zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Problem avio-transporta cjepiva

Cargo kompanije diljem svijeta naglašavaju problem po kojem, sukladno propisima, mogu nositi samo 1000 kg suhog leda na jednom avionu. Suhi led je neophodan za držanje cjepiva na hladnom, zbog čega će moći prebaciti male količine cjepiva za Covid-19.

IATA je objavila da će za sva do sada rezervirana cjepiva trebati ekvivalent 8000 letova punih Boeinga 747 što će biti jedna od najzahtjevnijih operacija u povijesti planete. Niz kompanija i zračnih luka već je spreman za ovaj prijevoz, poput aerodroma Frankfurt, Amsterdam, Bruxelles, Dubai idr. koji su izgradili posebne cargo terminale samo za Covid-19 cjepiva. Qatar, Emirates SkyCargo i Lufthansa Cargo su objavile da su nabavile svu potrebnu opremu za transport i manipulaciju cjepivima, te da su spremne za ovu operaciju, o čemu sam u  nekoliko navrata pisao.

No limit od 1000 kg suhog leda po jednom avionu će količinu cjepiva po svakom letu vrlo limitirati, te će operaciju učiniti dugotrajnom. Stoga je IATA pokrenula inicijativu kod niza vlada da se limit od 1000 kg suhog leda poveća te se istime omogući efikasniji i brži prijevoz cjepiva. Kompanije naglašavaju da će distribucija cjepiva biti vrlo skoro, obzirom da je nekoliko farmaceutskih kompanija u posljednjoj fazi testiranja i certificiranja cjepiva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!