zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Overture kasni godinu dana

Boom-ovo supersonični avion Overture će kasniti za sada godinu dana. Avion neće imati prvi let 2027, a prve isporuke su pomaknute na 2030. Overture će letjeti brzinom od 1,7 macha (2083 km/h) i primat će 65 do 80 putnika. Overture do sada ima preko 100 narudžbi Uniteda, Americana i Japan Airlinesa. No, Virgin Atlantic je odustao od narudžbe iako i dalje pozorno prati projekt.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boom

11 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nešto kao i A220 za Croatia Airlines ili robotaxiji našeg poznatog subvencioniranog poduzetnika… Ili još bolje Pragusa. Not gonna happen

Ja sam nažalost veoma skeptičan. Da na ovome rade Boeing ili Airbus ili bilo koja kompanija koja je ikad proizvela makar i jedan avion koji je poleteo, bio bih manje pesimista. Ali ovako, imate ekipu koja je progurala svoju ideju kroz inkubator, podigla silne milione investicija, radila jako dobar marketing i osigurala narudžbine, ali oni jedva da imaju postrojenja gde išta mogu da naprave. Ja verujem da su puni elana i da su se potrudili da nađu i plate stručne ljude, ali oni planiraju da naprave supersonični avion, kao i motore, a da pre toga nisu nikad ništa napravili. Već sad se nižu odlaganja za odlaganjem, demonstrator Baby Boom je trebalo da poleti valjda još 2018, pa 2019, pa 2021, pa 2022, pa sredinom 2023 i još ništa.

Ja bih zaista voleo da vidim tu pticu na nebu i da ceo projekat postigne uspeh, ali se plašim da je cela priča previše naivna i optimistična. Ako budu imali dovoljno para i budu uspeli da isfinansiraju sva ta silna kašnjenja, postoji šansa i da će doći do cilja, ali biće jako teško obezbediti tolike pare, a nemate ništa da date u zalog osim svog entuzijazma i vrednog rada. Opet, nažalost, istorija je puna takvih preambicioznih poduhvata gde u jednom trenutku jednostavno nestane para za dalji rad a nije proizvedeno dovoljno da bi opravdalo dalje investicije.

Svakako, držim im palčeve.

Nadam se da se projekt ostvari uspješno. Nakon Concorda fali baš neki supersonični avion pa makar samo bogati letjeli. Mislim da je Concord prerano penzionisan i da se tako radilo nakon svake nesreće, niko ne bi više letio avionom

Po meni, Concord je treba da nastavi svoj radni vek ALI sa novim i modernijim motorima i fligth deck upgradom. Tako da je baš čudno što je sve to naprasno stalo posle onog udesa… Šteta..

Nije povučen zbog udesa, leteo je godinama posle toga za BA. Povučen je iz ekonomskih razloga. Sa skupom naftom tek ne bi imao šanse.

Da se ne lažemo, ljudi koji su letelo njim bi mogli da plate kartu koja bi bila ekonomski isplativa za bilo koju kompaniju a pogotovu neku kao AF ili BA. Jer I da su gubili na njemu mogli su da utope taj gubitak na milone profita koje zarade na drugim letovima. Tako da mi ta priča ne pije vodu o ekonomskoj isplativosti.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!