zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Budimpešta provodi mjere za zaštitu od buke okolnog stanovništva

Aerodrom Budimpešta je krenuo u fazu III zaštite od buke za građane budimpeštanskih okruga X, XVII i XVIII, te područja Üllő. Ova faza će obuhvatiti više od 1000 vlasnika nekretnina u okolici Aerodroma. Prijave se primaju do IX. mjeseca, a program će se provesti do kraja 2024.

Ova faza će vlasnicima nekretnina omogućiti ugradnju stakala od 6 mm koji smanjuju buku za 10 decibela. Stakla su besplatna za spavaće sobe ako su prethodna stakla stara 10 i više godina, a mogu se ugraditi i na druge sobe (dnevni boravak, kuhinja, radna soba…) pri čemu Aerodrom financira 70% troškova. Aerodrom besplatno ugrađuje i rolete na prozore i to na sve sobe. Aerodrom će također besplatno ugrađivati zvučno izolirane zidove na spavaće sobe. Vrlo pohvalno!

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nije loše, bolje išta nego ništa, ali ne može se ništa drastično postići samo sa spavaćim sobama. Zvučni valovi su mehanički valovi i oni djeluju na cijelu kuću, tj. šire se cijelom kućom. Ako ih se zaustavi samo na jednom dijelu, ući će kroz druge dijelove i opet djelovati na taj prividno zaštićeni dio. Da, djelovat će manje, ali samo donekle.

Jedina prava zaštita od buke bila bi da se oblože svi vanjski zidovi, da se promijene sva stakla, kao i da se obloži/rekonstruira/promijeni cijeli krov.

BUD je otvoren krajem drugog svetskog rata, tako da apsolutno svi koji tamo danas žive (bilo da su nasledili ili kupili nekretninu) su znali da će stanovati pored aerodroma. Pohvalna je inicijativa za zaštitu od buke, ali nerealno je očekivati da bilo ko može da ima oazu mira na toj lokaciji.

Potpisujem!!! Kada samo pogledam.MUC: najglasniji su oni koji su sagradili kuće nakon 1991. godine.. Ja im.ne bih ništa dao!!

U Mississauga-i Ontario/Kanada imate par naselja gde pri ulazu imate ogroman znak “Ovo naselje ima pojacanu buku zbog aviona”
Zoning je bio promenjen sa industrijske zone u residential. Cilj velikih znakova, da se potencijalni kupci obaveste o riziku prilikom kupovine kuce jer obadva naselja su direknto na liniji sletanja/poletanja najopterecenijeg seta pista (23 i 24 R/L)

Sa Toronto Island-om je druga prica, aerodrom je tu jos od pre drugog svetskog rata i to je bio glavni aerodrom za Toronto. Na aerodrom uje zabranjeno sletanje mlaznih aviona jer su se vlasnici stanova koji su tu napravljeni 70-ih i 80-in na zemlji koja nije postojala za to izborili zbog buke, bez obzira sto moderni turbofan motori prave manju buku nego radijalni klipni motori. Ista grupacija je zabranila izgradnju mosta tako a imate najkracu redovnu trajektnu liniju na svetu gde voznja traje nekih 45 sekundi.

Treci primer je Aerodrom na ostrvu u Chicago-u koji je zatvoren.

U pravu ste. Evo jedan smešan podatak, pre 15tak godina, meštani divljeg naselja pored aerodroma Nikola Tesla, su blokirali saobraćajnicu kada su čuli da se gradi nova pista(ne umetnuta, već normalna) i tražili da se ista skrati….

Ma kao iz Monty Python,ali to se stvarno desilo…

Bio bi smiješan da ostane pri tome. Ali problem je da lokalna politika uglavnom uskoči na ta kola u cilju dobivanja glasova od tih ljudi. I onda imamo apsurd da ljudi koji su sagradili kuće u najbližoj okolici aerodroma, koji je u doba gradnje istih već (odavno) postojao, uglavnom sa uspjehom spriječavaju proširenje i ograničavaju rad aerodroma. Pametnome dosta..

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!