zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

MC-21 od sada sa ruskim motorima

Irkut više ne može računati na Pratt & Whitney motore, pa je odlučio na MC 21-300 stavljati isključivo PD-14. PD-14 su prvi moderni motori razvijeni u Rusiji. Kompanija već testira ove motore na jednom avionu, a i na ostalim testnim avionima će zamijeniti motore sa PD-14.

Rusija tvrdi da je uspjela zamijeniti velik broj dijelova koje je na MC 21-300 htjela stavljati iz Zapadnih država sa dijelovima iz Kine, Indije, Brazila i Bliskog Istoka. No, ipak kompanija je objavila da će projekt MC 21 ozbiljno kasniti, više od dvije godine. Zasada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: MC-21

21 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

PD14 je još daleko od dobijanja sertifikata. Obavljen je 100. let a planirano ih je 240 na dva aviona. Prvi let se desio 15.12.20.

A PD14 je nemoguce serijski proizvesti bez zapadne elektronike. Ima i za to rješenje – karburator iz lađe 🙂

Pa sto je i za ocekivati, nije tu kompanija nista kriva, oni su planirali izvoz na inostrana trzista, zato i ima toliko stranih sistema i delova. I sada treba prebaciti sve to na ruske ili kineske sisteme. Sto je jako tesko. Prepravke, nova resenja.

PD14 i jeste planiran kao jedna od opcija. Nije to sad izmisljeno. Cak je planirano i da ima dve vrste APU-a u ponudi. Honeywell i rusku verziju.

Ne znam sta ih najvise koci, verovatno avionika.

Cak i da su normalne okolnosti, a ne sankcije i rat. Ovaj avion ne bi imao tako svetlu buducnost.

Uboica B737 i A320.

Bit ce ja vjerujem u MC-21.

Simpatična igračka za maketare

Ja imam najveci respect prema zapadnim zrakoplovima, oni se vec nekoliko desetaka godina trude napravit bolje zrakoplove od onih Ruskih, ali nikako im neide. Rusi imaju najbolje civilne zrakoplove, a o vojnim necu ni pricat jer su 20godina ispred zapadnih.

Podsjeća me ovaj sarkazam sa ruskim letjelicama na onaj vic – vrati se Mujo iz Švedske i pitaju ga kako je tamo. Kaže – ma.oni su 20godina iza nas, tamo se još uvijek dobro živi 🙂

Rusi cute i rade. Svaka cast.

Pa ne bi baš rekao da šute i rade, meni se čini da Rusi inače puno pričaju, a imaju malo toga za pokazati… Mislim naravno na političare i dužnosnike.

Koliko rade se vidi po tome što nakon 6 mjeseci sankcija jedino što imaju za izjaviti vezano za ovaj projekt jest da će zamijeniti američke motore ruskima. To je kao da su izjavili da je voda mokra, ali eto nekima (poput vas) je i to dovoljno.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!