zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Totalni potop aerodroma u regiji

VIII. mjesec nam je dao nadu, broj putnika je značajno narastao, kompanije su obnavljale linije i povećavale frekvencije. Potom je IX. mjesec pokazao potpuno drugo lice, XI. mjesec je bio desetkovanje, XII. tek neznatno povećanje broja linije i frekvencija. No, tada sam rekao da će druga polovica I. mjeseca i II. mjesec biti dno dna. I to se desilo. Ovo sada više nije ni simbolično letenje. Neki aerodromi koji su imali po više dnevnih letova sada imaju tek jedan do dva leta tjedno. Oni koji su imali desetak letova sada imaju dva dnevna leta. I kao što sam rekao da će se desiti, potencijalni putnici imaju vrlo težak posao da pronađu iole dobre konekcije, a cijene više nisu stvar konkurentnosti, već se traži bilo kakva iole prihvatljiva opcija, tj. cijena više nije presudna. Dužina putovanja se još više produžila, broj presjedanja povećao, a stanje kakvo je bilo početkom XI. mjeseca danas je vrlo nostalgično, takva putovanja danas nisu ni izblizu moguća.

Osim katastrofalnih dva mjeseca od sredine III. do sredine V. mjeseca prošle godine kada je u regiji letove imao samo Zagreb, stanje u II. mjesecu je daleko najgore. Gore i od VI. mjeseca prošle godine.

Kompanije i dalje mijenjaju planove i prilagođavaju svoje redove letenja na tjednoj bazi. Sve duže od 15 dana nije moguće ni planirati, ni analizirati. Kako kompanije za otkazivanja putovanja kraća od 15 dana moraju plaćati ozbiljne kompenzacije, letove otkazuju u tom roku, 15 dana prije puta. Istinski pakao za putnike. Stoga većina putnika aviokarte kupuje samo par dana prije putovanja.

Nakon što smo imali analizu početkom VIII. mjeseca, sredinom IX, početkom XI. i oko božićnih praznika, ova analiza pokazuje nam stanje u prvom tjednu II. mjeseca, točnije od 1. do 7.2. 2021.

U 2020. ogromno iznenađenje je bila Priština koja je preskočila Zagreb, Split i Dubrovnik po broju putnika. I Skopje je preskočilo Split i Dubrovnik, Podgorica je preskočila Dubrovnik, Ljubljanu i Tivat, Sarajevo je preskočilo Tivat, Tuzla je preskočila Tivat, Zadar i Pulu, Niš je preskočio Zadar i Pulu, Banja Luka je preskočila Rijeku, dok je Mostar pao na zadnje mjesto, čak i iza Lošinja i Brača. Samo Beograd i Priština su ostvarili preko milijun putnika. Ogromno razočaranje su Ljubljana koja je ostvarila tek 16,7% broja putnika iz 2019, Zadar sa tek 15,1%, Tivat koji je ostvario tek 13,8%, Rijeka sa 13,7%, Dubrovnik koji je ostvario tek 11,5%, Pula sa 10,7% i Mostar sa rekordnih samo 4,2% broja putnika iz 2019. godine.


U prvom tjednu II. mjeseca regija je imala samo 414 tjednih letova, što je u prosjeku tek 59 letova dnevno. Skoro duplo manje od stanja sredinom XII. mjeseca (306 letova manje) i za 1/3 manje od početka XI. mjeseca (218 letova manje).


Svi su ozbiljno rezali

Iako su prijevoznici ove zime planirali 50% letova u usporedbi sa 2019, kapaciteti su smanjeni za pola od plana, na samo 25% brojke iz 2019. No, u drugoj polovici I. mjeseca i u II. mjesecu ta je brojka još dodatno porezana. Ozbiljno porezana. Broj linija i frekvencija je istinski simboličan, na nekim aerodromima i manje od toga.

