zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

INTERVJU: Tadej Notersberg, direktor operacija Laude

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Tadej je mladi businessmen koji je karijeru ispekao u Adriji, a nakon bankrota Adrije prebacio se u Laudu, te tamo stvorio zavidnu karijeru. Vrlo pristupačan, duhovit, brzo vam uđe pod kožu, no velik profesionalac koji se ne zaletava sa odgovorima, kada nešto ne zna to i kaže, ali kada zna i kada je na svom teritoriju razvaljuje. Dečko iz Ptuja, na „privremenom radu“ u Beču. Hrvatski vrlo dobro govori, jasno sa jakim slovenskim naglaskom, pa smo intervju napravili na hrvatskom na njegov zahtjev.

Proroštali smo masu tema i pitanja. I daleko više od onih koje sam pripremio. U vrlo kvalitetnom razgovoru sa odličnim sugovornikom pitanja su se sama otvarala. Na kraju smo dogovorili da ćemo ovaj razgovor nastaviti u ugodnijem ambijentu.

 

U mom zadnjem intervjuu sa O’Leryem i O’Brienom rekli su mi da postoji velika šansa da se 4. avion bazira u Zagrebu. Ima li planova za tako što u skoroj budućnosti?

Ryanair uvijek oprezno pristupa novim prilikama i potencijalima. U ljetnu sezonu sigurno ulazimo sa tri aviona u Zagrebu, ali vidimo potencijale u Hrvatskoj i oni su veliki. Vrlo sam optimističan za 4. avion u Zagrebu, no da li će to biti neposredno pred top sezonu ove godine ili će to biti sa zimom, ili u ljeto iduće godine to ćemo vidjeti. No kapacitete u Zagrebu ćemo sigurno povećati.

 

Ryanair je naravno otkazao liniju Lavov-Zagreb radi ukrajinskog rata? Možemo li očekivati da će se uvesti neka druga linija umjesto Lavova?

Mi moramo utilizirati avione i sigurno ta dva leta neće biti prazna i stajati u Zagrebu. Taj slot moramo iskoristiti. Za sada smo odgodili pokretanje te linije, vidjet ćemo kako će se ta tragična situacija razvijati. Ako se situacija vrlo brzo ne promjeni naći ćemo neku zamjenu za ovu liniju.

 

Ryanair je izjavio da će prvi poletjeti za Ukrajinu kada se otvori zračni prostor i sigurno će to napraviti, ako ništa drugo onda radi marketinških razloga. Ali kako god sigurno to neće biti količina linija kakva je bila prije okupacije. To stanovništvo je tamo sada jako osiromašeno, zemlja je razrušena. Stoga ne vidim da je realno da će Zagreb imati liniju za Lavov.

Jasno. Treba vidjeti i u kom stanju će biti infrastruktura i sigurno će biti potrebno jako puno rada i vremena da se stvari tamo poslože. Lavov je najzapadnije u Ukrajini i tamo nije bilo neke štete za sada. No, jasno da ćemo vidjeti što će i kako biti.

 

Čak 46 linija iz Zadra sa 3 aviona, 13 novih linija. Ogromno! Ima li uopće više mjesta za razvoj linije iz Zadra ili ste došli na maksimum u ovom aerodromu?

Uvijek ima potencijala. Iz niza maditeranskih aerodroma mi operiramo više linija nego iz Zadra, pa ne vidim zašto Zadar ne bi došao na taj nivo. Još nismo ni sve Ryanairove baze spojili sa Zadrom, tako da ima i te kako prostora za dalji razvoj.

 

Split je na 130 km od Zadra i Zadar može servisirat splitske putnike, jer je to samo sat i pola autobusom. Putnik iz Trogira, Primoštena, Splita, pa čak i Makarske će putovati iz Zadra. Ryanair je stvarno simbolično prisutan u Splitu sa samo jednom linijom za Dublin. Obzirom da ste evidentno našli zajednički jezik sa Zadrom na kojem obije strane imaju koristi, te da je Split vrlo skup aerodrom, znači li to da će Split i dalje imati samo simboličan broj letova?

Mi smo kao LCC vrlo troškovno osjetljivi. No, Ryanair može servisirati oba aerodroma. Eto, razgovaramo u Splitu, ali imamo i aerodrom samo 200 km južnije u Dubrovniku. Sjevernije od Zadra smo u Rijeci i Puli. Turističke destinacije imaju potencijala i ljudi žele tamo putovati. Pogledajte Španjolsku ili Italiju, tamo letimo na velik broj aerodroma koji su blizu jedan od drugoga, čak i bliže nego Zadar i Split. Split je turistički vrlo zanimljiva destinacija, naravno ovisi o aerodromu hoćemo li mi tamo letjeti ili ne.

