zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Aerodromi se zadužili 200% više nego 2019.

IATA i ACI Europe su iznijeli svoje viđenje stanja aerodroma nakon Covida-19. Aerodromi su tijekom 2020. imali 60% pada prometa, a u prvoj polovici 2021. pad je bio i veći, 65%. Pritom su ostvarili rekordne gubitke. No, za razliku od aviokompanija aerodromi nisu dobili financijske pomoći svojih država. Aerodromi više nemaju prostora za dalje rezanje troškova i na granici su preživljavanja. Stoga im nije preostalo ništa drugo nego da se zadužuju, te su se zadužili 200% više nego 2019.

Iako se promet osjetno povećao od VI. mjeseca ove godine, aerodromi su i dalje u crvenom i nisu naknadili ogromne gubitke. A ti gubici će se i još povećati ove zime, koja će također biti vrlo skromna. Pritom je Europska Unija i dalje oslobodila aviokompanije obveze korištenja slotova, radi čega aerodromi imaju i dalje ogroman višak kapaciteta. Ovo stvar velik gubitak hubovima i najvećim aerodromima.

Aerodromi radi toga dižu cijene usluga i takse što demotivira i ovako slabe kompanije. Ryanair se već ozbiljno pobunio radi toga, te na nekim aerodromima, poput Dublina, smanjio broj frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!