I dalje letova nemaju Maribor, Lošinj, Brač, Kraljevo i Mostar. No, sada minimalni broj letova ima i niz drugih aerodroma regije, za razliku od sredine XII. mjeseca kada su ipak imali jedan do dva dnevna leta. Tako Ohrid i Banja Luka imaju tek jedan let, Zadar 2, Niš tek 3, Rijeka 4 u samo dva dana (utorak i četvrtak), Pula 6 tjednih letova. Ljubljana ima tek 7 tjednih letova, u prosjeku jedan let dnevno, iako tri dana u tjednu (utorak, srijeda i četvrtak) nema ni jednog jedinog leta. Stanje je više nego tragično. I dok su sredinom XII. mjeseca u crvenoj zoni (manje od 1,0 letova dnevno) bila svega dva aerodroma sada ih ima čak šest. U zelenoj zoni (više od 10 letova) bila su četiri aerodroma, a sada ih ima tek tri.


Zagreb je ponovo preskočio Prištinu koja je sredinom XII. mjeseca bila uvjerljivo 2, vrlo blizu i Beogradu. Zagreb ima 8,4% više letova nego Priština. Sve zračne luke osjetno su pale u broju tjednih letova. Prištini je broj letova pao za nevjerojatnih 101 let tjedno. Ogroman pad. Beogradu je broj letova pao za 79, Zagrebu za 45, Splitu za 12, Dubrovniku za samo 4, a Skopju za 28.


Ljubljana je još pala. Sa prestrašnih 12 letova tjedno na tek 7, dakle u prosjeku 1 dnevno!!! Tivat je pao sa 10 na 7, a Podgorica sa 49 na tek 27, oba u prvom redu radi prekida operacija Montenegro Airlinesa. Sarajevo je izgubilo 7 letova, Zadar je pao sa 12 na tek 4, Pula sa 10 na 6, a Tuzla je prepolovila broj letova i ima ih tek malo više od jedan dnevno.


Kod najmanjih aerodroma situacija se nije promijenila kod Osijeka i Rijeke. No, ekstreman pad ima Niša, koji je sa 10 letova pao na tek 3, Banja Luka koja je sa 4 pala na samo 1 let tjedno i Ohrid koji je sa 7 ponovo pao na 1 tjedni let, kao i početkom XI. mjeseca.


U regiji je sve zajedno bilo 161 linija, čak 63 linija manje nego sredinom XII. mjeseca (kada ih je bilo 224). I dalje najviše ima Beograd (44), no isti je izgubio čak 12 linija. Priština i Skopje su izgubila 9 linija, Zagreb 6, Split 4, Ohrid i Niš po 3, Sarajevo 2, Tuzla, Dubrovnik, Ljubljana, Pula, Tivat i Banja Luka po 1. Daleko najveći gubitak linija imala je Podgorica koja je izgubila 2/3 linija pa je sa 15 pala na samo 5 linija. Ovo u prvom redu može zahvaliti katastrofalnoj politici vlade Crne Gore i likvidacijom Montenegro Airlinesa.


Po broju prijevoznika koji operiraju iz aerodroma regije, na prvom mjestu sa 14 prijevoznika je Beograd, druga je Priština sa 13 prijevoznika, dok je 3. Zagreb sa 9 prijevoznika. Podgorica je izgubila 3 prijevoznika, po dva su izgubili Zagreb, Beograd i Split, dok su po jednog prijevoznika izgubili Skopje, Sarajevo, Ljubljana, Dubrovnik, Niš, Tivat i Banja Luka. Priština je jedina povećala i to dva prijevoznika. I ovdje se broj prijevoznika u crvenoj zoni (koji imaju samo jednog prijevoznika) povećao sa 4 na 7, a smanjio se onih u plavoj (5 do 9 prijevoznika) sa 3 na 2, te u zelenoj (više od 10) sa 3 na 2.

Najbolju povezanost sa regijom i dalje ma Zagreb koji na 6 linija ima 40 polaska, potom Beograd sa 1 linijom više ima manje polazaka (36), te Split koji je povezan sa 5 destinacija i 25 tjednih polazaka. Zagreb je izgubio 18 tjednih letova prema regiji, Beograd 11, Zadar 8, Podgorica 5, Tivat 5, Pula 4, Dubrovnik 3, Sarajevo 2 i Ljubljana 1. Najviše letova u regiji ima linija Zagreb-Split sa 16 tjednih polazaka, pa Beograd-Podgorica sa 15 i Zagreb-Dubrovnik sa 14.


