zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Rusija zatražila sastanak sa AerCapom

Rusija je zatražila sastanak sa AerCapom kako bi pokušali pronaći modalitete oko aviona u lizingu. Tema sastanka je bilo osiguranje aviona u lizingu. No, sjetimo se da je Rusija ponudila da otkupi avione od lezora uz veliki popust. AerCap je objavio da ne vidi načina da sa Rusijom postigne ikakav sporazum zbog sankcija Europske Unije i SAD-a. AerCap ima 116 aviona oduzetih mu u Rusiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

 

23 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nesto mi se cini da ce se turci lagano okrenuti protiv rusa sto znaci ukinuce letove bez obzira na sve

Mislim da će morati da se nešto dogovore pre ili kasnije. Ko je u pravu/krivu odavno više nije bitno. Otvara se gomila problema zbog rata sa obe strane. Jedino mislim da su Rusi u velikom problemu jer ne mogu da nabave sertifikovane rezervne delove za avione. A što se zapadnjaka tiče to što će neko da izvrši harikiri zbog gubitaka usled otetih aviona i neplaćenih rizika podvesce se pod samoubistvo iz ljubomore jer je ženu zatekao sa komšijom

Svakako ce se kad-tad dogovoriti. Kako i kada – to niko ne zna. Sta ce biti sa avionima posle rata – cek prvo rat da se zavrsi. Mnogo je pitanja – nijedan odgovor.

Rusija moze da nabavi originalne delove preko posrednika, ako je neko voljan da joj proda. Ti delovi doduse nece dobiti sertifikat Airbus-a, ali to ne umanjuje bezbednost tih aviona. To moze biti neka od mnogih zemalja sveta koja nije uvela sankcije.

Imam samo mali dodatak na komentar. Na kraju će sve biti rešeno nekako političkim sredstvima to je valjda svima jasno. Samo dok ovo ludilo traje treba nam velika količina sreće i pouzdanosti letilica da se neka nesreća ne dogodi. Aeroflot je bitno smanjio broj operacija i veliki avioni im ne trebaju u meri kao pre godinu dana. Doturanja rezervnih delova verovatno ima preko trećih država, ali je veliko pitanje koliko takvi delovi koštaju i koliko su pouzdani. Treća stvar vezana je za flotu A320 i B737 koje verovatno najviše koriste u ovom trenutku. Možeš da koristiš delove iz skladišta ili kanibalises ali je taj stok verovatno vec sada potrosen. Lizing kuće koje su ostale bez aviona i da im se jednog skorijeg dana isti vrate veliko je pitanje kako je u međuvremenu vodjena dokumentacija o redovnim popravkama i remont ima. Možda su ti avioni sada skoro potpuno bezvredni.

Komponenta i puno ostalih manje “bitnih” dijelova mora imati certifikat od EASE (ili FAA…) a ne od Airbusa, tzv. EASA form 1.
Ti možeš imati 100 dijelova doma u garaži, ali su bezvrijedni bez certifikata. Certifikat se dobije kada ovlašteni proizvođač proizvede ili popravi komponentu u svojoj “radioni”. Takav dio itekako utječe na sigurnost. Naravno, taj dio se može ugraditi, ali avion nije plovidben, nije siguran i dokumentacija aviona nije čista.
Komponente osim što se mijenjaju kada se pokvare, imaju određen broj ciklusa ili vremena do idućeg pregleda. Nakon toga se vodi kao neispravna. Takav avion (ili kompanije) dobiju zabranu leta u druge zemlje.

Rusima gori pod nogama, sto i nije tako lose, sto se mene tice treba im vecno zabraniti da lete u EU

ER Srbija bi bila na vecnom plusu, sto je odlicno, a gde se rusi pojave tu trava vecno zuta, nikad nece biti zelena!

Dajte se kontrolisite. Rusima treba zabraniti da vecno lete u EU, treba li i Amerikancima onda? Amerika je kroz istoriju nanela mnogo vise zla. Zasto onda ne i njima?

Postovani Alene, zasto to niste rekli citatelju koji je pokrenuo ovu raspravu?

Касните…

Ваљда сте приметили да се никада не стане?

Vama treba vječno zabraniti da svoju glupost prosipate na internetu.

Kanite se vasih rusofilskih frustracija. Rusi i Rusija su trenutno u takvoj situaciji i to je njihov izbor. To mogu promijeniti kada god zele pa ce i odnos EU i ostatka razijenog svijeta biti drugaciji. pa ce biti i rezervnih dijelova za avione, novih aviona, letova ka Europi…

Ti si baš malecki

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!