zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

BREAKING: Tata Grupa kupuje Air Indiu

Indija je odabrala Tata Grupu da preuzme Air Indiu, Air Indiu Express, te 50% u hendleru Air India SATS. Alliance Air nije dio ovog deala. Ovime se Tata Grupa vrača na „mjesto zločina“ jer je upravo Tata Grupa 1932. osnovala Air Indiu. 1953. Indija je nacionalizirala kompaniju i preuzela je od Tata Grupe.

Tata Grupa je ponudila 2,4 milijardi USD za kompaniju, dok je drugi kandidat SpiceJet ponudio 2,0 milijardi USD. Tata će platiti Indiji 359,5 milijuna USD, dok će preuzeti malo preko 2 milijarde dugova. No, nekretnine poput zgrada i zemlje koje vrijede 2 milijarde USD nisu ušle u vrijednost kompanije i isto će se prebaciti na vladinu novu kompaniju Air India Asset Holding Limited. Indija je preuzela većinu dugova kompanije.

Tata Grupa će iduće godine preuzeti kontrolu nad kompanijom i njenih 145 aviona, od čega je 45 širokotrupaca (777-200LR, 777-300ER i 787-8). Uz to Tata Grupa planira investirati 239,6 milijuna USD da u zrak podigne 23 prizemljena aviona.

Tata je već najavila da planira spojiti Air Indiju sa AirAsia Indijom, a da će razgovarati sa Singaporeom oko spajanja i Vistare u kojoj Tata ima 51%, a Singapore 49%. Istim bi grupacija imala čak 248 aviona, što je tek neznatno manje nego u ovom momentu ima IndiGo (274 aviona), te bitno više od SpiceJeta (115 aviona).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

2 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovo je ogromna vijest. Ono fakat mrak za Indiju da su to vise rjesili. Sad budu imali tri velke kompanije koje budu tam radile dobar posao. Tata je odlican vlasnik.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!