zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Gatwick ukida limit od 100 ml tekučine

London Gatwick će ovog ljeta uvesti nove skenere te će ukinuti obvezu nošenja najviše 100 ml tekućine, što je uvedeno 2006. godine. Uz to putnici više neće morati vaditi laptope i tablete iz torbi. Aerodrom naglašava putnicima da se ipak moraju raspitati oko nošenja tekućina jer još uvijek ogromna većina destinacija na koje putuju ima ovo ograničenje i dalje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: London Gatwick

34 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Protiv ukidanja limita od 100 ml bore se aerodromi rukama i nogama jer on donosi izvanredne zarade. Primjer MUC: prije uvođenja tog limita, plaćao sam malu bocu Coca Cole i prije i nakon kontrole 1,35. Nakon uvođenja tog limita ista ta boca je iza kontrole koštala 2,90… Slično je u Beču (zadnje sam platio 2,70)… Na FRA sam litru vode platio iza kontrole 4 eura…

Radi se o tome kada se instaliraju novi CT skeneri za rucnu prtljagu (C3 approved). Neki europski aerodromi to imaju vec od 2019 godine, a po EASI, uskoro ce to biti obaveza (isto kao i za predanu prtljagu).
Tako da ne radi se tu o djelatnicima, nego o tehnologiji kojom aerodrom raspolaze. Da neki zastitar tjera putnike da vadi elektroniku van, a to nije potrebno, onda se radi o teskoj neupucenosti u pravila i procese.

Zar na Plesu putnici jos uvijek vade laptope i ne mogu unijeti boce sa vodom?

Potpuni idiotizam u startu. Cijela farsa je krenula kako bi se navodno spriječilo da netko smješa više komponentni eksploziv. Činjenica da je za to potrebna ozbiljna oprema i znanje nije bilo bitno. Kao i u recentnim primjerima iz tora se rijetko čuje neki protest ili pobuna; uglavnom tihi meket i mucanje sebi u bradu

Jesi li to ti XXXX

Za laptop je tako već poodavno,ali za vodu,kaiš nije. Ne može preko 100ml i mora se kaiš skinuti. Tako je bilo pre desetak dana kada sam leteo. Mada ne bi me iznenadilo da je u pitanju kako kaže gospodin Alen “do djelatnika”. Kod jednog mora,već kod drugog ne.

Ne nego do trake. Pola imaju pola ne.

Na FCO nema limita. Ali kako da znate gdje ima a gdje ne?

Ni na MXP ni na LIN ni na LCY godinama.

Prilicno kasne. BEG to ima odavno!

Da, odavno. To je na BEG u funkciji jos od IV meseca 2022. godine, dakle oko godinu dana i 9 meseci.

Ukinut limit 100ml, ne mora se vaditi laptop, ne mora se skidati kaiš, itd… Samo prodjete.

Tako je od IV meseca 2022. godine, od kada BEG ima najmodernije skenere.

Zavisi od radnika. Neko trazi, a neko ne. I to je glupost nevidjena.

Prosli put mi je radnica rekla da izvadim laptop, na sta sam joj rekao “Ali ovo su novi skeneri na kojima se ne vadi laptop”. Pozvala kolegu pored koji je zaista rekao da se ne vadi.

Ja sam leteo u sredu 10.01. iz Beograda za IST i trazili su da skinem kajs i sat. Laptop se ne vadi kako ste i napisali ali ostalo izgleda puj pike ne vazi …

Sve linije su iste, do radnika je. Idiotizam.

A meni u novembru i decembru nista nisu trazili. Zavisi od radnika, nazalost.

Nisam znao da je ukinut?? Pošto redovno pored kontrole vidjam kante pune boca, flašica za vodu, sokove itd… Na koji limit je dignut onda liquids check?

Nema limita vise. Mozete koliko god hocete.

Ma Beograd dominira, postavlja nove standarde….

Koliko onda BEG kasni za FCO koji to ima barem od 2018.? Od tada se prolazi i sa kompjuterom i sa kaisem i sa flasicom vode…

Da, pisano je vec o tome, za elektroniku i sl. Moze i flasa vode da se unese i slicno. Imaju skenere za to. Jedino je problem na nekim aerodromima ako presedate, ako ima security, morate da bacite to.

Tako sam se zaleteo na drugom aerodromu, niti sam izvadio laptop, ni flasicu sa vodom, svasta su mi rekli, kolega, ovo je security kao i svaki drugi, morate da izvadite elektroniku i tecnost ne sme da se unese. Mislim se, mozda kod vas.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!