zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Nedostatak radnika napravio kaos u Europi i Americi

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Niz kompanija je vrlo olako otpuštao tisuće radnika u Covidu-19 kako bi smanjili troškove poslovanja. Ti radnici, posebno piloti i kabinci, su pritom, egzistencije radi, promijenili zanimanje i krenuli raditi nešto drugo ili su otišli u prijevremene mirovine. Neki su se i zaposlili u drugim kompanijama diljem svijeta koje su se prije oporavile od Covida-19 i krenule su sa povećanjem letova ranije.

Upravo zato je niz kompanija sada u velikim problemima. Naime, promet se u 2022. naglo povećao. Kompanija su planirale imati oko 70% putnika početkom proljeća, a oko 80% tijekom ljeta (LCC 10 postotnih bodova više). No, evidentno su rezultati 10-15 postotnih bodova bolji. Samim time kompanije su se približile brojevima iz 2019, kada su imale potpuni kaos sa nedostatkom pilota, pa i kabinaca. No, one sada imaju daleko manje pilota i kabinaca nego su ih imale 2019. Stoga su i u bitno većem kaosu nego su bile 2019.

Pritom je važno spomenuti da kompanije godinu i pola nisu školovale novi kadar, prekinule su sva školovanja za pilote i kabince. Kadar koji su sada krenule ekspresno školovati biti će spreman tek za godinu-dvije, neki i duže.

Stoga ne treba čuditi da British, easyJet, TUI, kao i aerodromi Amsterdam, London, Manchester, Varšava i Frankfurt imaju velikih problema sa radnicima. Istim otkazuju stotine letova dnevno, te pokušavaju drugim metodama smanjiti potrebu za radnicima. Tako je British otkazao velik broj letova za ovo ljeto, easyJet će smanjiti broj sjedala na A319 sa 156 na 150 i time uštedjeti po jednog kabinca po avionu, TUI neće imati nikakvo posluženje na short-haul letovima.

U Americi je situacija još ozbiljnija. Tamo pojedine kompanije otkazuju i par tisuća letova tjedno, ne oporavljaju se po 7 i više dana, reduciraju broj letova i avioni im stoje nazaposleni na zemlji. Takve redukcije najavili su JetBlue, United, Alaska, SouthWest i niz drugih kompanija.

Ovdje će ozbiljno profitirati one kompanije koje nisu otpuštale radnike, već su im smanjile plaće kao što su Ryanair i Lufthansa. Oni sada problema nemaju, mogu nastaviti ekspanziju, a daljim školovanjem kadrova i u budućnosti bi morali biti mirni. Naravno, do iduće 2023. kada će se promet u potpunosti oporaviti, tj. kada ćemo imati 100% prometa iz 2019. a to znači apriorni kaos sa zaposlenicima.

25 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

OU ce obaviti BCN-BEG cartere. Lol

Za Final Four dogadjaj, imace let 22.05

Koma

A ko ih zakazao? Sa spanske strane?

Да, возе навијаче Барселоне натраг из Београда. Нису добили посао за лет у одласку.

Fino. Ionako imaju viska aviona. Cujem da ce i Iberojet sirokotrupni u Beogradu.

Da li ce to biti prvi let OU za LYBE od 92?

Pa nece, imali su redovne letove SPU-BEG ali se nisu uspeli probiti pored JU. A i ruku na srce bili su preskupi.

Hvala vama i Alenu na odgovoru.

Da. Iz Beograda do Barselone.

Takodje SAS otkazuje gotovo 4.000 letova u periodu maj-avgust iz istog razloga mada su naveli da imaju i nedostatak aviona – tipa kasni isporuka.
Taj deo “nedostatak aviona” je, cini mi se, ublazavanje glavnog razloga a to je prekomerno otpustanje radnika zbog korone. Jer ako nemate posadu svakako ce avioni da vam zvrje prazni na aerodromu.

Propali svi da Bog da.
Ionako leti 1 % elite.

Ko leti vrijedi. Ko vrijedi leti. Ko ne leti ne vrijedi. (Izjava jednog poznatog Varazdinca )

Grunf! 😍

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!