zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Pragusa megavizionarstvo ili scam?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pragusa (Linkedin)

Znate, obzirom na tri projekta u posljednjim mjeseca dana nad kojima sam skeptičan čitatelj će se pitati jesam li mrgud, nepopravljivi pesimista, onaj koji samo kritizira i reže inovativne projekte. I uvjeravam vas da nisam. Upravo ja sam u svom businessu onaj koji izvlači stvari iz najmanje šanse, koji će iskoristiti 0,1%, forsirati i ono što je neostvarivo. Upravo sam ja nepopravljivi optimista.

Prvi projekt koji sam kritizirao je ToMonetnegro. Totalni fijasko sa uništavanjem bivše kompanije u najgore moguće vrijeme, projekt debelo kasni, rokovi su već prebijeni. I da, kompanija neće biti profitabilna (puno premala na minijaturnom sezonalnom tržištu), kasnit će, ali jel bitno? Iza njih stoji država koja će naknaditi gubitke. I da, ToMontenegro će biti isti klinac ko i Montenegro Airlines. Ona će žderati bitno manje novaca poreznih obveznika, ali će ga žderati. Ona će biti manja i efikasnija, ali nedovoljno dobra da pokrije potrebe Crne Gore, kao što je to, na kraju bio i Montenegro. Letjet će za Beograd i to će jedino biti važno, a imat će i nešto letova prema inozemstvu, u svakom slučaju neće loše izgledati prema biračima. Imat će 4-5 aviona, nekih 25% tržišnog udjela i nešto će raditi. Svi će biti sretni i veseli.

Bedićev ETF je dobar projekt. Ljudi su istinski predani, ubit će se da uspije, raditi će dan i noć. Ali u ovom okruženju, u ovo vrijeme, imaju vrlo malo šanse da uspiju. Nažalost. Želim im svu sreću ovog svijeta, istinski će im trebati. Daj bože da uspiju, ali bojim se da je sve protiv njih. I ovdje ne smatram da su loši igrači, da rade loš posao, samo smatram da se bore sa vjetrenjačama.

A Pragusa One… e to je već potpuno drugačija priča!

 

Tko je taj Krešimir Budinski?

Krešimir Budinski je persona non grata koja je povezana sa nizom projekata. Projekata koji nemaju nimalo slavnu prošlost.

Jedan od projekata u kojima je bio involviran Krešimir Budinski je regionalno prilično razvikan projekt Air Ticket Arena koji se danas zove ATA.ONE. Projekt je bio platforma koja je željela prodavati posljednje karte u aviokompanijama koje se nisu prodale na način da kupci licitare sa preostalim kartama par dana prije samog leta, pa bi kompanije u zadnji čas prodale još i preostala mjesta. Informaciju o tome jesu li uspjeli ući na let kompanije bi davale 24 sata prije leta. Prodaja je u prvom redu pucala na backpackere, flightpackere i citybreak putnike, tj. one koji za jeftiniji novac mogu otići na let ili ne. Znači ili ćete odletjeti za npr. London preko ATA.ONE na short break ako dobite u zadnji čas povoljne karte ili nećete pa ćete otići na vikendicu taj vikend ili sa prijateljima na izlet automobilom. Projekt je imao samo dva problema. Prvi je da ne mogu računati na LCC čiji je prosječan load faktor 95+%. Istovremeno legacy carrieri u top sezoni pune preko 95%, a izvan sezone oko 75%, tj. prosječno oko 85%. I tu malo prostora ima za ovaj projekt. Drugi je problem što legacy carrieri u zadnji čas ne žele prodavati jeftine nego superskupe karte, računajući da oni koji moraju letjeti u zadnji čas to čine jer ih je na to natjerala nužda (hitan poslovni sastanak, smrt u obitelji, zdravstveni problemi, osobni problemi…). I zato avio kompanije na takvim putnicima zarađuju vrtoglave svote, a karte prodane u zadnjih par dana prije puta dostižu astronomske cijene, više puta skuplje nego dvadesetak dana prije puta. Projekt nije doživio dobar feedback aviokompanija i od 2017. kreće u stagnaciju, jednostavno nije uspio.

Na projektu je bio involviran i moj prvi glavni urednik koji me 2007. natjerao u zrakoplovno novinarstvo u Aeronautici, Saša Pavlović, a koji je u to vrijeme bio pilot na A380 u Emirtesu. Saša je bio jedan od osnivača Air Ticket Arena i najbližih suradnika Kreše Budinskog. Žuč koju Saša proljeva kada priča o Budinskom još nikada nisam čuo. Saša se sam prozvao vrlo naivnim jer je pustio da ga Budinski prevari, Budinski mu nije vratio pozajmicu od 5000 GBP i cijela priča će imati sudski epilog. Tko god zna Sašu, zna da je staložen i miran, racionalan čovjek i kada on toliko emotivno pristupi ovom pitanju, onda vam stvarno mora zvoniti na uzbunu. No, zašto je ovo bitno? Zato što se i te kako treba pitati kakav je to čovjek i projekt koji spominje milijune EUR investicija, a ne može vratiti 5000 GBP.

Budinski je bio i alfa i omega projekta Paulana, tvornice automobilskih i zrakoplovnih sjedala koja je prema njegovim izjavama trebala zapošljavati 750 ljudi. Tvornica se 2009. trebala otvoriti u Sisku, pa u Novoj Gradišci. Budinski je tada spominjao investiciju od 254 milijuna kuna (33,9 milijuna EUR), involviranje megakoncerna Bayer, belgijskog IIG. Budinski je davao intervjue svim medijima, imao press konferencije sa gradonačelnikom Nove Gradiške, projekt je prezentiran na najvišem nivou. Paulana je kao poslovni subjekt izbrisana iz registra 2014. godine.