Wizz Air doslovce okrenuo leđa regiji

Iako je sve do sredine IX. mjeseca najveći broj letova imala Croatia Airlines početkom XI. mjeseca najveći broj letova imala je Air Serbia. Sredinom XII. mjeseca prvo mjesto je superiorno preuzeo Wizz Air. No, sada je Wizz Air pao na tek 3. mjesto izgubivši nevjerojatnih 82 tjedna leta!!! dočim je pao na tek 1/3 letova iz XII/2020. Air Serbia je izgubila 30 letova spram XII/2020, Croatia 24 leta, Austrian, Eurowings i Enter po 14, Swiss/Edelweiss 13, Air Mediterranean 10, easyJet i gpaviation po 9, TUI 8, Lufthansa 7, Pegasus 6, Chair 5. Likvidacijom Montenegro Airlinesa Crna Gora je izgubila čak 28 tjednih letova koliko je kompanija imala u XII/2020. Turkish je jedini povećao broj letova sa 33 na 36.


U II. mjesecu najveći postotak letova u regiji je imala Air Serbia (sa 16,9 se popela na 22,2%), pa Croatia (sa 13,9 se popela na 18,4%), treći je Wizz Air koji je pao sa 17,9 na samo 11,4%, četvrti je Turkish (porastao sa 4,6 na 8,7%), i peti je Austrian (sa 4,9 na 5,1%).


Po broju linija koje operiraju najviše linija ima Wizz Air (pao sa 53 na 30), slijedi Air Serbia (pala sa 31 na 26), a treća je Croatia (pala sa 20 na 16). Jedina kompanija koja je zadržala isti broj linija je Turkish.


Wizz Air je abnormalno smanjio broj letova, doslovce ih unakazio. Sa 129 letova tjedno (18,4 letova dnevno) kompanija je pala na samo 47 letova tjedno (tek 6,7 letova dnevno). Kompanija i dalje ima najviše letova iz Skopja (22) na 11 linija. U Skopju Wizz Air je izgubio 23 leta (više od pola) i 5 linija. U Beogradu kompanija je izgubila 20 letova i sada ih ima samo 9, na 7 linija (4 manje nego u XII. mjesecu). U Beogradu Wizz Air ima tek 1,3 leta dnevno sa dva bazirana aviona. Istinski prestrašno. U Tuzli kompanija ima isti broj linija i frekvencija kao u Beogradu, a spram XII. mjeseca je izgubila 9 letova i 1 liniju. U Prištini Wizz Air je izgubio 15 letova i 4 linije i sada operira tek 5 letova na 3 linije (manje od 1 dnevno). U Podgorici i Nišu Wizz Air ima tek 1 tjedni let, što znači da je iz Niša izgubio čak 6 tjednih letova i 2 linije, a iz Podgorice 3 tjedna leta i 1 liniju. Istinski više nego loše.


Croatia Airlines iz Zagreba leti 13 linija (2 manje nego u XII. mjesecu) na 68 tjednih letova (27 manje nego u XII. mjesecu). Iz Splita leti 4 linije (1 manje) sa 19 letova (5 manje). Iz Splita kompanija leti tek jedan simbolični let za Frankfurt i Rim tjedno, te dva za Minhen, što čini tek 4 inozemna leta tjedno, niti jedan dnevno za razliku od XII. mjeseca kada je imala 9 inozemnih letova. Iz Dubrovnika Croatia leti samo liniju prema Zagrebu sa 14 tjednih letova koji nemaju više od 30 putnika u avionu (LF 39,5%). Uz to kompanija ima trijangl liniju Zagreb-Zadar-Pula-Zagreb no samo 2 puta tjedno (u XII. mjesecu 6 puta tjedno).

Air Serbia ima 25 linija iz Beograda (5 manje nego u XII. mjesecu) sa 90 tjednih letova (28 manje). Većinu linija ima sa simboličnim jednim ili dva tjedna polaska (njih 13). Jednu PSO liniju (Hahn) Air Serbia i dalje obnaša iz Niša sa 2 tjedna polaska. Air Serbia i dalje ne leti iz Kraljeva.

