Slovenije i zbog obale imamo nešto veći broj avioturista. Poštovanje!

A zbog otoka?

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!