zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Zašto IAG ima toliko LCC brendova?

Zašto IAG ima toliko LCC brendova? Najveći je Vueling sa 120 aviona i 15 baza u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj (glavni hubovi su Barcelona, Rim i Paris Orly). Potom ima Iberiu Express sa 19 aviona i jednom bazom (Madrid). Long-hual LCC Level ima 6 širokotrupaca i jednu bazu (Barcelona). Sada IAG otvara i EuroFlyer koji će imati bazu na Gatwicku. Zašto, pobogu?

Trend u Europi je da kompanije smanjuju broj AOC-a. Tako je Lufthansa ukinula Germanwings i SunExpress Deutschland, Air France-KLM je ukinuo Joon, LOT je ukinuo Centralwings i EuroLOT. Za razliku od toga Ryanair ima nekoliko AOC-a: Ryanari, Ryanair UK, Buzz, Lauda i Malta Air. Ovi AOC u prvom redu služe za interne uštede u pilotskim plaćama, ali neki i radi specifičnog posla (Buzz koji je leisure prijevoznik), te velika većina tih kompanija zapravo leti pod brendom Ryanaira. Iskreno u Zagrebu ni ne primjećujemo da leti zapravo Lauda umjesto Ryanaira.

Stoga ova strategija IAG-a i nema baš previše logike. Iskreno, kompanija bi trebala imati samo jedan brend Vueling i long-haul brend Vueling Level. Time bi se brend proširio, isto bi imalo sinergijskog efekta, a i kompanija bi radila ekonomičnije (manje administracije, jedinstvene operacije, veća jedinstvena flota). Da IAG ima samo Vueling kompanija bi imala baze u Barceloni, Madridu, London Gatwicku, Parisu CDG, Paris Orlyu, Rimu, Firenci, Alicanteu, Bilbau, Gran Canariji, Ibizi, Malagi, Palma de Mallorci, Santiagu de Composteli, Sevilli, Tenerife Sjever, Valenciji. Takva kompanija bi imala preko 150 aviona. Bila bi to velika kompanija, sa ozbiljnim brojem velikih baza i hubova, brendirano daleko jača i bitno efikasnija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

4 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Iskreno trebaju imai Vueling, Vueling UK (radi britanskog AOC-a), te Vueling Level (long-haul). I to je to. To bi bilo najlogicnije.

vjv je upravo zbog toga sto te pomenuli, razliciti ugovori sa osobljem i legati toga…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!