zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Svakih 15 minuta između Moskve i St.Petersburga

Ovog leta aviokompanije su pokrenule rekordan broj letova između Moskve i Sankt Peterburga – 38% više nego prošle godine. Od VI meseca do kraja IX meseca planiraju obaviti preko 20 hiljada letova na ovoj ruti – po 10,2 hiljade u svakom pravcu. U periodu VI-IX meseca prošle godine, aviokompanije su saobraćale od Moskve do Sankt Peterburga u proseku 60 letova dnevno i isto toliko nazad. Prema podacima, aerodrom Pulkovo je u 6 mesecu 2023. primao maksimalno 69 aviona dnevno iz Moskve, a u 5 mesecu 2019. godine – 66. U istom periodu ove godine predviđena su u proseku 83 leta dnevno sa moskovskih aerodroma do Pulkova i isto toliko u suprotnom smeru, Prema planiranom rasporedu, od 06:00 do 01:00 avioni će leteti u proseku svakih 15 minuta u oba smera.

Većinu letova planiranih ovog leta između glavnih gradova obavljaju aviokompanije grupe Aeroflot (koja uključuje i Rosiju i Pobedu) – u proseku 78 letova dnevno. Kompanija je ponudila 64% više letova na ovoj ruti nego u periodu VI-IX mesec 2023. godine, kada je u proseku obavljala 48 letova dnevno u svakom smeru. Kod ostalih avioprevoznika, naprotiv, smanjen je broj letova za oko 43%.

Prema Aeroflotovom rezervacijskom sistemu, 69 od 78 letova za Sankt Peterburg obavljaće podružnica Rossiya Airlines na Superjet 100 sa tri moskovska aerodroma – 42 iz Šeremetjeva, 24 iz Vnukova i 3 iz Domodedova, od kojih je jedan na Airbusu A319. Sam Aeroflot planira  četiri leta dnevno (aviokompanija trenutno prodaje karte po cenama od 6500  rubalja ili 63 Evra u jednom pravcu). Dodatnih pet dnevnih letova prodaje niskotarifna avio-kompanija Pobeda.

Raspoloživi kapacitet sedišta za ovo leto na letovima aviokompanija Aeroflot grupe, S7, Utair, Smartavia, Nordwind i Azimut na ovoj ruti porastao je na ukupno 2,15 miliona sedišta za period od VI do IX meseca  (1,07 miliona u svakom smeru). Istovremeno, grupa Aeroflot je sama povećala kapacitet sedišta za 28% (na 0,96 miliona sedišta).

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: Aeroflot

28 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Eno danas presjekli vrpcu za izgradnju brze pruge upravo na toj relaciji iz naslova…

Mislim da su linije Milano-Rim i Madrid-Barcelona imale više dnevnih letova pre uvodjenja brzih vozova.

Idu ljudi da obilaze St.Petersburg odnosno Moskvu kada već (uglavnom) ne mogu da putuju na more tokom leta.

Kako ne mogu na more?

63 EUR za let od 1h30, u zemlji koja muku muči s nedostatkom aviona. S druge strane OU naplaćuje više od toga za 50 minutni let ZAG-DBV, iako ima viška kapaciteta…

I Beg-TIV je skuplje a traje svega 35 minuta.

A od kada minutaža leta ima veze sa cijenom?

Nije ključna u cijeni, ali nosi veliku ulogu. Ne može let London – Zagreb koštati kao London – Tokio. Naravno da tu postoje poticaji, slotovi, popunjenost aviona itd. No udaljenost je ipak glavni faktor cijene.

Je li potreban toliki broj letova između ta dva grada? To su dakako veliki gradovi (10 i 4 milijuna ljudi) no takav broj letova nije uspostavljen ni između Istanbul – Munchen / Berlin / Frankfurt gdje je puno potrebnije.

Objasnite zašto je potrebnije IST-MUC/BER/FRA?

Impresivno,da li je ovo najveći broj frekvencija između dva grada na dnevnom nivou?

Izmedju Jeju i Seula u Koreji postaje 218 dnevnih letova a bogami i izmedju Londona i Parisa je bilo 2021 oko 180 letova.

Ja sam letio davno na tim linijama (Aeroflota) i to je bilo kao gradski autobus – nema checkina nego odeš pjeske do aviona ili ako je gužva pričekaj da dodje drugi. Brkata stjuardesa ubaci kofer u tupoljev i idemo….

Pa to je bilo odlično, to i Ryan želi: u avion kao u autobus. Ruskinje, ineče, slabo imaju dlaka, brkatost žena je mnogo češća na Balkanu i na Mediteranu.

Ovaj prvi deo koji se odnosi da odes peske do aviona mora da je bio mnogo mnogo davno jer vec poslednjih 25 godina sigurno nije tako a sto se tice brkate stuardese mora da ste pobrkali podneblje jer ja za 23 godine zivota u Rusiji jos nisam sreo brkatu rusku zenu…

Pješke do aviona dan danas se odvija na mnogim aerodromima. Što se tiče odabira sjedala isto tako i danas u nekim manjim avionima. A što se tiče brkatih žena sve je ti relativno jer niti jedan narod ni nacija nije genetski jednaka. A i totalno je nebitna tema za ovaj portal.

Ne kažem da treba pljuvat po Rusiji, ali probajte naći podatak o broju toaleta unutar kuće, probajte naći podatak koliko je kućanstava spojeni na kanalizaciju izvan Moskve i Sankt Petersburga. Imate na youtubeu emisiju iz 2004. gdje pokazuju kako blagajnice još računaju abakusima, a dio plaće se kompenzira votkama. I sam Putin je rekao da je cilj do 2027. smanjit siromaštvo sa 30% na 7%. Svaki treći stanovnik je sirotinja. Ovo nije ništa drugo nego pokazivanje “moći” dok je narod na ivici siromaštva.

@anon 18.49: i vi to zaista vjerujete? A što se sirotinje tiče: pogledajte najnovije podatke Njemačke…

I da ne vjerujem zapadnim medijima, Putin je i sam rekao da je postotak siromaštva 30%. Obzirom da i on manipulira medijima, velika je šansa je ta brojka i veća. No ovo nije portal za razgovarat o tome. Ako oni stvarno pune avione svaka čast, ako ne pune onda je to obično dokazivanje zapadu i bespotrebno trošenje novca u nezahvalnoj situaciji.

Rusija je zemlja ogromnih razlika u imovinskom stanju. Dok se Moskva i Petrograd kupaju u zlatu, na manje od sat vremena autom od tih gradova ćete naići na sela puna daščara bez asfalta, sa vanjskim toaletima itd.. Tako da je lako reći da su jako siromašni jer nemaju wc ili tako bogati da voze pozlaćene Mercedese G65. A to je od početka rata eksplodiralo, bogati su postali još bogatiji a siromašni još siromašniji.

@Dejan zaiste niste sreli brkate ruskinje? Dobro, ajde po gradovima je to sigurno danas nestalo, ali kad malo zađete na selo….
Istina nije tema, samo mala crtica jer sam zaista imao brkatu stjuardesu koja mi je stručno sa asfalta samo tako zavitlala torbu u tovarni prostor tupoljeva (a bogami je to na jedno 3 metra visine).

Pazite šta pričate da ne bi prali prozore na 17. katu. Takva je politika.

Tako Putin riješava političke protivnike i oni koji se ne slažu s režimom.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!