Budinski je bio i direktor i vlasnik projekta Bioplanet Bike, koji se razvijao od 2012. do 2014. Projekt se reklamirao atraktivnim golišljavim playboyevim zečicama koje su snimile erotični spot u hangarima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. I onda fijasko: bicikl se prodavao, ali nije i isporučivao. Na koncu je izašao i video na youtube ogorčenih kupaca kojim ogoljuju ovaj „projekt“ i tvrde da nikad nisu dobili plaćene bicikle: https://www.youtube.com/watch?v=GSHC4TTttgM

Budinski stoji i iza projekta sharkszors, škara koje su navodno sigurne za djecu, a u kojem je od VII. mjeseca 2020. Budicki je inžinjer aeronautike a studirao je na Sveučilištu u Zagrebu.

 

Što je to Pragusa?

Ime kompanije je sastavljeno od imena Prague i Ragusa (stari naziv za Dubrovnik). Kompanija će imati AOC u Hrvatskoj, a operirat će iz Dubrovnika i Praga. U svakom od ovih aerodroma kompanije će imati po dva aviona. Iz Praga i Dubrovnika Pragusa će letjeti za New York, Los Angeles, Johannesburg, Singapore, Kuala Lumpur, Chengdu, Peking i Tokyo. Kompanija će operirati isključivo u premium ekonomskoj klasi, pri čemu bi A350-900 imao samo 251 sjedalo. Kompanija planira sa letovima početi u VI. mjesecu ove godine. Za tu nakanu će u wet lease uzeti dva Airbusa A350-900 i dva A330-300. Kompanija planira do 2024. u vlasništvu imati četiri A350-900 koje će kupiti od Airbusa.

I sve to zvuči opako bajkovito. Dok ne vidite poslovni backup Budinskog i propale projekte, te ne zagrebete u sam poslovni model.

Pa hajmo prvo sa poslovnim modelom. Danas otvoriti kompaniju sa all-prime ekonomskom klasom je ludilo. Taj koncept se u Europi razvijao od 2006. do 2008. Kompanije poput EOS, L’Avion, Air Atlanta, MAXJet, UltAir, Silverjet idr. pokušale su sa all-business ili all-prime ekonomskom klasom letjeti između Europe i SAD-a, te na drugim dijelovima planete. U jednom momentu bilo je desetak kompanija koje su pokušale na ovom planu. Projekt je vrlo brzo, nakon samo dvije godine propao, a sve kompanije su bankrotirale. Takve letove pokušala je raditi i Lufthansa sa Private Airom, ANA na liniji Tokyo-Bangkok, no vrlo brzo su od toga odustali. Prije Covida-19 takve letove imala je još samo francuska LaCompagnie koja je letjela sa samo dva aviona između Paris Orlya i Newarka i bila na rubu bankrota. Takve letove nedavno je letjela i Suadia između Riyadha i Jeddaha, no čak su i prebogati saudijci od toga odustali. Jedina kompanija koja još leti takve letove je Singapore na najdužoj liniji na svijetu Singapore-New York sa A350-900, gdje smatraju da bi ekonomska klasa bila previše mazohistička za putnike. I sada će netko, 13 godina kasnije letjeti takve letove iz Dubrovnika? Pobogu.

Drugi je problem izbor aviona. Dva modela Airbus A350 i A330 na samo četiri aviona. Zašto pobogu? Tako mala flota se mora unificirati. No, zašto A350? Avion je nov, ima porođajnih muka, još uvijek je nesiguran u eksploataciji i vrlo je skup. Svatko normalan bi startup pokrenuo sa ekstremno jeftinim i malim Boeingom 767-300ER koji treba daleko manje putnika za break-even, ili bar sa A330-200. OK, čak i A330-300 bi mogao doći u obzir, no ogroman A350?

Treći problem su linije. Pa zar je moguće da netko danas smatra da može napuniti 250 sjedala (toliko planiraju imati all-prime ekonomskih sjedala u A350) na letovima iz Los Angelesa, New Yorka, Kuala Lumpura, Singaporea, Johannesburga, Chengdua, Pekinga i Tokija? American je na svojim letovima za Dubrovnik imao oko 20% putnika iz Los Angelesa, što znači da je na svakom letu bilo oko 45 putnika iz Los Angelesa. A to je American, najveća kompanija na svijetu, superbrend kojim putnici spokojno putuju. Pragusa se nada da će napuniti 250 putnika, 5 puta više sa nonname startupom. Kaj god. A tko će putovati iz Kuala Lumpura, Singaporea,Chendua i Tokija za Dubrovnik? 250 njih po letu i tako 2-3 puta tjedno? A tek iz Johannesburga? Pobogu, pa u najbolje vrijeme (2019.) u Hrvatskoj je bilo tek 22.060 turista iz Južnoafričke Republike. Velika većina njih je na kružnim putovanjima i sletjeli su u Beču, Budimpešti, Minhenu, Veneciji… Kojeg smisla ima otvarati takve linije, pobogu!

Na koncu posljednji argument je i najbitniji za potpunu skepsu nad projektom. Kompanija planira u ove godine pokrenuti letove u wet leasu, iduće u dry leasu, a do 2024. kupiti četiri svoja A350. Halooo. Avion košta oko 320 milijuna USD. To znači da četiri komada i sa popustima dođu oko 1,1 milijardi USD. Ma tko ima taj novac?

