zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Tko je taj Air Cairo

Na ovom portalu smo obradili sve velike i veće kompanije koje lete u regiju. No, u zadnje vrijeme je iskočila još jedna kompanija, Air Cairo. Zapravo o ovom egipatskoj charter i leisure kompaniji znamo jako malo u regiji. Krenula je sramežljivo, sa tek par tjednih letova za Beograd, a sada se širi kao poplava u regiji.

 

Što znamo o Air Cairu

Iako se Air Cairo vodi kao low cost carrier, on je zapravo leisure i charter kompanija. Naime, obzirom da danas rapidno odumiru charteraši i sve više kompanija leti leisure letove uz prodaju dijela karata pod povoljnim uvjetima i cijenama turističkim agencijama i turoperatorima, te prodaju karata na slobodnom tržištu, teško je razlikovati klasične low cost carriere (Ryanair, Wizz Air, easyJet, Norwegian, Pegasus…) od leisure prijevoznika koji ima niske cijene karata na slobodnom dijelu kabine (Jet2, TUI, Air Cairo…). Kompanija leti iz Egipta.

Air Cairo je nastao 2003. godine. Vlasnici su mu Egyptair, nacionalni prijevoznik Egipta (60%), Misr Banka (20%) i Nacionalna banka Egipta (20%). Egyptair ima 68 aviona, od čega 18 širokotrupaca, te 9 naručenih aviona. Kompanija leti na 90 destinacija, a hub joj je u Cairu. Egyptair ima 9000 zaposlenih. Kompanija je član Star Alliance.

Njemačka je 5.10.2018. zabranila letove Air Caira i FlyEgypta za Njemačku zbog kršenja njemačkih pravila. Istim su njemačke turističke agencije i turoperatori, među kojima i TUI te Thomas Cook prekinuli ugovore sa Air Cairom. Ipak već 2021. kompanija je ponovo na Njemačkom tržištu gdje ima sporazum sa SunExpressom. Kompanija leti za 14 aerodroma u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. O ovom sporazumu zamaaero je pisao. SunExpress se bavi revenue managementom, prodajom, planiranjem operacija, marketingom i drugim aspektima businessa, dok Air Cairo operira letove. Ovakav sporazum se planira i za druga tržišta u Europi i Aziji. Prvo iduće tržište biti će Benelux. Kompanije za cilj imaju joint venture.

Air Cairo u floti ima 8 Airbusa A320, 4 A320neo i 1 ATR 72-600. Kompanija ima naručenih još 3 A320neo i 5 ATR 72-600. Dakle trenutno operira 13 aviona, uskoro će ih imati 21. Prvotni plan kompanije je bio da nabavi Embraere E170 za domaće letove u Egiptu, no ipak su se odlučili za ATR 72-600.

Air Cairo leti za 11 destinacija u Egiptu, 11 u Njemačkoj, 3 u Italiji, 3 u Saudijskoj Arabiji, 2 u Švicarskoj, te po jednu u Armeniji, Austriji, Azajebedžanu, Češkoj, Jodranu, Kuvajtu, Kataru, Slovačkoj i Uzbekistanu. To su 42 destinacija bez destinacija u našoj regiji o kojima ćemo nešto kasnije. Od 19.9. kreće sa ekspanzijom na Španjolsku gdje će letjeti 3 linije, a od 1.10. za Francusku gdje će letjeti 4 linije. Kompanija je prekinula letove za Dansku, Gruziju, Mađarsku i Poljsku. Iz Caira kompanija leti na 14 linija, iz Hurghade na 23 linije (od koje su 2 chartera), a iz Sharm el Sheikha na 10 linija. Kompanija od 19.9. otvara bazu i u Luxoru sa 8 linija.

Kompanija ima code-share na Egyptair, te blizak ugovor sa SunExpressom. Air Cairo ima oko 500 zaposlenih. Kompanija leti više od 200 tjednih letova. Air Cairo je u 19 godina poslovanja prevezao 20 milijuna putnika. Naravno većinu posljednjih godina.

Air Cairo ima hibridni model poslovanja. U načelu kompanija leti P2P putnike, no ima konekcije preko svoja tri huba za druge destinacije u Egiptu. Tako iz Cairao kompanija leti na 7 destinacija u Egiptu, a iz Sharm El Sheikha na 3 destinacije u Egiptu. Kompanija daje avione i za ad hoc chartere.

