zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Hrvatska 1.1. ulazi u Schengen

Članice Europske Unije su izglasale ulazak Hrvatske u Schengen. Ovo je odlična vijest za građane Hrvatske i njihove goste, te turiste iz EU. Oni više neće imati granice prema Sloveniji, Mađarskoj i Italiji, kao i na zračnim lukama. No, to je loša vijest za Srbiju, BiH i Crnu Goru koji će sada imati rigoroznije kontrole i duža čekanja na granici.

Hrvatska više neće imati granice prema Europskoj Uniji od 1.1.2023. Na aerodromima primjena Schengena kreće od 26.3.2023. Bugarska i Rumunjska nisu ušle u Schengen i njihov ulazak je još jednom odgođen. Hrvatska 1.1.2023. ukida i hrvatsku kunu te uvodi Euro kao službenu valutu.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Croatia Airlines

111 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Naprotiv, mislim da je to dobra vijest i za susedne zemlje izvan Šengena jer se upola smanjuje broj kontrola. Nema granice na izlazu iz HR prema Sloveniji i slovenačke granice. Hrvatska već duže radi kontrole po standardima Šengena tako da neće biti ništa novo

Iskrene čestitke od komšije iz Srbije.

Ulaskom u šengen i pristupanjem u euro monetarnu uniju, Hrvatska je definitivno postala prava “evropska zemlja”, u svakom mogućem smislu, političkom, ekonomskom pa i civilizacijskom. Za zemlju koja je pre samo 30-ak godina bila u ratu, to je ogroman korak napred. HUGE, što bi rekao vlasnik ovog portala. 🙂

Iz perspektive Srbije, pomalo zavidim Hrvatima, ali moja zavist nije zlonamerna, naprotiv. Šteta je što Sbija neće skoro tim putem, mi Srbi smo očigledno kupili kartu u jednom smeru za Moskvu, a ne Brisel. Putuj Evropo, nemoj čekati na nas…..

Jaooj ne lupetaj molim te…

P.S. Svaka čast na ulasku u Šengen i u Evrozonu… Šengen će zasigurno imati pozitivne efekte na Hrvatsku, za evrozonu ćemo tek videti

Uz poskupljenja i sve ostalo. Ima uvodjenje eura i negativne strane. Šengen je veliki plus

@anon 16:18

Šta je tvoj problem?

Druze,sujeta i ljubomora ga drma,nemoj mu zameriti.

Svaka vama cast,ima nas jos takvih,mozda i pobedimo ovo zlo primitivizma i mrznje prema ostalima,a u dvoristu nasem jad,tuga,cemer i beda.

Svaka cast komsije. Iskrene cestitke.
Sto se Srbije, BiH i Crne Gore tice, nemojte se sekirati previse zbog toga.

To će biti balkanska unija. Pripremite vize iz EU

Pozdrav! Schengen i euro su svima nama koji putujemo najbolje vijesti u zadnjih 100 godina :-). Na hrvatskim zračnim lukama vrijedi od 26.3., pri odlasku iz zemlje. Ali zanimljivo je da pri slijetanju iz schengenskih zemalja, ulaz u HR će biti “domaći”, bez kontrole putovnica već od 1.1.23. Gdje je to odmah fizički moguće. Također prilikom poljetanja sa zračnih luka schengengenskog prostora prema HR, kontrole tamo više neće biti od 1.1. Super!

Ipak ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama između schengenskog područja i Hrvatske ni na koji način neće uticati na građane Bosne i Hercegovine koja s Hrvatskom dijeli 1.000 kilometara dugu državnu granicu. Potvrdio je to izvjestitelj Evropskog parlamenta za izradu mišljenja o hrvatskom članstvu u šengenskom prostoru Paulo Rangel iz Kluba zastupnika Evropske pučke stranke.

Dodao je da će to značiti da će se kapaciteti Evropske unije još više približiti BiH što je dobro za zemlju koja očekuje da dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji već sljedeće sedmice i na kraju da postane članice EU te smatra da je ulazak Hrvatske u schengenski prostor u interesu BiH.

Čudim se nena Vučića
Al zato je premijerka Copy paste predsjednik
Mimika lica
Odgovaranja novinarima

Zanimljivo je da ste se pored celog dogadjaja koji je i razlog okupljanja vi koncentrisali samo na politicare.
To govori mnogo vise o vama nego o njima.

