zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto kompanije lete prazne letove

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

Zašto kompanije lete prazne letove, tj. letove bez putnika? Nekoliko je razloga za to. Prvi je školovanje posada. Kompanije vrte krugove iznad svoje baze i školuju nove pilote. Ovo često kada možemo vidjeti tijekom zime, ranog proljeća i kasne jeseni sa Croatiom Airlines iznad Zagreba.

Drugi razlog su tzv. ferry letovi, tj. prazni letovi kako bi avion mogao doći na destinaciju odakle će izvršiti let, ili se pak vratiti prazan iz destinacije gdje je obavio let do svoje baze. Takve letove ima primjerice Air Serbia svaki tjedan dva puta između Beograda i Morave, nakon čega radi let Morava-Istanbul-Morava.

Treći razlog su letovi za slanje rezervnog aviona u aerodrom koji nije baza ili u drugu bazu jer je tamošnji avion ostao u kvaru. Tada kompanija šalje avion da ovaj odradi letove kako ih ne bi otkazivala. Primjerice pokvari se avion u Splitu i Croatia šalje backup avion u Split da odradi let Split-London.

Četvrti razlog su letovi za maintenance pri čemu avion mora odletjeti na servis negdje izvan baze i vratiti se sa servisa. Ovo je dosta česta pojava obzirom da kompanija servisiraju svoje avione diljem planete. U ovu kategoriju se ubrajaju i letovi za testiranje servisiranih aviona u bazi.

Peti razlog je odlazak po putnike za ad hoc chartere. Najčešće kompanije ne mogu ostaviti avion par dana na destinaciji sa npr. nogometnim klubom pa ih odvezu na mjesto održavanje utakmice, potom se vrate u bazu, lete redovne linije, i nakon 2-3 dana ponovo odu na destinaciju po nogometni klub kako bi ih vratili kući.

Šesti razlog je isporuka aviona iz tvornice, od prodavača ili lezora do novog vlasnika ili posjednika. U ovu kategoriju spadaju i letovi koji se moraju obaviti za regulatore kako bi se uspostavile dozvole za letove kompanije ili aviona, a što regulatori često kada traže.

Na koncu kompanije lete prazne letove kada moraju zadržati slotove u nekom aerodromu pa da ne izgube slotove naprave let sa praznim avionom. Bilo je i slučajeva u kojima su kompanije garantirale određeni nalet aerodromima pa bi letjeli prazne letove samo da ispune kvotu i to obično tako što su letjele na neki vrlo obližnji aerodrom ili samo krug iznad aerodroma.

Kako god, posade vole ove letove zato što se avion jako brzo penje bez opterećenja (doslovce kao raketa), jer nemaju tlake putnika na avionu sa svim problemima koji oni mogu nositi, jer mogu letjeti otvorenih vrata te više komunicirati sa kabincima i jel kapetani mogu daleko više prepustiti letenje kopilotima kako bi ih „vježbali“.

27 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovdje je diskusija otišla u krivom smjeru…
Nije mi jasno zašto europske avio kompanije ne prodaju barem neke of ferry letova? U SAD je to dosta česta praksa. Ako se pristanete malo potruditi možete putovati diljem amerike za sitne novce.

Samo jedno pitanje. Sve aerodrome nazivate po gradu koji opsluzuju, ali eto KVO nazivate Morava. Zbog cega je to tako?

Morava je naziv aerodroma KVO, ali je isto tako i Nikola Tesla naziv aerodroma BEG, Rudjer Boskovic je naziv aerodroma DBV, itd… Te ostale aerodrome nikada ne nazivate po svom imenu.

A Morava je geografski pojam? Pobogu, to je prostor cele Sumadije!

Jeste, ali presirok. On nikako ne upucuje na to gde se aerodrom nalazi, dok Kraljevo upucuje.

Rec “Morava” oznacava predeo oko 3 reke: Zapadna Morava, Juzna Morava i Velika Morava. Te tri teke obuhvataju predeo od Pozege do Krusevca, od Bujanovca (sam jug Srbije) do Krusevca i od Krusevca do Smedereva.

Pa u ovom slučaju i nije. Postoji Pomoravlje, to je oblast oko Velike Morave, a kraj ovog aerodroma protiče Zapadna Morava, tako da je to Zapadno Pomoravlje. Ne naziva se geografska oblast “Morava”, već je ime aerodroma po kolokvijalnom (skraćenom) imenu za obližnju reku.

Морава је рјека!!!

Da nije možda zbog prskanja

pa ako je tako, da li posoji mogućnost da se uvede komercijalni let između morave i beograda? koje su dozvole potrebne za to? bolje i 10 putnika, nego prazan skroz.

Budite sigurni da je JU uradila kalkulaciju i da je jeftinije da lete prazan ferry let.

Znači za Marsej i Firencu nisu radili kalkulaciju? I šta ono još

Naravno da jesu, ali eto omanuli su u 2 od 20+ linija. Jako strasno!

Omanuli su sa CGN, MRS i FLR. CAI nisu omanuli, raspitajte se malo bolje zasto je ukinut. TLV znate i sami sta se desilo.

Ali ne zato sto su omanuli. Raspitajte se za prave razloge, posto ako ih napisem recicete kako je to kajgotarenje i kako to iznosi anonimac.

I TLV su ukinuli, da li znači da su i tu omanuli?

A Nica jel omanula?

a IEV?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!