zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Eurowings otvara bazu u Grazu

Eurowings otvara bazu u Grazu u ljeto 2023. Iz Graza Eurowings će letjeti za Karpatos, Chaniu, Kerkyru, Kos, Hoppocrates, Chaniu i Rodos u Grčkoj; Larnacu (Cipar); Hurghadu (Egipat) i Palma de Mallorcu (Španjolska). Uz to Eurowings će letjeti za njemačke gradove Berlin, Hamburg, Dusseldorf i Stuttgart. Ovo će još više naštetiti potencijalima Maribora.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

28 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zašto Lufthanza ne voli Slovence?

Po čemu to zaključujete?

Loše za Maribor

Zapravo odlicna vjest za nas iz Maribora. A sto se tice Mb aerodroma, ova baza nema nikakav utjecaj na njega. Mb aerodrom vec godinama prije nije imao prometa i tako ce i ostat, ne bi bilo nikakve razlike i da Eurowings nije bazirao avion u Grazu. 🙂

Maribor ne može imati trenutno neke baze za redovne letove zbog samo 8 sati vremena otvorenog aerodroma svaki dan, i management nema nikakve besede ovdje, sve se radi na ministrstvu za infrastrukturo u Ljubljani. Kako znam, ministarstvo ne zeli da je aerodrom vise otvoren (Alen, mozes da jih pitas zašto se idejo tako grdo sa MBX-om?). Treba Mariboru neki privatni kapital da postavi aerodrom na 12 sati otveno svaki dan. Ministarstvo nije dobar upravitalj, slovenska politika nezna sa aviaciju i najmanje sa Mariborom, a potenciala je puno.

Naravno da je 16 sati optimum, samo država treba da se to odluči i zahtjeva u ovom trenutku. Sada država želi samo 8 sati, a svi ostali više. Aerodrom treba da je servis za region i skoro svaki aerodrom je neprofitabilan, ali zbog njega dolaze putniki, poslovni putnici, turisti, koji puste više para u regionu preko davka i taks sve se to vrati nazad, ali u SLoveniji to ministarstvo neče da razume. Sve želi da je u Ljubljani, svi čarteri, sve redovne linije, svi LCC, svi cargo letovi,… do kada ministarstvo neče se odlučiti i razmišljati samo da je Maribor sami troškovi, do tade če biti tako. Kada bo ministarstvo reklo da je ovo priložnost i ne troškovi, no onda če biti svekako druga priča.

To je to sta svi pricamo u Mariboru, a u Ljubljani nitko ne želi ili ne zna razumjeti, nonsense. Sve subvencije su pisane samo za redovne prevoznike koji su več ns rutama u Ljubljano, a za pocetak nešto novog nema. Kako je izjavio prosle godine menedzment mariborskog aerodroma, da Wizzu treba milijon za godino dana za redovno vec puta tjedensko liniju za Skopje. I kazao je, da nitko to ne želi dati, zato ne mozejo da ideju u pregovore sa Wizzom. A sada ce vjerojatno to isto linijo, samo da iz Ljubljane, podpreti drzava sa nekolikima spodbudama preko slovenacke turisticke organizacije, koja ce to posredbo subvencionirat. Isto se je dogodilo za linijo FlyDubaia za Ljubljano, tamo su bile u startu visuke subvencije, sada ne znam kako je jer je linija ufurana. Ako se drzava ne probudi za Maribor, onda ce se Maribor zatvoriti u manje od 10 godina.

Koliko aviona?

1

Misliš da je za taj cijeli program dovoljan 1 avion?

Zanimljivo

Hippocrates is the name of the airport on the island of Kos. It is not a separate destination.

Nama koji zivimo u Mariboru je to super prakticno, sad ce nam biti sve ove destinacije dostupne samo 30 minuta voznje autom do aerodroma Graz. Drago mi je sto ima Graz sve vise linija.

Iskreno, mi iz Maribora vec dugo nemamo vise nade za Mb aerodrom. Srecom imamo blizu Graz.

Mogu sad da lepo prekopaju mariborski.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!