Da, da to se dešava samo kod divljih plemena kao što su Srbi. Kod vas, više klase toga nema.
Vaš politički vrh je prisutan samo kad se liže dupe nekom u njemačkoj.
Vi ste ipak viša klasa

Nema nikog ni u Srbiji kad se otvara linija prema Malti, Bolonji, Bariju, Puli…
Ali ovo je veoma veoma značajno. Ako vi to ne vidite vaš problem

Biće nekad i iz Zagreba, možda sa Air Serbia

Hajde odrastite, seseljev potrcko je lijepio postere zahvale kinezima 😂😂😂😂😂😂😂, i provjerite tko vam daje najvise para, to EU

Sarkazam nije potreban zaista, pa ni od vas. Koja zemlja u EU ima sada direktnu liniju za Kinu. To je veliki događaj pogotovo za Srbiju zbog jako dobrih ekonomskih i političkih odnosa dvije zemlje. Mislim da je slično bilo i prilikom otvaranja linije za JFK. Sama aviokompanija, znate i sami, teško sama može da uspostavi liniju. Sa Kinom to ide teže i politika je to odradila.

A kakve to veze ima sa ovom vijesti???? Zašto ste tako jadni

Great, but also would be nice to have some tour around YU-ARC not only for journalists or promotional flight. Maybe to see how JAT was doing that when DC-10 arrived

Zbog cega na komentar na engleskom odgovarate na hrvatskom? Razumeo bih da je citatelj napisao komentar na nekom drugom jeziku koji mozda ne znate, ali ovo je engleski, to je ipak osnovni jezik koji svi znamo.

Brazilija : Hrvaška 3:1

Ima veze, ima. Zbog broja charterja. 🙂

Mi koji živimo blizu slovenske granice smo konačno to dočekali. Još sam sretniji za euro nego za Schengen jer ionako nismo nikad imali problema na ovim manjim granicama i samo prolazimo, al ove zamjene kune/euro su mi već prilično išle na živce. Konačno kraj tome!

+1000000

Meni je trebalo od Stambola do BGD 24 SATA sa cekanjima na granici 2015 dotle su migranti stizali do Berlina. Sada se samo iskljucuju slovenacki pacovi.

Mikica, molim vas: “slovenski pacovi”! Što vam to treba. Slažem se sa vama da je granica SLO-HR (bila) izuzetno neugodna, da su se slovenski policajci ponašali drsko i bezobrazno, da su tupili do zla Boga (pogotovo do ulaska HR u EU), ali “pacovi”???

Kad napišete „bolesnici”, „Se Vama pogoršalo? “, to je prihvatljivo? Slažem se da nije u redu pisati „pacovi”, ali Vi ste, g. Foglar, najmanje pozvani da reagujete na nepristojne izraze.

Čovječe, jedno je jedan cijeli narod prozvati “pacovima” a drugo je trolu reći da je bolesnik… Opet idete sa zamjenom teza..

Riječ je o prostačkom izražavanju, ne o zamjeni teza. Čovječe. I nije cijeli narod prozvan „pacovima”, samo carinici (da se razumijemo, ne podržavam to, i ne opravdavam.
Nego, vratimo se Vašem osobnom vrijeđanju čitatelja…

Mojem osobnom vrijeđanju čitatelja??? Ako se netko predstavlja mojim imenom i prezimenom i piše apsolutne kretenarije, to nije “čitatelj” nego budala najgore vrste. I stoga je riječ “bolesnik” za njega gotovo kompliment. I to je prilika kada upotrebljavan i upotrebljavati ću tu riječ. Kao i kod onih koji pišu komentare na najgoroj nacionalističkoj osnovi ili samo da bi provocirali. A takvih nažalost ovdje ima nekoliko. Drugdje taj izraz u mojim komentarima ne koristim…

Bili su na momente vrlo neprofesionalni. Sjede ih 4 u jednoj kabini i ne otvaraju druge ili puni busevi čekaju pola sata da se neko pojavi. Slovenačka profesionalnosti i tačnost

Mislim de ce ulazak Hrvatske u Shengen doprinijeti vecem broju putnika u zracnom prometu sto se tice BiH. Ipak mislim da to nije losa vijest kako za BiH,tako ni za Srbiju i Crnu Goru, jer se sada za drzavljane BiH na putu do Njemacke ima samo jedan granicni prijelaz, sa Hrvatskom, dok je do sada bio slucaj Hrvatska, plus Slovenija. U svakom slucaju ulazak Hrvatske u Shengen kao i prelazak na Euro su jako pozitivne vijesti, kako za Hrvatsku tako i za cijeli region.