 

O’Leary mi je jasno rekao da će biti zimskih letova iz Zadra prošle zime. No, to se nije desilo. Ima li šanse da iduće zime bude letova iz Zadra?

Mi avione i posade imamo i letovi su mogući. Za sada razmišljamo o ljetu koje se pokazuje kao izvrsno. Nemam informacija hoće li biti zimskih letova za Zadar, pa to teško komentiram. U Zadru ima i dijaspore i turista. Nisam siguran da bi letjeli iz baze ako avion nije utliziran 100%, a mislim da toliko posla iz Zadra zimi nema.

 

No, da ali ta tri aviona su sada prizemljena, zar ne? Znači ne donose novac, nego ga gube.

Jasno Alen, ali morate znati da to ovisi o tome koliko imamo maintenancea. Avioni se tijekom zime servisiraju, znači veći dio ih leti, a dio je na servisu. Naši avioni zimi ne lete, no ako nisu utilizirani oni su u hangarima i servisiraju se. Samim time pitanje je da li mi imamo slobodnih kapaciteta za letove iz Zadra.

 

Ryanair je stao letjeti iz Banja Luke za Hahn. Zašto?

Alene, kad bi znao odgovorio bih vam. Mi kao Lauda ne operiramo Banja Luku, pa nemam informacije.

 

Postoji neka teorija da je ovo presing pred potencijalne sankcije Republici Srpskoj. Meni ta teorija ne drži vodu, zašto bi Ryanair kao komercijalna kompanija radio sankcije koje su političke prirode. Odnosno što bi Ryanair morao dobiti financijski ili na drugi način da tako što napravi?

Potpuno se slažem sa vama. Nije Ryanair kompanija koja se miješa u političke situacije. Bio bih iznenađen da se tako što pokaže. Još da se mi potpuno povučemo iz Banja Luke možda bi tu i bio neki deal, ali mi od tamo i dalje operiramo puno linija. Mislim da to ne drži vodu. Ryanair ima budžet koji je veći od Republike Srpske i on se jednostavno takvim stvarima ne bavi.

 

Što je sa Mostarom. Pregovarali ste s njima. Ima li šanse da tamo pokrenete letove?

Nemam informacija. Mostar je u sličnoj priči kao i Maribor. Tamo se ništa ne dešava, doslovce nula. Nisam čuo u kompaniji nikakve informacije da više pregovaramo sa Mostarom i da bi se tamo što dešavalo.

 

Ryanair ima dvije baze i ima 6 aviona u tim bazama te leti na 7 aerodroma u regiji. Wizz Air ima 4 baze i 12 aviona u njima, te leti na još 8 aerodroma u regiji. Dakle Wizz Air je vreći za skoro 50% u regiji. Ima li planova da Ryanair krene letjeti na još neke aerodrome u regiji te se tako približi Wizz Airu?

Potencijala u regiji ima. Wizz Air iskorištava taj potencijal. Ryanair intenzivno istražuje mogućnosti u ovoj regiji, posebno za otvaranje novih linija i aerodroma. Mi nikad ne bježimo od sukoba sa Wizz Airom. Volimo tu kompeticiju. I stoga se nemojte iznenaditi ako idemo na aerodrome gdje je Wizz Air već prisutan. Zašto ne? Wizz Air je jak u Skopju, Beogradu, posebno u Tirani. No, budite sigurni da Ryanair neće smo tako lako prepustiti to tržište i da će se boriti za njega.

 

Vi ste bitno kasnije došli na ovo tržište, što je i logično, ovo je bazično tržite Wizz Aira, vaše nije. No, isto je tako činjenica da vi brže rastete u zadnjih godinu dana.

Nakon Covid-krize mi smo spremni na ekspanziju. Ovog ljeta operirat ćemo rekordan broj letova, ne samo iz Hrvatske. Spremali smo se za ovo, postoji cijena za to koju smo platili i još uvijek ju plaćamo, no očekujemo i rezultate za to ulaganje. Upravo zato mi smo potpuno spremi da osvojimo još više tržišta. Ukrajina i skupo gorivo će i te kako utjecati na kompanije. To je novi test za avijaciju u Europi i vidjet ćemo tko će to preživjeti. Mislim da će cijena ovog sukoba biti vrlo visoka.

 

Ono što je rekao O’Leary vrlo čvrsto da ukoliko se easyJet i Wizz Air ne spoje obije kompanije će nestati. Ako se spoje imaju šanse boriti se sa Ryanairom. Koji je vaš stav o tome?