Montenegro Airlines je prekinuo operacije 26.12.2020. Crna Gora je time izgubila 28 tjednih letova. Obzirom na rezanja svih prijevoznika za očekivati bi bilo da je Montenegro u II. mjesecu imao bar 12 letova iz Podgorice i 5 iz Tivta za Beograd, te po jedan let za Zurich, Frankfurt i Minhen iz Podgorice, tj. 20 tjednih letova. Podgorica je ovime izgubila enormno puno, a svela se na tek 3,8 letova dnevno.

Najfrekventnija linija jednog prijevoznika je u XII. mjesecu bila Air Mediterranean Priština-Basel (19 tjednih polazaka). No, sada je to Zagreb-Split Croatia Airlines (16 tjednih polazaka), pa Zagreb-Frankfurt Croatia (15), Beograd-Podgorica Air Serbie (15), Zagreb-Dubrovnik Croatia (14) i Beograd-Istanbul Turkisha (8). Sve ostale linije imaju 7 ili manje polazaka.

Najviše tjednih polazaka svih prijevoznika ima linija Beograd-Istanbul (19 polazaka, 3 prijevoznika), Priština-Zurich (17 polazaka, 3 prijevoznika), Priština-Basel (16 polazaka, 5 prijevoznika), pa Zagreb-Split (16 polazaka, 1 prijevoznik), slijedeća je Zagreb-Frankfurt (15 polazaka, 1 prijevoznik), pa Beograd-Podgorica (15 polazaka, 1 prijevoznik), Zagreb-Dubrovnik (14 polazaka, 1 prijevoznik), Priština-Istanbul (12 polazaka, 2 prijevoznika), Zagreb-Amsterdam (12 polazaka, 2 prijevoznika), te Beograd-Zurich (10 polazaka, 2 prijevoznika).

 

Beograd čak 79 letova manje nego u XII. mjesecu

Beograd je i dalje uvjerljivo prvi. No ipak aerodrom je izgubio abnormalno puno letova, njih 79, što je bitno više nego Zagreb (45), ali manje nego Priština (101). U prvom tjednu II. mjeseca Beograd je ostvario 143 leta i jedina je zračna luka koja je prešla brojku od 100 letova tjedno. Beograd u prosjeku ima 20,4 letova dnevno.

I dalje za Beograd ne lete važne kompanije Air France, Transavia, Aegean, LOT i Alitalia. Velik gubitak su i Etihad koji je prekinuo sve letove za Beograd, Lufthansa koja više ne leti za Minhen, easyJet koji je prekinuo sve letove sredinom I. mjeseca, kao i likvidirani Montenegro Airlines koji je imao 16 tjednih letova za Beograd.

Nova kompanija na srpskom nebu je Nordwind koji jednom tjedno leti za Moskvu. Nevjerojatno puno letova ima Qatar (3 tjedno za Dohu) i flyDubai (5 tjedno za Dubai), što je 8 tjednih letova, u usporedbi sa tek 1 tjednim letom Qatara iz Zagreba. Podsjetimo se da je Qatar letio čak 14 tjednih letova iz Zagreba, a Emirates njih 7, čime je Zagreb imao više letova prema MEB3 od Beograda.

Air Serbia ima čak 28 letova manje i 5 linija manje nego u XII. mjesecu. U ovom momentu kompanija iz Beograda leti sa 90 tjednih letova (prosječno 12,9 dnevno) i 25 linija. Kompanija više od pola linija (13) ima sa tek jednim ili dva leta tjedno. Air Serbia ima najmanje letova u utorak (6 letova), a najviše u ponedjeljak i petak (22).

Wizz Air je istinski uništio beogradske polaske. Sa 29 tjednih letova (prosječno 4,1 dnevno) sredinom XII. mjeseca kompanija je pala na tek 9 tjednih letova (prosječno 1,3 dnevno), na 7 linija (u XII. mjesecu imala ih je 11). 1,3 leta sa dva bazirana aviona (koji bi trebali ostvariti 7 dnevnih letova) znači enorman gubitak za kompaniju koja ima prizemljenu većinu kapaciteta. Wizz Air nema ni jedan jedini let u utorak i srijedu, dok najviše ima u petak (4).