Slažem se. Sve se ubrzava i pojednostavljuje

Na zracnim lukama od 26.03.2023, kada pocinje IATA ljetna sezona.

Cestitke iz Srbije. Iskrene. Bravo.

Kako je lijepo završiti proces europskih integracija. I euro i Schengen su dugoročno gledano izvrsni događaji za Hrvatsku.

Absolutno! Važan i jako koristan uspjeh Hrvatske

I nije baš. Dugo je to trajalo, predugo

Nisu zato jer se izmedju nalazi Srbija, Makedonija plus Bugarska graniči sa turskom. Ne bi Šengen dobila ni HR da je na granici sa turskom

Jadne Bugarska i Rumunija.

Ali su brzo ušli u EU, ekspresno

Šta njima znači Šengen u putnom prometu ako putuju preko Srbije. Nista

One nisu ni trebale u EU biti, da se ne lazemo.

Politička odluka, tj guranje Francuza, kao i nijemaca koji su gurali HR

Niti je brzo ušla u EU a pogoto ne u Šengen i eurozonu. Uzmite kalendar ako niste putovali

Dobra i losa vest. Dobra za Hrvatsku jer prelaz granice ka EU ce biti laksi. Losa vest jer ce tek sada prelazak granice iz Crne Gore ili Bosne ka Dalmaciji npr biti haos.
Letos je prijatelj sracunao da je iz Dubrovnika do Beograda brze autoputem preko Zagreba umseto prelazka dve ili tri granice i putem preko Tjentista ili na Jabuku

Kada kazem prelaz granice ka EUcs biti laksi, mislim dok ne maknu granicne kucice moracete malo usporiti 🙂 a ne prolaziti sa 130 km/h

Nisam siguran da će granice prema Srbiji, BiH i CG postati značajno manje protočne negoli su sada, dapače mislim da će ostati praktički isti režim. Eventualno ako se ne promjeni politika EU prema Srbiji vezano za migrante, ali to onda nema ni veze sa Hrvatskom u Schengenu.

Tako je. Već duže vrijeme se provode rigoroznije mjere na granicama sa Srbijom i BiH, upravo zbog pripreme za šengenski prostor i mjerila koja je Hrvatska trebala zadovoljiti. Tako da od 1.1.2023. za osobna vozila neće biti ništa pretjerano većih kontrola, moguće je da će biti nešto manje protočno za teretni promet.

Ako već tražimo određeni problem, to bi mogla biti granica s BiH gdje je jedan dio graničnih prijelaza poput vrlo frekventnog Županja – Orašje na rijeci (preko mosta) što znači da nema baš puno prostora za širenje.

Ne vidim u cemu bi se razlikovala kontrola u odnosu na kontrolu u Madjarskoj? A tamo je trenutno ista kao kad se ulazi u Hrvatsku pre Sengena.

Alene, nemojte pretjerivati. Niste dobro informisani. Pitajte u MUP-u hr od kada rade po standardima Šengena. Dugo, jako dugo, jer je Slovenija blokirala hr ulazak u Šengen iz svojih razloga.

Vi zaista kao da ste spavali par godina. Slovenija je blokirala hrvatsku godinama. Raspitajte se ako imate kontakte u Vladi Hr. To i nije bila tajna, ne znam kako su to mediji u hr propratili. Zemlja koja radi kontrolu EU granice dobija velike pare od EU za taj posao. Nisu Slovenci tek tako htjeli to da ispuste a i zbog političkih razloga i zahtjeva prema hrvatskoj. Dakle, hrvatski put do Šengena je bio dug, zbog Slovenije.

Niste u toku. Ništa se neće mijenjati. Hr da bi ušla u Šengen morala je prilagoditi sve procedure još prije par godina, kako tehničke tako i kadrovske. Zašto plašite ljude

Apsolutno ništa se neće desiti

Srećom ne sjećam se kako to izgleda jer već duže imam samo jednu pasosku kontrolu na BNX i kad sletim. Tj. ne dotiče me mnogo

Ma gledajte: sve te priče oko ilegalnih migranata i graničnih prijelaza su farsa! Pa zaboga: oni ne idu preko Bajakova, Nove Gradiške, Macelja ili Plovanije već “po šumama i gorama”…

Od kad je granični prelaz Nova Gradiska. Prelaz je Gradiska-Stara Gradiška

Apsolutno će biti sve lakše i brže. O čemu vi pričate. Magli na SJJ ili

Nije tačno, granična ko ontrola na hr strani ostaje ista kao do sada jer je hr prilagodila sve Šengenu davno

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!