Uostalom, tko sada pokreće letove sa startupom u Covidu-19? Dubrovnik ima tek 330.147 putnika, a Budinski se nada da će napuniti 200.000 putnika na svojim avionima? Long-haul se neće oporaviti još bar dvije godine. A Budinski bi krenuo ove, kada su sve long-haul linije svih prijevoznika ukinute ili krajnje reducirane. Budinski smatra da je upravo sada vrijeme, da putnici žele nonstop letove bez presjedanja i da će ih to privući. OK, ali koji putnici? Tek 10% potencijalnih putnika ima sada volje i mogućnosti putovati. Ostali ili su osiromašeni zbog Covida-19 ili se boje. I dok će ovog ljeta putnici još i putovati na kraćim linijama unutar Europe, oni preko oceana sigurno neće. Konačno koliko je potencijalnih putnika bilo 2019? Puno premalo, a sad to umanjite za 90%. Pa halooo?

Dubrovnik tijekom ove zime nije uspio zadržati niti letove British Airwaysa koji je tradicionalno godinama u Dubrovniku, a IAG isti smatra svojom glavnom zračnom lukom u regiji. Dubrovnik je ove zime uspio održati teko dva leta dnevno sa minijaturnim Dash 8-400 prema Zagrebu. The end. 60 putnika dnevno. A Budinski se nada da će letjeti cijele godine sa ogromnim A350 i A330? Pa tko je tu lud?

Oko ove kompanije sam razgovarao sa dvadesetak najeimentnijih zrakoplovnih stručnjaka u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. Svi se slažu da projekt nema potencijala ni budućnosti, da je koncept neracionalan i neizvediv. Zašto ga onda netko gura? Radi li se o klasičnom scamu? Prethodni propali projekti Krešimira Budinskog svakako ne daju optimizma ovom čudnom poslovnom konceptu.

Ajmo sada malo o samoj kompaniji. Pragusa je registrirana u Velikoj Britaniji, 27.8.2020. Adresa kompanije je 71-75 Shelton street, Convent Garden, London. Mala neugledna Londonska ulica sa stanovima i pokojom malom trgovinom. Direktor je Krešimir Budinski sa adresom u Velikoj Gorici (gradić u okolici Zagreba uz MZL Zagreb). Tvrtka je osnovana sa osnivačkim kapitalom od 100 GBP?!?

Ta „britanska“ kompanija planira u IV. mjesecu otvoriti kompaniju u Hrvatskoj. Dakle, još nije ni osnovama kompanija u Hrvatskoj! Pragusa je u kontaktu sa hrvatskom agencijom oko pokretanja AOC-a, čak štoviše hrvatska agencija je rekla da nema iskustva sa A350, pa će zatražiti pomoć njemačke agencije. No, za sada još ništa formalno na AOC-u nije napravljeno. Kako kompanija planira prve godine operirati u wet leasu vjerojatno bi koristila AOC te kompanija. Dakle to jest izvedivo.

Pragusa je imala sastanke sa Airbusom, to mi je potvrđeno. Airbus je čak i odradio neke stvari za kompaniju. Prema nekim nepotvrđenim izvorima Pragusa je imala i sastanke sa Stjepanom Bedićem (ETF) oko suradnje, no Bedić ih je, navodno, odbio. Činjenica je da mi svi kažu kako Budinski ima odličnu spiku, kako barata velikim imenima koji navodno stoje iza projekta. No, to su priče, pričati je lako, ljude je lako uvjeriti u neke stvari, no činjenice, na žalost, nisu baš tako optimistične na strani projekta.

Razgovarao sam i sa dva managera Dubrovačke zračne luke koji su mi potvrdili da je Krešimir Budinski bio na razgovorima, da su ga upoznali sa poticajnim mjerama, no da su mu rekli da su dalji razgovori mogući tek kada pokrene AOC, tj. da prije nije moguće nastaviti pregovore. Posljednjih dva mjeseca nije bilo kontakata. Dakle, Pragusa nema dogovoren deal sa Zračnom lukom Dubrovnik. A već je sredina III. mjeseca, operacije bi trebale krenuti za manje od tri mjeseca. Hm, hm, hm…

 

Na kraju, radi li se ovdje o konačno prvom projektu Budinskog koji će uspjeti nakon toliko godina neuspješnih projekata? Ili se radi o scamu? Ja karte na ovakvim letovima kupio ne bih. Jer bi se iskreno bojao za svoj novac. Poslovni model je krajnje neracionalan, ovakav tip „vizionarstva“ je do sada uvijek završavao u ropotarnici povijesti, neafirmirani startup je uvijek nesiguran, iza projekta stoji čovjek koji nema dobru poslovnu prošlost. Bojim se da će Pragusa u startu dijeliti sudbinu Sea Aira, Air Croatie, Avexa, Adria Wingsa, Air Albatrosa, Libertasa, Adriatic Skywaysa, dalmatina.hr i ostalih kompanija koje ili nisu ni krenule sa letovima ili su krenule i nakon samo par dana bankrotirale. Kada sam tvrdio da su Sea Air i dalmatian.hr scamovi, a da Air Croatia nema šanse svi su me kritizirali. I bio sam u pravu. Tako i sada kažem da ovaj projekt nije ništa dobro i da nema budućnosti. Samo da pritom putnici još jednom ne kupe karte i onda ostanu bez letova. To se u regiji nažalost puno previše puta desilo.

112 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

To je projekt u vrijednosti više milijuna a internet domena pragusa.one registrirana je samo za jednu godinu – do 26. 8. 2021. Višegodišnji najam domene košta samo nekoliko desetina funti.

Hi Alen, Is this article available in English somewhere. It needs to be spread in all English speaking forums and investment platforms so everyone can be warned of Kresimir.
Thank you!

Would you be able to draft this in English and post on this or another platform for me and others to share?

