zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Orban dao formalnu ponudu za Aerodrom Budimpeštu

Orbanova vlada je 2021. najavila kupnju većinskog udjela u Aerodromu Budimpešta. No, sada je uložila i formalnu ponudu za 51% aerodroma. AviAlliance GmbH u vlasništvu Canadian Public Sector Pension Investment Boarda ima 55,44% udjela, dok Singapore GIC Special Investment i Canada Caisse de deport imaju skoro 20% udjela. Orban je 2021. ponudio 4,6 milijardi USD za 100% aerodroma. Duplo više nego je Mađarska dobila od koncesije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Budimpešta

9 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Колика је сада понуда?

Све је питање тренутка.

Sličan potez bio bi potreban i u Sloveniji. Kad bi samo donositelji odluka u Slovenskoj vladi konačno vidjeli da se LJ zračna luka ne upravlja u interesu slovenskog gospodarstva i slovenskih putnika i da su pogriješili kada su Aerodrom Ljubljana prodali Nijemcima.

Dragi zagovornici koncesija u regiji, kako komentirate ovaj potez Mađarske?

Orbanova vlada je svakako primjer nečega relevantnog za komentiranje LOL

Mađari su imali situaciju da su svoju petrohemijsku kompaniju MOL svojevremeno prodali, pa je Orbanova vlada dala dobre pare da se MOL vrati. Rekli su da MOL mora ostati mađarska kompanija. Sada je MOL jedna od najvećih petrohemijskih kompanija koja u svom sastavu ima firme kao što su INA, Slovnaft a takođe imaju i ćerke firme MOL Srbija, MOL Romania, MOL Italy a u poslednje vreme su otkupili od OMV njihovu firmu (i sve pumpe) u Sloveniji kao i od firme Orlen u Poljskoj preko 500 benzinskih pumpi. Tako da ne treba baš tako komentarisati odluke mađarske vlade.

Orban vodi politiku za jačanje nacionlanog integriteta i ekonomije. Ono što je u tom interesu prihvata ono što nije odbija. Ismijavati se sa takvim pristupom može samo neko ko nikad nije bio domaćin …

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!