Mislim da to drži vodu. EasyJet nije više toliko agresivan i ponestaje im sape za dalji rast. Evidentno su teško prošli kroz ovaj Covid i imaju ozbiljnih problema. Wizz Air pak otvara sve više baza sa malo aviona. Nažalost troškovna struktura Wizz Aira ne izgleda dobro i mislim da su oni ušli u krizu. Hoće li Wizz to izdržati i kako tek treba vidjeti. Ako se oni udruže u jednu kompaniju možda bi bilo lakše za obije kompanije. No, morate znati da te integracije dvaju kompanija nisu laka stvar. To znači niz problema, to su ipak dvije ponosne kompanije sa svojim strategijama.

 

Wizz Air je krenuo sa ekspanzijom i dumpingom u VI. mjesecu 2020. Vi ste krenuli daleko inteligentnije godinu dana kasnije u V. mjesecu 2021. Wizz air je pritom potrošio gomilu novaca. Samo u 2021. su potrošili novaca kao i vi, ali oni su 3,5 puta manji. Jesu li ova ogromna rezanja od I. do V. mjeseca ove godine rezultat nedostatka novaca Wizz Aira?

Moguće je to. Ako je VIII. i IX. mjesec bio OK i sve je bilo na razini 2019, sa Omikronom je sve to ponovo palo. I to se desilo svima. XII. mjesec koji je trebao biti najbolji u zimi, je omanuo, jer je taman oko 10.12. krenuo cirkus sa Omikronom, novi uvjeti različitih vlada. Jasno je da baziranje novih aviona i ta masa novih linija u 2020. nije bila profitabilna i to je spržilo gomilu novaca. Sada je na njihovoj strani da riješe te probleme.

 

Ryanair je potrošio 450 milijuna EUR u prošloj fiskalnoj godini. Išao je sa dumpingom radi osvajanja tržišta. Ryanair je rekao da će dumping provoditi do kraja III. mjeseca 2022. Možemo li to očekivati i dalje, ili će taj dumping stati za mjesec dana, pa krećete sa višim cijenama?

Mi moramo imati popunjenost aviona preko 90%. To je strategija kompanije. Naš model tako radi. Tek treba vidjeti po kojoj cijeni ćemo moći održavati tako visok load faktor. O’Leary je jasno rekao da sve ovisi i o troškovnoj strukturi. Ako cijena nafte nastavi ovako divljati mi ćemo biti primorani da dižemo cijene.

 

Radili ste u Adriji 7 godina i to u vrijeme prije prodaje 4K, ali i u vrijeme bankrota kompanije. Što mislite zašto je Adrija bankrotirala?

A sad ste iskoristili što ste konačno ulovili jednog bivšeg visokog mangera Adrie, pa ga hajmo malo češljati. Hahaha. Naglašavam da ću sada govoriti moje individualno mišljenje i da to nije stav Ryanaira. Morate znati da je Adria bila u vrlo vrlo slabom stanju. Ona je bila u slabom stanju i prije 4K, on ju je baš zato i kupio. Da nije došao 4K Adria bi bankrotirala tri godine prije. Krivica 4K je samo to što oni nisu znali kako tu kompaniju preokrenuti, a što su obećali da će napraviti. Adria nije bila profitabilna kompanija zadnjih 30 godina. Bila je profitabilna jedino 2008. kada je Slovenija predsjedala Europskom Unijom, sve ostalo nije. Da se razumijemo u njoj su radili izvrsni piloti, kabinci i operativa, ljudi sa puno znanja. Ti ljudi su se sada, nažalost, razbježali diljem svijeta. No, iz poslovnog vidika kompanija nije imala dobru strategiju sa kojom je sama mogla preživjeti. Znate Alen, ja sam jako sretan što sam dobio priliku u Ryanairu i tek sada vidim što je i kako moguće, tj. kako se vodi profitabilna i efikasna aviokompanija. Adria je bila jako daleko od toga.

 

Je li taj 4K bio jedina opcija za Sloveniju ili je Slovenija mogla naći boljeg partnera?

Iskreno nemam pojma. Vlasnik je bila Slovenska vlada i ona je odlučila. No, ako je i bio neki drugi interes onda su uvjeti bili jako loši. Na koncu i 4K je tu prošao vrlo jeftino.

 

Je li na kraju cijele priče bilo neko drugo rješenje za Adriju ili je bankrot bio jedina opcija?

Nije bio jedina opcija. 4K nije našao drugog investitora koji bi uložio pare. Bila je i opcija da sve to ponovo preuzme Slovenska vlada, pa da se opet investira. No, to je priča uz pivo da to pretresemo i bi li to imalo nekog smisla. Ono što je sigurno je da se Vlada tu nije snašla i da se nije pripremila baš nikakva strategija za takav scenarij Adrije. Niti je tada, ali ni sada itko u vlasti prepoznao da je avijacija bitna za državu.

 

OK, Tadej, glede ove pive, Ptuj je jako blizu Zagrebu, pa naletite u Zagreb da Vam pokažem koliko imamo dobrih restorana u Zagrebu, pa ćemo malo neformalnije pričati o zrakoplovstvu.