Treba proveriti ludosti koje piše na linkedin profilu, tipa da je iza ata.one prvi profitabilan kvartal, pa stalno neki realunchevi, firma postala dioničar Lufthanse, Airfrance-a, padaju ugovori s avikompanijama…sećam se prve verzije android appa, činilo mi se tada interesatnim productom, tada se proizvod zvao airticketarena… pa to je bio haos, ništa nije radilo, review na android store-u tip 1, 2, ljudi vriste od smeha… Sve skupa izgledalo kao neki los mobilni html iz 2010…

Alene, zaboravili ste dosad najjaci projekt – http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=38373 😉 .

Jedino sto se treba zapitati jest tko doista stoji iza ovog poslovnog genija koji je bez problema dolazio na razgovore u uprave regionalnih aviokompanija (OU, JU, YM), a u boardu propalog projekta je imao sadasnjeg direktora prodaje i strategije JU.

Nadalje, zapanjujuca je nekvaliteta portala koji pisu o zrakoplovnom biznisu. Covjek je u nekom inicialnom press releaseu spomenuo all premium economy class kabinu (?!). To znaci kompletan overhaul interijera koji ne moze biti manji od 5-10 mil usd (ovisno o kakvim se sjedalima radi). Jedini A350 u Busns/Prem. Eco konfiguraciji je koliko ja znam SQ A350 ULR koji vjerojatno nece unajmiti 🙂 .
Za A330 u all PE kombinaciji nisam cuo. Ispricavam se ako takvi postoje, ja sam samo amater u ovom binisu.

Alene, svako vam dobro, ovakvim clancima radite veliku uslugu bransi koja unistava samu sebe za tudji racun i dzepove pojedinaca, da ipak ne potone u kaljuzu bas skroz.

Alene,pominjete London kao sedište kompanije?Da li su se to Delboj i Rodni preselili iz Pekhama u drugi londonski kvart?A možda je njihov stric Albert pravi vlasnik kompanije,ko bi ga znao?U svakom slučaju,oprez nije suvišan.Pozdrav….

Čemu analiza ovakvih “kompanija” i trošenje vremena? Mislim da ste rađe trebali obraditi neke potentnije startup-ove koji su i puno dalje otišli sa projektom.

Više, manje vaši čitatelji su ipak “zrakoplovna” publika i takvi sigurno neće kupiti karte (ukoliko je iste moguće i prodati bez aviokompanije, al danas je, eto švasta moguće) ili uložiti novce. Sad, o mogućim ulagačima iz drugih branši isto mislim da ni takvi neće samo tako dat poveće novce, al dobro.

Zar nema novih potencijalnih kompanija u Hr?
Ili pod obradili mislite i na članke?

a šta Budicki kaže?

Meni obraditi znači analizirati, a ne objaviti neku vijest.
Ne bi se ona desila i bez vas. Malo si previše zasluga dajete.
Normalno, vaše je apsolutno pravo pisati o čemu hoćete.

A ništa onda, moji izvori o kompaniji u Hr koja je pred vratima su onda u krivu.

Mislite na Fly Air 41?

To valjda za g. Alena nije Hr kompanija.

Ovo konstantno prozivanje nove vlade Crne Gore i aviokompanije ToMontenegro je vec postalo opsesivno.
A pominjanje postenih ljudi iz Crne Gore koji pokrecu novu nacionalnu avio kompaniju u istom clanku i kontekstu sa ovim prevarantims iz Hrvatske je vec uvredljivo.

Postalo je već naporno čitati na svakodnevnoj razini kritiziranje kritike vlade Crne Gore. Više puta vam je objašnjeno zašto je potez loš i svaki put ignorira Alenonovo ili ičije pojašnjenje.

Mislim da se prave da ne čuju. Ispišu 100 komentara o tome kako ne smijete kritizirati Vladu Crne Gore jer oni “imaju volje” pa nakon što im objasnite u čemu je zapravo problem nitko više ne piše pod tim komentarom.

Mogli bi biti botovi, no mogli bi i biti glasači vladajuce stranke koji imaju osjećaj da su svrgnuli diktatora nakon 30 godina pa da je sada sve preko noći postalo idealno, a svaki potez nove vlasti hvale vrijedan. A ne bi me ni čudilo da ponovo gledamo zapošljenu rodbinu u novom avioprijevozniku iskreno.

A vi tog istog diktatora nikako da prezalite? Pa u svakoj mogucoj prilici pljujete po onima koji su vam pokvarili kombinacije? Mozda vas je on i bliski mu angazovao sa plesnom grupom Zagrebackih Mazoretkonja da mu ulepsate decenije vladavine? Nema faraona vise u Crnoj gori, svidjelo se to vama ili ne.

A nema ni povlacenja priznanja kako je neki dan novi premijer CG nedvismisleno rekao svidjelonse to vama ili ne.Tako da uzalud vam trud sviraci. Previse ste se razbahatili sa samo jednim glasom vise.

Sto se argumenata tice – ponovicu: Rekli ste da ste ugovor procitali. Recite, na koji nacin i sa koliko novca je bivsa vlada jemcila za ugovor MA za lizing embraera? Jel manje ili vise od 21 milion eura?
Tek nakon odgovora na to pitanje mozete napisati da li je potez nove vlade dobar ili los.
Nazvati nekog diletantom, bez poznavanja ugovora je sarlatanstvo, zar ne?

Jeli vi uopće znate što Alen smatra diletantskim kod poteza vlade oko YM? Evo ja ću vam kopirati moj komentar nakog kojeg se zasigurno kao i obično nećete pojaviti;

“Primjetim da već nekoliko dana komentirate na ovu temu i hvalite proces tranzicije kompanija dok kritizirate sve koji kritiziraju potez vlade te uopće ne želite shvatiti što vam drugi govore. Pa ako mogu da vam objasnim, iako sumnjam da ćete shvatiti i ovaj put.

