zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

PUTOPIS: Stockholm – istinska metropola sjevera

Nakon razočaranja Helsinkijem i Copenhagenom nisam nešto posebno očekivao od Stockholma. I onda ogromno oduševljenje. Za razliku od ostale dvije metropole sjevera Stockholm je istinski krasan grad, drugačiji, sa velikim brojem atrakcija.

Ako ulazite u Stockholm, kao što sam ja ušao, brodom proći čete ogroman broj minijaturnih otočića. Na većini tih otočića ima samo jedna kuća, neki tek par njih. Predobro, zamislite da imate svoj mali privatni otočić. Naravno Stockholmska luka je ogromna. Sam grad je velik, no prilično sređen pa nećete zapeti u nekim pretjerano velikim gužvama ili doživljavati tipične neugodnosti koje doživljavate u drugim metropolama.

Jedna od glavnih atrakcija Stockholma je Kraljevski dvorac sa smjenom straže. Jasno ova smjena nije kao ona u Londonu, ali nije ni minijaturna kao ona u Copenhagenu, u njoj sudjeluje stotinjak gardista, konjanici, čak je i orkestar na konjima. Upečatljive plave uniforme sa srebrno-zlatnim šljemovima istinski nadopunjuju dojam.

Druga atrakcija Stockholma je Gradska vijećnica koja je iznutra i bitno fascinantnija nego izvana, sa velikim brojem atraktivnih prijemnih dvorana. U Vijećnici se održava domjenak nakon dodjele Nobelove nagrade. Potom morate obići Storkyrkan ili katedralu Sv. Nikole, Crkvu Sv. Klare, Njemačku crkvu Sv.Gertrude, Riddarholmen crkvu, Sofia crkvu, SkyView uspinjača koja ide na vrh najveća sferična zgrade na svijetu (Ericsson Globe), Koncertnu dvoranu i Cirkus (arenu). Putnik namjernik obavezno mora prošetati Gamla Stanom, samim centrom Stockholma, gdje su zgrade od XIII. stoljeća iako ih je većina napravljena u XVII. i XVIII. stoljeću. Prošetati morate i Kungliga Djurgardenom, kao i Startogetom. Obavezno posjetiti Skansen, ZOO vrt i izložbu na otvorenom.

Od muzeja najbitnije je posjetiti Muzej Vasa u kojem je u cijelosti sačuvan brod Vasa iz XVII. stoljeća. Ovu atrakciju ne smijete mimoići i svakako će vam ostati u uspomeni cijeli život. Atrakcije su i Muzej vikinga, Nacionalni muzej, Švedski povijesni muzej, Muzej srednjevjekovnog Stockholma, Nordiska museet, Nacionalni muzej tehnologije, Hallwyl muzej, Muzej Princa Eugena, Kraljevsku oružarnicu, Vojni muzej, Pomorski muzej, Gradski muzej, Medelhavsmuseet (muzej antičkih artefakata), Prirodoslovni muzej, Scattkammaren (kraljevsku riznicu sa krunama i drugim kraljevskim blagom), Muzej Nobelove nagrade. Od drugačijih muzeja obiđite Fotografisku (muzej fotografije), Muzej ABBA-e, Muzej igračaka, Kraljevski muzej kovanica (novca), Muzej tramvaja, Pardoks muzej, Muzej žestokog alkohola, Policijski muzej, Poštanski muzej.

U Švedskoj morate piti glog, punsch i akvavit, a jesti morate haringe, mesne okruglice, kroppkaku (knedli),  fulukorf kobasicu, peciva sa cimetom i semlu. Iskreno Stockholm je istinska metropola sjevera, i grad koji svakako morate posjetiti, za razliku od skromnih Copenhagena i Helsinkija.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

17 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

алене, нисте ми одговорили да ли сте радили дочек беби лазање и колико сте сати провели у Стоцкхолму

па културно сам питао, не знам зашто се одмах дижете на задње ноге. Није путопис једнако релевантан ако сте провели осам или осамдесетдва сата у граду.

Драго ми је да сте опет у Сенфовој милости и да стручњаци опет раде дочеке (осим ако су спријечени обвезама попут вас овај пут)

штета за град, врхунских стручњака за протокол и организацију немамо баш на бацање, како сенф не види да ради против интереса града…

To je vas utisak

наводно сте били свега шест сати у Стоцкхолму?

Da Štokholm je uistinu krasan, pored baltičkih prijestolnica možda i najljepši od sjevernih gradova.

Bio sam u Helsinkiju, Finnair nam je radio modifikaciju opreme na ATR-42, čini mi se ugradnju GPS. Nije ni mene nešto oduševio, a najviše su me šokirale paprene cijene. Tri runde piva u klubu s ruskinjama i ode dnevnica. A Stockholm je prekrasan, supruga i ja smo beskrajno šetali po centru i okolici, vozili se izletničkim brodom, prošli kroz najužu ulicu na svijetu, dvije osobe se jedva mimoiđu. I nije uopće preskup, puno razumniji od Helsinkija. Međutim, Norveška je ipak najskuplja. Bio sam u Švedskoj i u drugim gradovima, odradio sam floating ugovor za jednu charter kompaniju, pa su nas slali u razna mjesta po Skandinaviji. Uostalom, Švedska je jedna od najbolje uređenih država na svijetu, pored Singapura i Novog Zealanda.

Fascinantno mi je koliko gradova prodaje turističku priču “najuže ulice” na svijetu hahah. Čak i Split je ima, cuo sam za oar gradova isto. Stockholm je zaista prekrasan grad.

Bili uredjeni. Sad divlja mafija gore nego po Italiji.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!