zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Ponovo otvoren Varaždin

U subotu je gradonačelnik Varaždina dr. Neven Bosilj ponovo otvorio Aerodrom Varaždin. Aerodromom od ove godine upravlja gradsko poduzeće Parkovi (do tada ga je operirao Diamond), a na aerodromu operira Aeroklub Varaždin. Aerodrom je od 26.10. dobio i Odobrenje za uporabu.

Aerodrom tvrdi da ima interes gospodarskih subjekata za ulaganje u rasvjetu i uređenje površina aerodroma, te planira biti dostupan 24 sata na dan. Aerodrom se nada da će kroz dvije do tri godine na njega slijetati easyJet, Ryanair i Eurowings (gradonačelnik je rekao Germanwings – nazdravlje). Gradonačelnik tvrdi da će prva linija iz Varaždina biti Verona.

Aerodrom ima pistu od 1730×30 metara. Za slijetanje LCC aerodrom bi morao produžiti pistu za bar 700 metara, te je proširiti za 15 metara, napraviti veći apron (stajanku), te proširiti terminal jer je sadašnja zgrada puno premala, kao i osposobiti kontrolni toranj koji je sada potpuno prazan. Prilično veliki i skupi radovi. Konačno, vrlo je upitno bi li na ovom aerodromu koji je od Zagreba udaljen tek 86 km (tek 45 minuta vožnje) i bilo prometa poglavito od kada je Ryanair pokrenuo promet iz Zagreba. No, više o tome u analizi koja će uskoro izaći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Aerodrom Varaždin)

32 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

S pistom je prije problem u nosivosti nego dimenzijama. 30 m moze se sletati, uglavnom su to C kategorija aerodromi u aviokompanijama za koje treba posebni trening na simulatoru ili samo slijetanje na aerodromu sa instruktorom. Niti bi bilo tu problema sa performansama jel nema prepreka kao i elevacija nije visoka. Kakvu ono pistu ima Brac? I jos je elevacija, smicanje vjetra i neprecizni prilaz, ono brdo i tako pa koji avioni slijecu?
Ali da je glupost za LCC to svakako stoji.

Sam sebi odgovaram. I da normalno stajanka, taxiwayi i to treba rijesiti svakako;)
Ali pobogu ćemu?

Vjerojatno prilazne i odletne povrsine takodjer, tipa cesta je preblizu, trebali bi mozda pomaknuti threshold od samog ruba piste. Ima cijela nauka o tome, kao jedan 3D model oko piste. Prof. Pavlin je to predavao na kolegiju Aerodromi ili kako se vec predmet zove.

Condor otvara liniju DUS- RJK i DBV

+ Finnair novo za Zagreb

Tko je vješt sleti i MIGšu tu bez problema 🙂

Zar nije pri otvorenju, ako se ne varam tamo negdje početkom 80-tih, na Varazdin čak sletio i jedan DC9 od JAT-a?

Nikad, novinari ko novinari najavljivali, ali nije se dogodilo. Najveći avion koji je tu sletio je bio An-26 (broj 366) bivše vojske u danima otvorenja 1987…
Od JAT-a tu su slijetali samo avioni nekadašnje JAT-ove pilotske akademije…

Netko je tu nešto pobrkao. Imam isječke iz novina gdje se najavljuje slijetanje DC9 u 18h 27.06.1987. A u isječcima nakon aeromitinga nema više ni riječi o JAT-u, a spominje se što je sve letjelo. Slike s aeromitinga i An-26 iz Varaždina sam dobio od poznanika…

Varaždin ima gradsko poduzeće Parkovi, a ne Pakovi, kako tu piše. Ako se otvorio označi da se bio i zatvorio, a od kad je bio zatvoren uopće i zašto pobogu? Pa i susjedni Čakovec ima sportski aerodrom na koji je nekoliko puta sletio Mihajlo Cvijin sa turboletom i jedini aerodrom u Hrvatskoj gdje su doletjela 2 gripena iz Mađarske i napravila nezapamćeno dobar program.

Zar gradonačelniku nitko ne kontrolira tekst govora unaprijed? A možda je i blebnuo bez pripreme. Ovo za Germanwings možete odmah uvrstiti na vašu listu najvećih gluposti u regiji.

Ta glupost vam je i rasponu od toga da je nama koji znamo ponešto o tome jako velika glupost, pa do toga da na nekom dnevnom portalu ili regionalnom, nije ni primjećeno. Tak da je to sve relativno. Svakako se slažem da bi mu netko tko poznaje tematiku trebao pregledati i eventualno ispraviti govor.
Čak bi se mogao kladiti da pola ljudi koji su bili tamo na otvorenju ne znaju da Germanwings ne postoji.

OSI 2.0 u najavi

Za sportsku i neku manju poslovnu avijaciju Varaždin ima puno smisla, baš zato što je blizu Zagreba i što bi manjim cijenama privukao puno takvih letova. Ove gluposti o Ryanairu i slično neću ni komentirati.

Da li radi Varteks iz Varazdina?Prije 15-tak godina kupio sam par Leviski koji se proizvodio u Varteksu.

Pa mozda je bilo pametnije ulagati u Varteks nego u aerodrom kad je Zagreb vec tako blizu.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!