U Crnoj Gori ste mogli zatvoriti Montenegro Airlines i sljedeći dan nakon zatvaranja Montenegra, ToMontenegro je mogao započeti operacije. Tako se dogodila tranzicija u (primjer) Estoniji. Kada se zatvorio Estonian, odmah sljedeći dan započela je s operacijama Nordica. I nisu se izgubili slotovi, ni AOC, ni codeshare ugovori, ni kabinsko osoblje. I ono najvažnije, niste izgubili povezanost. Imate stvarno dosta primjera ovakve uspješne tranzicije kompanija. Ovo se nije dogodilo u Crnoj Gori, izgubili su se slotovi, codeshare ugovori, poslovi kabinskoj osoblja, povezanost turističke države usred svijetske krize i tisuće putnika su ostavljeni na cjedilu te im se morala isplatiti kompezacija. Zato i Alen kritizira potez vlade. I nemojte sada misliti da je Montenegro Airlines bio jedini s tolikim dugom, Estonian je trebao vratiti oko 80mil.€, Sabena i Swissair daleko više.”

Alen:”ili nemojte” je pravilno.Dakle,nikako odvojeno.

Ako se nevaram, kupnja aviona po to cijeni nije ni bila loša. Crna Gora je zbog iznenadnog prekida operacija Montenegra i prekidanja leasing ugovora trebala platiti 43 mil. kompezacije, a onda su se dogovorili da kupe avione za 21 mil. Barem se tako navodi od strane vlade. Ali s druge strane, da se napravila normalna tranzicija kompanija što bi uključivalo i sve ugovore, kompenzacija ne bi bila tolika niti bi se avioni trebali platiti pod višim cijenama. Barem to meni ima smisla.

Poenta je da onaj ko je procitao ugovor zna da bi troskovi opcije koju vi navodite bili najmanje za par desetina miliona eura veci!
A mene utoliko cudi da, ako ste zaista procitali ugovor kao sto tvrdite, ne vidite da bi opcija koju vi predlazete kostala najmanje 26 miliona eura vise u startu! Plus ima i jos toga…
I jos ljude nazivati diletantima a ne procitati pazljivo ono sto je najbitnije u njemu. Sramota.

Ja jedino mogu da pretpostavim da ili niste ni videli ugovor ili namjerno ne zelite da vidite ono sto tamo pise.

E, pa nije tako, Alene! I da budem precizan, LH1717, nije se moglo uraditi kako vi ( neuko) nagadjate:

“da se napravila normalna tranzicija kompanija što bi uključivalo i sve ugovore, kompenzacija ne bi bila tolika niti bi se avioni trebali platiti pod višim cijenama.”

I bas iz ovakvog neznanja se kasnije donosite pogresne zakljucke!

A baš me zanima kako se to “nije moglo”?

“U Crnoj Gori ste mogli zatvoriti Montenegro Airlines i sljedeći dan nakon zatvaranja Montenegra, ToMontenegro je mogao započeti operacije. Tako se dogodila tranzicija u (primjer) Estoniji. Kada se zatvorio Estonian, odmah sljedeći dan započela je s operacijama Nordica. I nisu se izgubili slotovi, ni AOC, ni codeshare ugovori, ni kabinsko osoblje. I ono najvažnije, niste izgubili povezanost. Imate stvarno dosta primjera ovakve uspješne tranzicije kompanija. Ovo se nije dogodilo u Crnoj Gori, izgubili su se slotovi, codeshare ugovori, poslovi kabinskoj osoblja, povezanost turističke države usred svijetske krize i tisuće putnika su ostavljeni na cjedilu te im se morala isplatiti kompezacija. Zato i Alen kritizira potez vlade. I nemojte sada misliti da je Montenegro Airlines bio jedini s tolikim dugom, Estonian je trebao vratiti oko 80mil.€, Sabena i Swissair daleko više.” Na ovo vidim ne odgovarate….

Procitajte ugovor pa ce vam jasnije biti zasto nije moglo.
I nemojte se brukati da brisete komentare

Nije se moglo? Moglo se. Ugovor ne zabranjuje da se ugovor prebaci na drugu kompaniju.

1. Koju istu svotu? Koliko para po ugovoru vlada treba da plati lesoru da bi Montenegro dobio te avione?
2. Montenegro ne placa, novca nema. Garancije se vade iz fijoka. Koliko treba novca ODMAH – da se kupi vreme? Koliko tacno pise u ugovoru da se ima platiti?
Nemojte nabrajati kompanije koje veze nemaju sa ovim ugovorom. Dajte konkretno odgovorite na pitanje koje sam postavio

Pa vi poznajete ugovor kada drugima govorite da ne poznaju ga, zar ne?

A koje su finansijske posledice takvog “prebacivanja”?
Sve vreme govorim o ugovoru i pitam vas obojicu:
STA TACNO PISE U UGOVORU ZA KOJI ALEN KAZE DA JE PROCITAO?
KOJE SU GARANCIJE I ZA KOLIKO NOVCA?

Zašto bi prebacivanje ugovora imale ikakve financijske posljedice?
I jeli to vi meni govorite da nepozajem ugovor a vi očekujete od Alena da vam kaže što je u ugovoru?

Pitate:
“Zašto bi prebacivanje ugovora imale ikakve financijske posljedice?”
Prebacite ugovor o kreditu za stan sa Alena na vas – i pitate se da li morate da platite?
Jel zaista ne shvatate?

O čemu vi to? Jel vi shvaćate što ste taman napisali?

Ponovicu
Pitate:
“Zašto bi prebacivanje ugovora imale ikakve financijske posljedice?”

