zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Trumpova aviokompanija

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Trump Shuttle)

I dok široka javnost zna da Donald Trump ima privatni avion Boeing 757-200 prepun zlatnih detalja i drugog luksuza, malo ljudi zna da je Trump imao i avio kompaniju, pod imenom Trump Shuttle.

Trump Shuttle je operirala od sredine 1989. sa flotom Boeinga 727-100 i 727-200 između Bostona, New Yorka i Washingtona. Da bi osnovao kompaniju Trump je kupio posrnuli Eastern Air Lines netom pred bankrot te je od njega preuzeo slotove, infrastrukturu i flotu od 17 Boeinga 727.

Kako je Trump ušao i u business sa kockarnicama i hotelima u Atlantic Cityu planirao je četiri aviona opremiti kožnim sjedalima, debelim tepisima, kromiranim dijelovima, drvenim detaljima, velikim zraclima i oblogama od lažnog mramora u toaletima, te tijekom leta besplatno nuditi obilan topli obrok i brojna luksuzna pića. Za letove od samo 60 minuta. Trump je na svaki avion potrošio milijun USD za uređenje iako avion nije vrijedio više od 4 milijuna USD. Trump je tada rekao da stvara najbolji transportni sistem u cijelom svijetu. Putnici su, pak, često govorili da još nisu ni krenuli jesti svoju Cezar salatu dok se čulo iz kokpita „poštovani putnici započinjemo slijetanje, uspravite svoje stoliće…“.

Upravo zbog Trumpovog nedostatka zrakoplovnog iskustva i poznatog megalomanstva, kompanija je vrlo brzo stvorila gubitke. Stoga ne treba čuditi da je Trump Shuttle imao kratak vijek trajanja te je 1992. prodan US Airwaysu.

 

 

2 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Taj Trump je već imao milijun bankrota kompanija, preprodaja, muljaža. Proba, izgubi novac, iskoristi svoj utjecaj i uspije preprodat propale projekte nekome da što manje ili ništa ne izgubi. Muljator samo takav.

Da, lik je ono…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!