Jako sam zadovoljan što smo popričali i hvala vam za ovaj razgovor. Svakako prihvaćam Vaš poziv i dolazim u Zagreb na pivo ili večeru do kraja III. mjeseca. Evo faktu ću doć!

 

52 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kada će intervju sa nekim iz ZL Split. Do sada smo imali Dubrovnik, Zadar, Osijek, Brač, Rijeku, Pulu i Zagreb, a još uvijek ne netkog sa najveće hrvatske zračne luke.

FR povecava VIE-INI sa 2 na 3.

Sto da ne, cudi me da taj let nema vecu frekvenciju obzirom na broj autobusa koji idu iz VIE za Nis, Krusevac, Aleksinac, sve sto je na 30 min autom a u Becu imate voz koji stize direktno na aerodrom

Pa imate I W6 koji ce imati tri leta za Bec

Kad se Ryanair nije mogao hrvati sa Wizzom u Tuzli,kako ce onda u Tirani

Da li je ovde objavljeno da Ryanair smanjuje iz Zagreba letnje frekvencije za CFU, DUB, HHN, GOT, BSL?

Nije kao zasebna vest iz ociglednih razloga. Samo je spomento usput onako

Ali nisu odgode iz Zadra. Npr Hamburg je trebao krenuti krajem ovog mjeseca. Otkazali su sve do početka petog mjeseca.

Puno lose

Za ATR to je profitabilan let.

Nismo na kraju saznali kad ce se razgovor nastaviti u ugodnijem i intimnijem ambijentu.

U pravu ste i postujem vasu intimu.

Samo nemojte biti grubi.

Super, onda ce vam obojici biti lijepo.

@anonimac 09.20: Daj se odite liječiti…

???
Sta je s vama gosp. Folgar. Ocekivao sam europske manire.

Pa i jesu: samo sam savjetovao odlazak i konzultaciju sa liječnikom.
A vama savjetujem da još jednom pročitate post na koji sam reagirao. Pa ako ne shvatite dvosmislenost tog posta i uvredu koja iz toga proizlazi, …… A vjerojatno ste ga vi i napisali…

Onda bih i ja vama, isto tako koristeci europske manire koje promovirate, sugerisao hitnu konsultaciju sa psihijatrom i uzimanje propisane terapije. Ocito da patite od nekih fobija.

O kakvim uvredama gosn. Felgar govorite?

U velikoj je prednosti onaj tko zna čitati sa razumijevanjem…

Stvarno ne znam kakav problem imate. Jesu li u pitanju neke licne frustracije iliti nesto drugo, nisam siguran. U svakom slucaju, cini mi se da ili niste u stanju da razumijete napisano ili ste covjek koji otvoreno pokazuje i cak promovira netrpeljivost i diskriminaciju prema odredjenim kategorija ljudi, bilo da je to na osnovu rase, spola, seksualna orjentacije ili bilo cega drugog.
Zato vlasnika ovog portala molim da izbrise sve vase sovinisticke upise i tako zastiti ostale citatelje netrpeljivosti gosp. Felgara.

Gospode Bože!!! O čemu vi to??? Provocirate, pa kada vam netko odgovori, krene zamjena teza! Meni je ovo preglupo i ljut sam sam na sebe što sam sa ovakvima uopće i krenuo diskutirati! Laka vam noć!

Ako gosp. Foglar nije sovinista, zasto ponizava pripadnike LGBT populacije i smatra ih manje vrijednim?

Gosp. Alene pa vidite li sta je gosp. Foglar napisao:
“A vama savjetujem da još jednom pročitate post na koji sam reagirao. Pa ako ne shvatite dvosmislenost tog posta i uvredu koja iz toga proizlazi”

Gosp. Foglar je aludirao da je moj komentar imao sasvim drugo znacenje od onoga sta sam ja imao namjeru da kazem. Naime, on je napisao da sam vas uvrijedio time sto vas smatram homoseksualcem!!!

Logicna pitanja za gosp. Foglara:
Zasto je biti homoseksulac uvredljivo ili manje vrijedno??? Sta je lose u tome biti homoseksualac?

Zaista, ovo je primjer sovinizma i netrpeljivosti prema LGBT osobama.

To je stav pravog Europljanina. Jos samo da se g. Felgar oglasi i isprica zbog svog sovinistickog ispada.

To vi kazete. Njegova sutnja vas demantira.

Screenshot taken u slucaju da odlucite da izbrisete njegove postove.

Vrlo interesantan intervju,nego me interesuje se sta sad radi Andreas Gruber u Laudi?Čini mi se da oni taj svoj srednji menadzment cesto mjenjaju ili sam u krivu?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!