Jel stvarno ne razumete da “prebacivanje” ugovora mora da ima fibansijske implikacije. A implikacije zavise od toga sta stoji u ugovoru.

I opet – ako niste procitali ugovor onda ne mozete napamet lupetati. Ako dodje do suda jedino relevantno je sta pise u ugovoru i nema tu “prebacivanja” kako bi mali Perica hteo. Jel to vama jasno, covjece?

Prebacivanje ugovora ne mora rezultirati kompezacijama.

Da pročitao sam ugovor i nigdje nije pisalo da postoje nikakve kompezacije za prebacivanje ugovora.

A jeste ga vi pročitali kada već tako možete mi reći da “lupetam”? Ajde, baš me zanima.

Pa posledica jeste upravo da, ako nastavljte postojeci ugovor – onda placate onoliko koliko pise u ugovoru! Pritom, da li ste svesni da davalac lizinga treba da se saglasi ILI NE SAGLASI. NE MOZETE VI NISTA DA ” PREBACUJETE” a da ne pitate potpisnika ugovora, onog cije su pare. Jel vam to jasno?
Dvadeset godina sam u finansijskim institucijama i reci cu samo – NIKADA DAVALAC NE PRISTAJE NA GORE USLOVE OD ONIH KOJE IMA DEFINISANE NAPLATIVOM GARANCIJOM.
I OPET SE DOLAZI DO PITANJA GARANCIJA DEFINISANIH UGOVOROM.
SVO OVO PREPISIVANJE I VASE SKRETANJE PAZNJE SA CINJENICE DA NISTE NI JEDNOG MOMENTA REKLI KO JE I ZA KOLIKO NOVCA GARANTOVAO! A TO JE NAJBITNIJE PITANJE KOJE RAZJASNJAVA SVE.
ZASTO, ALENE, IZBEGAVATE DA ODGOVORITE?

ZAR NIJE LAKSE BILO PRIZNATI DA NISTE PROCITALI UGOVOR?

MOGAO SAM VAM I KONKRETNO RECI KOJE OPCIJE SU BILE MOGUCE DA STE BILI ISKRENI.

pozdrav,

Nigdje, ama bas nigdje, niste TACNO napisali na koji nacin i sa koliko novca je garantovala bivsa vlada. Ovoga ste i sami svjesni i posteno je reci istinu!
Rekao sam da radim u velikoj finansijskoj instituciji. Zrakoplovstvo Crne Gore nije finansijska institucija, to biste trebali znati.

I reci cu jos jedno – ugovor sa kompletnim prilozima je nova vlada morala da zahtijeva i ceka. Vi ste ga mogli vidjeti samo ako ste jaako bliski prethodnim vlastima. Rekli ste da niste, hajde da vam vjerujem.

Znaci ostaje da ga niste ni vidjeli. Posteno je to priznati. Negdije ste napisali da ste vjernik – onda nemojte lagati nego posteno priznajte da niste procitali ugovor.

A kad posteno priznate, mogu vam napisati i tacno sta je bio problem i koje su opcije bile moguce.

Treba biti posten. Jedino se postenje isplati, zar ne?

Pa vi znate ugovor kada ovdje pametujute da smo mi svi ukrivu i kako lupetamo, zar ne? Pa ajde, kažite nam što piše u ugovoru ako mi već ne znamo.

Neka Alen lijepo prizna da nije procitao ugovor.
Ocigledno je to. Nije ga ni mogao procitati, ne znam ko bi mu ga mogao dati da procita osim par ljudi iz bivse vlasti.

Zatim me mozete konkretno pitati. Ja cu dati odgovore, nije to vise tajna.

I imacete malo kvalitetniji nivo razgovora na ovu temu. Moze se i lijep clanak napisati.

Pa Ja sam vas 3 puta pitao da kažete Što ste vi pročitali. Ali očito nećete jer ga za razliku od Alena niste ni pročitali.

koliko sam ja pratio, još nitko nije rekao šta piše u ugovoru, svatko iz nekih svojih razloga kao

moj je dojam kao neutralnog čitatelja da nitko od sudionika ove rasprave nije pročitao ugovor

Mislim da je (za pocetak konstruktivne diskusije) autor najprije morao priznati da nije procitao ugovor. Pa da vidimo da li iko od ucesnika ima neku informaciju koja bi nas priblizila ozbiljnijoj analizi.
Jasno je to ovdije svima. Umjesto tvrdoglavosti i sujete, mogli smo imati konstruktivnu atmosferu.

Ovako imamo inacenje i ponavljanje sujetnih i tvrdoglavih ljudi. Steta!

I kada pročitamo ugovor (ako je uopće dostupan ugovor iz 2007. a pročitao sam one jedino dostupne) što ćemo saznati? Znamo da je Crna Gora u slučaju iznenadnog prekida ugovora trebala platiti 43 mil. € pa su se nagodili da Crna Gora ne plati GECAS-u taj iznos već samo kupi 2 aviona pod cijeni od 21 mil. €. Ono oko čega se vodi rasprava je; bi li u slučaju ne prekidanja ugovora sa GECAS-om i prebacivanje istog automatski na ToMontenegro (koji bi započeo operacije dan nakon gašenja Montenegro Airlinesa) Crna Gora trebala platiti visoku kompezaciju. Poznato nam je da takva praksa u svijetu ne postoji, točnije ne postoji kompenzacija za prebacivanje leasing ugovora s jedne na drugu kompaniju.

Ne, Alene! Ugovor nije dostupan i niste ga mogli procitati na netu! Dzabe guglate.

I vrijeme je da lijepo priznate da ga niste procitali pa da napravimo konstruktivnu diskusiju. Moze se i lijep clanak i diskusija otvoriti na tu temu.

Dosta je bilo sujetnog i nekonstruktivnog dijaloga gluvih.

