zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

PUTOPIS: Vatikan religijska prijestolnica svijeta

Da, kada ste u Rimu bilo bi totalno glupo ne posjetiti Vatikan. Moja malenkost to je učinila više puta. Konačno kršćana je najviše na svijetu, čak 2,3 milijarde, pola milijarde više od muslimana. Od toga katolika je 1,4 milijarde koji žive u 221.700 župa i 2851 biskupiji. Dobar dio ovih katolika želi posjetiti Vatikan bar jednom u životu. Pa čak i ako niste katolik, ova prijestolnica katoličanstva je istinski centar svjetske kulturne baštine, jedna od destinacija koja se mora posjetiti u životu.

Vatikan ima površinu od samo 0,49 kvadratnih kilometara gdje živi tek 524 osobe, među kojima i Sveti Otac Papa. Vatikanu pripada i niz posjeda u Rimu, ali i diljem Italije. No, na ovih manje od pola kvadratnih kilometara smjestilo se toliko velikih atrakcija da u Vatikanu istinski imate što raditi jedan cijeli dan, pa čak i dva.

Najveća atrakcija Vatikana svakako je Bazilika Svetog Petra, glavna crkva katoličke crkve. Bazilika je podignuta na mjestu mučeništva i na grobu Svetog Petra, jednog od 12 apostola i prvog Pape. Baziliku su oslikali i kipove isklesali najveći svjetski umjetnici među kojima i Michelangelo, Bramante i Bernini. Bazilika je duga 211 metara, a kupola je na visini od 138 metra, te ima površinu od čak 15.160 kvadratnih metara. Bazilika je najveća crkva na svijetu. U bazilici je i katedrala (stolica) na kojoj je sjedio Sveti Petar. Sjećam se vremena dok se nije čekao ulazak u baziliku, no sada red bude i po sat vremena čekanja. No, istinski se isplati, a sama bazilika će vas ostaviti bez daha. Pisac ovih redova se, dok je bio vrlo mlad, popeo na vrh kupole. Iako dušu ispustite na ogromnom broju uskih kružnih stepenica pogled sa katedrale istinski vas fascinira i to je nešto što morate doživjeti.

Desno od bazilike je ulazak u katakombe (kriptu) gdje je pokopan 91 Sveti otac Papa, a gdje je bio pokopan i Papa Ivan Pavao II, 2005. godine. No, 2012. njegov grob je premješten radi ogromnog broja hodočasnika i sad se nalazi na desnoj strani bazilike. Još i danas tisuće hodočasnika svaki dan dolazi na njegov grob. Svaki posjetitelj mora posjetiti i grob Svetog Petra, najveće svetište Vatikana.

Ogromna vatikanska atrakcija je Vatikanski muzej. Jedan od najraskošnijih, najbogatijih i najbitnijih muzeja svijeta sa ogromnim postavom. Muzej ima 1400 soba. U muzeju su izložene umjetnine koje su pape skupljale stoljećima. Sama zgrada muzeja je više nego fascinantna. Godišnje Muzej posjeti 7 milijuna posjetitelja. Muzej se zapravo sastoji od više muzeja i galerija. Vrlo bitan dio Vatikanskog muzeja su znamenite i fascinantne stepenice Elicoidale Momo.

Vatikanska knjižnica je najbitnija knjižnica svijeta sa tisućama rukopisa i knjiga neprocjenjive važnosti. Dio knjižnice su bili i Vatikanski tajni arhivi, koji su u XVII. stoljeću odvojeni od knjižnice. Oni skrivaju najvažnija dijela najvećih umova svijeta, tisuće njih su sačuvana u samo jednom primjerku, u Vatikanu. Neke knjige su iz 4. stoljeća poput rukopisa Biblije. Zatvoreni dio Tajnih arhiva istinski malo tko smije posjetiti, a sam Vatikan vrlo rijeko odobrava znanstvenicima da koriste građu arhiva. Neka dijela koje Vatikan ne želi dijeliti sa javnosti i privilegija su samo pogledu papa i najviših svećenika ne mogu se pogledati ni od strane najvećih znanstvenika koji desetljećima traže da ih vide. Vatikanski tajni arhivi imaju 85 km polica i 35.000 svezaka.

Svakako je ogromna vatikanska atrakcija Sikstinska kapela. Kapelu su oslikali najveći slikari svijeta (Botticelli, Perugino, Ghirlandaio, Pinturicchio, Signorelli, van der Boek, Lecce, Rosselli). Sikstinsku kapelu krase i dijela hrvatskog kipara Ivana Duknovića. No, najveće remek djelo po kome je Sikstinska kapela poznata ja svod koji je oslikao Michelangelo. Michelangelo je na svodu i Posljednjem sudu iznad glavnog oltara radio punih 10 godina. U Sikstinskoj kapeli se održavaju konklave, kada se kardinale zaključava dok ne odaberu novog Papu.

Velika atrakcija je i sam trg Svetog Petra ispred ulaza u baziliku. Trg je više nego fascinantan a na Božić i Uskrs, kao i na druge velike svetkovine katoličke crkve ovdje se okupi do 300.000 vjernika, a na pogrebu Svetog Oca Ivana Pavla II bilo ih je 2 milijuna. Trg je projektirao sam Benini. Na središnjem dijelu trga dominira velik 25,5 metara visok egipatski obelisk, a sa obije strane obeliska su po jedna fontana. Trg je sa obije strane od bazilike Sv.Petra zatvoren polukružnim arkadama.

