zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Forto ukida taksu za BHDCA

Ministar komunikacije i prometa BiH Edin Forto održao je press konferenciju, a nakon sastanka sa rukovodstvima aerodroma BiH i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA). Forto je naglasio da su pojedine kompanije otišle iz BiH (misli na Wizz Air i Ryanair) i da su odlučili reagirati. Forto je istim odlučio predložiti Vijeću ministara BiH da ukidanje takse za odlazeće putnike u 2024. godini i Direkcija će se odreći te naknade. Govorimo o iznosu od oko 1,8 milijun EUR. Forto je izjavio da se nada da će se i 2025. ova taksa ukinuti.

I tu se postavljaju dva važna pitanja. Prvo je što je BiH čekala da ukine ove takse? Sada je puno prekasno, i Wizz Air je zatvorio baze u Sarajevu i Tuzli, Ryanair je potpuno otišao iz Tuzle, obije kompanije režu u Banja Luci, Wizz Air je najavio letove iz Mostara no od toga odustao. Ovo se trebalo donijeti na vrijeme, sada više smisla nema, jednostavno takva odluka neće vratiti kompanije.

Drugo pitanje je zašto samo 2024? Zar netko stvarno misli da će kompanije biti motivirane ukidanjem taksi na godinu dana i da će se zato vratiti? Ako se ne ukine taksa na pet godina, ili minimalno na tri ni jedna kompanija neće razmatrati povratak. To je notorni nonsens, i nepotrebna glupost, poglavito ako se razmišlja o nastavku ukidanja 2025. To je trebalo donijeti odmah na tri ili još bolje pet godina. Dva neopravdana nonsensa i potez koji ništa neće promijeniti u BiH. Šteta je nastala, a ovakvi potezi nemaju puno smisla.

Forto je izjavio da aerodromi zauzvrat moraju izvršiti certifikaciju, što još nisu napravili. Forto je izjavio da smatra da aerodrome treba dati u koncesiju, no da o istom treba jako dobro razmisliti i da je to pitanje za vlasnike. Evo ga, krenulo je. Direktor Aerodroma Sarajevo je rekao da aerodrom treba dodatne kapacitete i ako ih ne može ostvariti BiH onda je koncesija nužnost. No, on je istakao loše primjere koncesije u Zagrebu i Beogradu i dobar primjer državnog upravljanja aerodroma u Splitu i Dubrovniku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Tuzla

8 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Taj Forto stvarno ne zna da radi svoj poso kako treba. On ceka da mu drugi kazu sta treba da radi. Zar su mogli dozvoliti da se zatvori aerodrom u Tuzli. Jeli on svjestan kolika je to dobit kantonu Tuzla. On nejma pojma vidi se da mu drugi diriguju sta ce i kako ce da radi. On slusa Ambasodara a sebe licno i svoje savjetnike. Fuj Forto.

Kasno je za Tuzlu , nažalost .

Kako vi to znate?
Vi ste neki prorocnik iz buducnosti pa sve znate izlgeda..
Nikad ni zasta nije kasno…

Nažalost jeste, zahvaljujuci vlasti na nivou BiH, ne kudim Tuzlu, ista stvar je i Banja Luci, nista bolje…

Vi ste pre 2 nedelje objavili kako je vec ukinuta taksa kada ono…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!