Kao prvo ja nisam Alen
Kao drugo rekao sam da sam pročitao dostupne ugovore između GECAS-a i Crne Gore, a to su oni iz 2012. ako se nevaram.
Imam pitanje za vas, ako već tvrdite da nije moguće pronaći ugovore na netu, jeste li ih vi onda pročitali? Imate li vi onda konstruktivne argumente ako ovo već zovete ne konstruitivom raspravom?

Ja mislim da je dovoljno i ovaj livery da pogledamo. Mislim, kao da su nekom vrtiću dali kao dečiji zadatak i najbolji je izabran.

Ma jos ce pokupiti tuzbu za livery, pa to je cisti plagijat Mondriana…

Teška prevara i investitora i putnika. Hvala što ste to razotkrili.

Mislim da bi se projekt trebao zvati gola-guza! To je ono sto će doživjeti ulagači i eventualni naivni kupci karata…

Ma nema od tog projekta nista. Covjek je prevarant najnizeg nivoa, poslovni model je krajnje nerealan, linije su glupost, izbor aviona isto tako. To nece ni poletjeti.

Iza tog projekta ne stoji kapital nego prevarant koji zeli navuci par investitora za par sto tisuca EUR i nesto putnika koji ce platiti karte, a onda ce on bankrotirati i sve to nece vratiti. Cista prevara.

Ako ćemo vjerovati Vama, a nema razloga da nevjerujemo…
nekad su ovakve ljude zvali pustolovima, prevarantima…
I ne čudi mene njihovo “lupetanje” više me zanima kako uvijek neko nasjedne na njihovu priču.

Pa gledajte samo koliko ljudi nasjeda na mailove tipa: “Dobar jutar, ja sam Muwamba Kasadi i trebam vasa pomoc izvukati 10.000.000 dolara iz banka u Juzna Afrike koje moja odlazeca tetka ostavila bez nasljedila”… Budinski je barem kultiviran tip i zna lijepo govoriti…

Nasjeda i te kako. Ja sam osobno u lokalnoj pošti svjedočio čašćenju jednoga gospodina koji još samo šalje dokumente nakon što je uplatio 4k eura troškove odvjetnika povodom nasljedstva koje je dobio iz Afrike a ni sam nije znao da ima rodbine tamo…

Mogu da potvrdim što Max piše. IT bezbednost je donekle moja struka i imam određenih iskustava. Štaviše, ovakve stvari (makar u svetu računara) su namerno veoma naivne – na taj način napadač eliminiše sve one koji najverovatnije ne bi izgurali celu priču do kraja, tj. u nekom trenutku bi im se upalila crvena lampica, i umesto toga gađaju one najlakovernije ili jednostavno skroz neobaveštene. Sve je stvar velikih brojeva – ako pošalje milion mejlova od nigerijskih plemića, dovoljno je da se stotinak najlakovernijih javi i da sa par njih prođe priča i on je izvukao mesec. Sa naivnom pričom on eliminiše sve one koji nisu dovoljno lakoverni i samo bi mu oduzimali vreme.

A, nemate pojma šta ljudi sve veruju ili makar na šta su sve spremni da kliknu… Ili su jednostavno toliko nepismeni u smislu informatike, da klikću na sve što im iskoči. Evo, dok kucam ovo, pomažem jednoj starijoj dami u UK da očisti računar od malwera što su joj neki likovi uvalili i pri tom naplatili skoro £1.000 za IT usluge i pomoć oko svake gluposti koje su joj sami napravili…

Tako da… nažalost uvek će biti onih koji će nasedati na najneverovatnije priče, najčešće oni koji znaju toliko malo da misle da znaju jako puno – takve je gotovo nemoguće razuveriti kad im neki slatkorečivac “objasni” nešto. Pa, pogledajte političare na Balkanu – možete li verovati da im neko nešto veruje?!

Jasno, ima logike

Jedan od boljih primjera je bio banner na kojem je pisalo – upišite broj kreditne kartice (i ostale podatke). Nije pisalo ni zašto ni da nešto kupujes s time, niti je imalo veze sa web stranicom na kojoj se nalazi.
Pogađate – ljudi su upisivali.

Vezano za članak i pričicu o dotičnom gospodinu – takvi koji imaju priču najbolje prolaze. Ja imam nekoliko kolega s kojima sam studirao sa dobrom pričom (o sebi). To su ljudi koji su tome potpuno posvećeni, a profesionalno ja na njih bicikl ne bi naslonio. Ali te kvalitete se danas traže u top managementu, i ne samo kod nas – tko će izmisliti bolju laž o svom uspjehu.
I onda naletis na takvog direktora koji je upravo došao sa iskustvom u najvišem managementu Francuskih kompanija spašavati firmu koja propada i svi se dive njegovim planovima. Nakon dvije rečenice ti bude jasno da tu nešto ne štima, a prvi gugl rezultat pokazuje da je isti nelegalno ušao u Francusku i tamo radio kao kopač grobova.
Ljudi jednostavno vole dobru priču, a mrze čuti činjenice.

Nažalost da! Pa policija stalno upozorava da se ne nasijeda takvim mailovima! Gramzljivost u kombinaciji sa glupošću je grozna kombinacija!

Sve ok, svaka šuša vidi da od ove priče nema ništa pa autor nije ponudio ni drugačiji zaključak. Ono što je zabrinjavajuće jest pismenost samog autora, ozbiljno i obećavajuće koliko i projekt Praguse.

Ja se Vama divim kako uvek, ali uvek uspete da nađete zamerku. U tekstu u kome nema ni pomisli o grešci, Vi nam otvarate oči time da je autor nepismen, zaista svaka čast. Nego nisam siguran da nije slučajno Dositej Obradović pod pseudonimom A320.