 

Air Cairo u regiji

Od 47 destinacija na koje leti Air Cairo u našu regiju leti na čak 5 destinacija, što je više od 10% svih destinacija. Kompanija leti za: Banja Luku, Sarajevo, Skopje, Beograd, a od 1.10. i za Ljubljanu. U VIII. mjesecu Air Cairo je letio 4 tjedna leta iz Hurgade za Beograd, 2 leta za Sarajevo, 2 za Banja Luku i 2 za Skopje. To je 10 tjednih letova. Prošlog ljeta kompanija je letjela 5 letova za Beograd, a u jednom momentu je imala i svakodnevne letove.

Air Cairo je najavio i letove iz Caira i Sharm al Sheikha za Beograd u 2022. godini, no isto se nije realiziralo. Kraće vrijeme Air Cairo je letio i liniju iz Sharm el Shaikha za Prištinu.

Iako je linija za Banja Luku trebala biti cjelogodišnja ipak se ukida 30.9. Kompanija će ove zime letjeti po jedan let tjedno za Sarajevo (petkom), te jedan tjedni let na liniji Skopje-Ljubljana (subotom). Za Beograd će ove zime letjeti 3 tjedna leta (srijeda, subota i nedjelja), dok je prošle zime kompanija letjela 2 tjedna leta. To znači da će ove zime Air Cairo imati 5 tjednih letova za 4 destinacije u regiji. Cijena povratnog leta iz Beograd za Hurghadu ove zime iznosi 397,27 USD.

U Beograd iz Hurghade leti Air Serbia čak 11 letova tjedno, što je bitno više nego Air Cairovih 4 leta tjedno. Air Serbia leti i 1 tjedni let za Sharm al Sheikh. Kompanija je prije Covida-19 letjela i redovne letove iz Beograd za Cairo. Air Serbia leti i jednom tjedno iz Niša za Hurghadu.

Iz Ljubljane za Hurghadu leti i FlyEgipt dva puta tjedno, a ista kompanija leti i iz Ljubljane za Sharm al Sheikh jednom tjedno. Iz Podgorice za Cairo leti Air Montenegro jednom tjedno. Za Hurghadu je chartere letjela i Adria prije bankrota. FlyBosni je imala u planu letove za Cairo, ali kompanija nije pokrenula ni jedan let ove godine.

Obzirom na to da je u prošloj godini Air Cairo poduplao broj letova za regiju, da ima značajan broj zimskih letova, te da je povećao broj destinacija sa 1 na čak 5, za očekivati je dalje širenje idućih godina u regiji. U prvom redu očekuje se da bi kompanija trebala pokrenuti letove iz Hurghade za Zagreb i Prištinu, u daljoj fazi iz Hurghade za Podgoricu, Niš, Tuzlu i Split. Jednako tako realno je da bi kompanija trebala pokrenuti letove iz Sharm El Sheikha za Beograd i Sarajevo, iz Luxora za Beograd i iz Caira za Beograd i Zagreb (ako to ne napravi Egyptair što bi bilo logičnije). Također očekuje se povećanje broja letova na postojećim destinacijama u regiju.

Kako god Air Cairo je od anonimne kompanije sa simboličnim letovima u regiju došao do značajnog broja regionalnih letova, poglavito u mršavo vrijeme zime.

18 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Air Cairo nastavlja operacije ka Banja Luci. Preko Beograda bez prava prodaje karata BEG-BNX. Kako sam načuo stop u BEG će biti od sat vremena.

Kad kažete tko je taj Air Cairo, ne znam da li parafrazirate jednog našeg doajena avijacije koji je postavio isto pitanje pitajući se u bijesu za jedno međukompanijsko tijelo….

“U Beograd iz Hurghade leti Air Serbia čak 11 letova dnevno…”

Tesko da je dnevno iako su u aprilu ponekad leteli 7 dnevno…Bice da je ipak 11 nedeljno.

Da, ali vi ste napisali dnevno.

A sta ste ovde napisali?

“U Beograd iz Hurghade leti Air Serbia čak 11 letova dnevno,…”

Sad ste ispravili.

Koliko se sećam, AirCairo je želeo da pokrene još nekoliko linija iz BEG, ali su bili blokirani od strane Direktorata.

Da, hteli su Cairo i Sharm. Stite AirSerbiu.

Da. Tako se to radi kad imate bilateralni sporazum. Tako i treba kad vec mozete zastititi svoje.
Eto imaju slobodan prolaz u BNX pa ipak odustali. Imaju i za Zagreb pa nista. Pristina nista.

Za Beograd su preko leta smanjili jer je i potraznja mnogo manja u odnosu na prethodnu godinu.
Egipat je vise za jesen i prolece nego za leto tako da ce fino profitirati kad JU ne leti.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!