Lijevo od bazilike Svetog Petra je dvorana za audijencije Pavla VI. Istinski fascinantna i velika građevina u kojoj sjedi 6300 vjernika. Ovdje redovne audijencije za vjernike ima Papa. I moja malenkost je ovdje imala priliku rukovati se i porazgovarati sa Ivanom Pavlom II, što smatram jednim od najvažnijih događaja u svom životu, a takvih nije bilo malo. Odmah do dvorane za audicijencije je i Tutonsko groblje koje svakako  treba posjetiti, te crkva Svete Marije Piate.

Putnik namjernik bi trebao posjetiti i vatikansku poštu, istinski zanimljiv poštanski ured gdje možete kupiti originalne vatikanske marke, stare kolektorske marke i kovanice. Ovdje možete nabaviti i vatikanske kovanice, vrhunski suvenir, a koje se izdaju u apoenima od 0,01, 0,02, 0,05, 0,10, 0,20, 0,50, 1,00 i 2,00 EUR. Kako je svih kovanica izdano tek po 6400 komada u dvije serije i 2000 komada u 1. seriji, jedine kovanice koje istinski uvijek možete dobiti u Vatikanu su one od 0,50 EUR kojih je izdano u oko 20 milijuna primjeraka. Središnji ured Vatikanske pošte nalazi se u Via Sant’Ana u zapadnom dijelu Vatikana. Pošta ima ispostavu i u Vatikanskom muzeju, te na Trgu Svetog Petra. Vatikanska pošta distribuira 140 tona poštanskih pošiljki godišnje.

U Vatikanu je najvažnija zgrada Apostolska palača koja ima preko 1000 soba, rezidenciju Svetog Oca, niz ureda i kapela. No, ulaz široke javnosti u Palaču nije dozvoljen. Niz je još građevina koje se ne mogu posjetiti u Vatikanu među kojima i barake Švicarske garde, Guvernatorska palača, Radio Vatikan, Vatikanska služba sigurnosti, te niz palača unutar Vatikana, kao i Engleski vrtovi, te ostali parkovi Vatikana.

Malo je poznato da na samom južnom rubu Vatikana postoji željeznički stanica. Sa ove stanice na putovanja odlazi papa, no stanica služi i za dovoženje robe u Vatikan, ali stanica svake subote ima i vlak za turiste i goste Vatikana koji vuče parna lokomotiva FS Class 925 iz 1915. godine.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

28 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Divno mesto za posetiti svakako, i crkva Svetog Petra i muzej su izuzetni, ali naslov deluje kao namerna provokacija da bude sto vise komentara. Respect.

Može li se smatrati “provokacijom”. Kada netko kaže da su turci Gagauzi pravoslavci. Ili recimo da na Aljasci i dan danas postoje crkve Ruske pravoslavne crkve iz carskog doba. Koji eto baš “slučajno” Amerikanci drže u besprijekornom stanju. I dio domorodaca Inuita i dan danas štuje pravoslavno rusko predanje.
Mislim evo primjer još jedne provokacije.

Odličan članak. U Vatikanu je najveća koncentracija vrhunske umjetnosti na svijetu. Svod Sikstinske kapele ostavlja bez daha. Čovjek se ponekad pita kako je to bilo moguće naslikati ljudskom rukom. Kupola je remek djelo arhitekture. Kada sam prvi put bito tamo, sa mnom u skupini je bio jedan akademski slikar. Povremeno sam pratio i njega kako to sve promatra s divljenjem, nekad mi se činilo kao da će mu donja vilica ispasti.

Muslimana ima 1,8 mil. a katolika 1,4 mil. znaci za 400 000 ih ima vise.
Vatikan je po jurisdikciji tek drugi po velicini religijski grad poslije Meke.
U 2023 Meku je posjetilo 8,5 miliona dok je Vatican City 6 miliona.

Kod pravoslavaca je po jurisdikciji i dalje Konstantinopol (Istanbul) glavni religijski grad.
Istanbul je imao 14, 5 miliona posjetitelja ali naravno te vrste posjeta nemaju puno veze sa religijskim turizmom i samim tim ta data se ne moze porediti.

A koliko je od muslimana sunita, a koliko šiita? S obzirom da krščane niste uzeli u ukupnom broju kao muslimane već ste samo izdvojili katolike..

Druzi i Alaviti također. Podskupine iz spektra Islama. Kao što su Samaritanci iz spektra Judaizma. Jako male skupine ali bitno za naglasiti. Te neću reći arapski ali semitski sigurno Katolici. Melkiti, Maroniti,Ajsori.

Replika za Sekin. U krivoj rubrici. Isprike Alene.

Добро је знати да је улаз у Цркву Светог Петра бесплатан, не плаћа се улаз. Невјероватно колико је је унутрашњост лијепа, остао сам око пола сата ходајући, гледајући, нешто невјероватно, обавезно да се уђе

Prestonica katolicizma, da. Svetska verska prestonica, ne. Da ste tekli Jerusalim, imalo bi smisla.

Katolicizam druga najveća religija? Nazdravlje!

Krscanstvo je najveca svjetska religija. Katolicanstvo je njegov ogranak.

Alene zasto viz er ne leti vise iz Sarajeva?

Vatikan nema nikakva obilježja prijestolnice!

Topla preporuka svima za hrvatski film Svećenikova djeca. Uštedjet će Vam novce koje bi potrošili u Vatikanu.

Centar svjetske kulturne baštine? Vatikan?!?!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!