Da, eto svi smo se u ovih nekoliko mjeseci na ovom portalu odnosno zadnjih 10 godina na CAF-u mogli uvjerili da je gospodin Šćuric gotovo nepismen te da uz puno sreće može sročiti dvije-tri rečenice. Iz pouzdanih izvora znam da on sam niti ne piše jer, eto, ne zna, nego diktira tekstove. O Vašoj pismenosti ne bih, jer u gornje dvije rečenice imate dvije pravopisne greške. Osim toga smisaono ste “promašili ceo fudbal”: ako “svaka šuša vidi da od ove priče nema ništa” kako onda autor može ponuditi drugačiji zaključak? Kritika je sjajna stvar ako je konstruktivna jer pomaže uvidjeti pogreške i tako ih spriječiti u budućnosti, ali kritizirati nešto samo kritike radi i/ili da bi se nekoga omalovažavalo ispod je razine civilizirane ljudske komunikacije za kojom težimo na ovom forumu. Ponavljam ono što sam već pri jednoj drugoj temi napisao: ako Vam nije po volji stil pisanja gospodina Šćurica, izbor te način obrade tema, ne morate pratiti ovaj forum. Ili još bolje: osnujte svoj vlastiti i dozvolite nama svima, a posebno polupismenom gospodinu Šćuricu, da beskrajno uživamo u vašoj pismenosti, vašoj stručnosti, vašem bogatstvu duha i osebujnosti vaših tema. Predlažem i ime foruma: “Ego A320, imperator et deus”. Ne želim vas uvrijediti prijevodom ovih riječi…

Izgleda da ce se, na zalost, ovaj forum transformisati u skup obozavatelja lika i dela autora.
Sve one sa kojima se nije slagao, a koje nije uspio ubediti tako sto je hiljadu puta ponavljao svoje “argumente”, uspio je oterati.
Ostaju vjernici da ponavljaju kao papagaji ” odlicna analiza…”

Tačno je da bi Autor trebalo da poštuje svoj maternji jezik,jer on je taj koji piše analize,a jezik je u tom slučaju alat kojim se koristi.Normalno je od njega za očekivati da sa te pozicije pokaže pozitivan primer.Nikako ne možemo stavljati u istu ravan Autora i komentatore,kada govorimo o odgovornosti prema korišćenju jezika kojim se izražavaju.To su stvari koje se savladaju u osnovnoj i srednjoj školi.Nikako nije pošteno napisati da je Autor nepismen,to je zaista preterano netačno.Ipak,Autor bi mogao konačno da savlada razliku između značenja reči kao što su: uzgred i uzgled,jel i jer,da ne pominjemo ono čuveno dž i đ, č i ć.Ako nije u stanju to da popravi,može da izbegava korišćenje sličnih izraza različitog značenja.E,to nije baš lako ako neko nije svestan svoje greške,već stalno ponavlja da je to u redu,marginalna stvar i slično.O upornom korišćenju pleonazma i neprimerenih izraza kao što je i ovde “isti klinac”, ne bih sada širio temu. Ima toga još što ponekad “štrči”,a to može da se ispravi bez problema pre objavljivanja članka.Ako portal ima epitet regionalnog i član je klastera,treba obratiti pažnju na to da se neki ovde korišćeni izrazi negde u “regionu” smatraju uvredljivim i vulgarnim.A Autor na to uporno izjavljuje da ga nije briga za to.A istovremeno se “zalažemo” za uljudnu komunikaciju?Na takav način,sigurno ne.Sigurno ste nešto od navedenih kategorija ovde pročitali ,ali nisam primetio da ste reagovali kao sada.Vaša ironija i sarkazam,kao i loš pokušaj duhovitosti,ovde su zaista suvišni.Istovremeno,pokazujete veliku pristrasnost jer Vam se ne sviđa nečije mišljenje,bez obzira koliko je neko u pravu,pa makar Vam bio i dosadan.Ima ih ovde još koji se uporno ponavljaju,Autor je tu ispred svih ostalih.Pa?Pa,ništa,idemo dalje.Eto,nije neophodno da se slažemo,već da iznosimo tačne argumente.Rekosmo već,odavno su prošla vremena kad je tamo neki general Buzda streljao svakog glasnika koji bi mu doneo loše vesti sa fronta.
Ono što Vi ovde ponavljate kao izlizani argument,jednako se može primeniti i na Vas i Vaš komentar.Dakle,ako Vam se ne sviđa nečiji komentar i stil pisanja,ne morate da pratite ovaj forum,ne morate da čitate nečije komentare i odgovarate na njih.A možete i da osnujete svoj portal.Eto,ponovih ovde Vaš stav nedobrodošlice prema onima koji ne misle kao Vi,druže Komesare.Naravno da se ne slažem sa Vama. Pozdrav.

Smaraš

Pa počnite i vi poštovati svoj materinji jezik pišući riječ “autor” malim a ne velikim slovom… Ili komesar! Ali na stranu to: na tu razinu se ne spuštam!!! Samo mogu zaključiti da je za sve te anonimuse bolje da ostanu na ex yu i T6 gdje se bezuslovno veliča sve što dolazi iz određenog dijela regije i gdje je svaka konstruktivna kritika zabranjena…

Hvala na zanimljivom i veoma razložnom članku!

Nema ni najmanje sanse da se ovo realizira. Totalno neozbiljna prica, pocevsi od flote, pa do odabira destinacija. Sami operativni troskovi su ogromni, pa za pokriti te troskove karta bi trebala biti ekstremno skupa, a putnika i demanda jednostavno nema za A350 na tim konekcijama.

Wow koji članak. Svaka čast!

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!