zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

JetBlue dao gateove i slotove

Netom prije suđenja koje je inicirao DoT radi zabrane spajanja JetBlue i Spirita, a koje je zakazano za 16.10, JetBlue je kao izraz dobre volje i da olakša posao sudu ustupio gateove na aerodromima Allegiant Airu. JetBlue je Allegiantu prepustio dva gatea na Bostonu, isto toliko na Newarku, uz 43 slotova za polijetanja i slijetanje, te 4 gatea na Fort Laudardale. Kompanija će ustupiti i Frontieru 22 para slotova na New York La Guardiji.

autor: Alen Šćruic, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

10 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

pretrgli se – sve je ono zbog dokumenta koji su procurili i koji su bukvalno autogol. kakav god da je spirit, ocito je bilo da ce merger imati snazan udar na cijene — advokati jb-a su se zeznuli u redaktovanju u nekim podnijetim internim spisima i pokazali da ce cijene ici gore od 24-40% nakon sto pozobaju 200 aviona od spirita i stave ih na jb standard. nema dovoljno jakih ULCC u americi a jako je puno preklapanja sa spiritom. ona prva opcija da se spirit i frontier spoje ima nesto malo vise smisla jer se mreze manje preklapaju pa je tu konkurencija manje-vise ista, a visak novca za operacije bi se mogao preusmeriti u rast. jb je bas ‘u banani’. kao sto je bilo jasno da konsolidacija s AA nije dobro zamisljena (glupo je i pomisliti da AA ne moze da konkurise delti i UA na sjeveroistoku – cuj nemaju para a najveca kompanija na svijetu – to pas s maslom ne bi pojeo), tako je i ovo propast i bacanje para.

ma ja se skroz slazem da ima smisla to za biznis. lijepo se uklapaju oni, ali bez konkurencije odose cijene u nebo (pogotovo ovo sa spiritom i jb). ipak ti spiriti i jetblue-ovi drze malo cijene koliko-toliko pod kontrolom. a drzavi je bukvalno jedino to bilo bitno bilo objema parnicama – i u obje parnicu su se bili rasplinuli na toliko strana da su glat izgubili (ili ce). NE je zasad jedna krecana u kojoj se moze rasti vecim i efikasnijim avionima s manje frekvencija za iste destinacije eventualno. npr, AA ne mora da leti u miami od 5am svaki sat s NYC aerodroma, vec moze neke od tih frekvencija da konsoliduje i “podeblja” neke druge. nije im lako, to je sigurno, ali nekoliko prilika je vec propusteno za sirenje (koje je vrlo inteligentno delta pozobala), i sad nema plakanja – kao npr united i idiotsko napustanje JFK-a.

Panika je njima radi Spirita.

nisu ga zatvorili nego su natjerani da ga zatvorre jer su popusili na sudu. inace su lose vodili parnicu, ali je od pocetka bilo relativno jasno da bajdenova administracija ovo nece dozvoliti. ova situacija je jos gora od NE alliance.

da da, to zbog spirita. ali nema od toga nista. eto pa u onom clanku o wizzu pisete da jp morgan stoji iza frontiera. ako je to istina (a to je ona visoka zapadna korupcija o kojoj govori janis varufakis – pogledajte klip ako stignete, lede se zile), onda sve ovo propada i frontier kupuje spirit. kao sto sam negdje pomenuo, taj merger ima vise smisla jer su im mreze dosta drugacije, pa onda ne bi pretjerano uticalo na cijene, i to bi drzava dozvolila (plus jp morgan :)).

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!