Air Serbia je i dalje dominantna. Početkom XI. mjeseca imala je tek 47,5%, u XII. mjesecu ga je digla na 53,2%, no sada je po broju linija ostvarila ogromnih 62,9%. Wizz Air je smanjio udio sa 13,1% na samo 6,3%. Turkish je povećao udio sa 3,6% na 5,6% iako nije povećao ni jedan let. Lufthansa je skoro zadržala udio (pala sa 5,0 na 4,9%). Po broju putnika u I. mjesecu Air Serbia je imala tek 53,2% tržišnog udjela, što pak znači da kompanija ima vrlo mali load faktor obzirom da joj je broj letova bitno veći u odnosu na konkurenciju.


Osim Air Serbie, za Beograd leti još 13 stranih prijevoznika od čega najviše letova ima Wizz Air (9), pa Turkish (8) i Lufthansa (7).


Beograd i dalje ima velik broj linija, no nizak broj frekvencija, izuzev za Istanbul, Podgoricu i Zurich. I dok je u XII. mjesecu ima čak 10 linija sa 7 i više tjednih polazaka, sada ih ima tek 7. U XII. mjesecu 7 linija je imalo više od 10 tjednih polazaka, a sada takvih ima tek 3.

* u code-share sa Air Serbiom

Beograd ima najviše letova u petak (34) i ponedjeljak (32), a najmanje u utorak (9). U subotu Beograd ima tek 16, a u nedjelju 24 polazaka.

 

Zagreb ponovo ispred Prištine

Iako je u XII. mjesecu Priština bila debelo ispred Zagreba, sada je situacija bitno drugačija, pa Zagreb ima bitno više letova od Prištine. Broj putnika tijekom zime se ustalio na 40.000.


Zagrebu i te kako nedostaju letovi Aegeana, Aeroflota, Lufthanse (koja je ukinula liniju za Minhen), Flydubaia, a od sredine I. mjeseca Austriana, Britisha i LOT-a. U promatranom tjednu Eurowings je smanjio broj letova za Cologne na samo 2 tjedno, te nije imao letova za Stuttgart iako je za oba grada trebao letjeti 7 tjednih letova. Croatia je pak ukinula letove za Sarajevo (2 tjedno) i za Beč (1 tjedno).

Croatia je iz Zagreba ostvarila 68 tjednih letova (27 manje nego u XII. mjesecu), što je prosječno tek 9,7 letova dnevno, na 13 linija (2 manje nego u XII. mjesecu).

Croatia Airlines je nastavila biti dominantan prijevoznik. Čak štoviše Croatia je povećala tržišni udio sa 67,1% u XI. i 72,0% sredinom XII. mjeseca na enormnih 74,7%. Croatia ima neusporedivo veći udio u prometu u Zagrebu nego Air Serbia u Beogradu. Ovo pokazuje koliko je Croatia bitna za Zagreb i Hrvatsku. Drugi prijevoznik po udjelu u Zagrebu je KLM (5,5%), a treći Turkish (4,4%).


Osim Croatie iz Zagreba leti još 8 kompanija (3 manje nego u XII. mjesecu) i to KLM, Turkish, Air France, Trade Air, Air Serbia, Windrose, Qatar i Eurowings. No, sve ove kompanije imaju vrlo malo tjednih letova, najviše KLM (5) i Turkish (4).

Bez obzira na vrlo jake code-share ugovore, Zagreb po prvi puta više nije dobro povezan sa velikim hubovima (u XII. i XI. mjesecu je još bio). Sada je to tek 4 linije koje imaju svakodnevni let ili više. Čak i Frankfurt više nema ni tri dnevna leta, nego ima tek neznatno više od 2 dnevna leta (svaki dan 2, osim ponedjeljka i petka kada ima 3, a subotom tek 1), iako je tijekom ljeta imao i 4 dnevna leta. Najavljeno je da će Paris imati 7 tjednih letova (5 Air France i 2 Croatia), no ostvareni broj letova je 4 tjedno, pa više ni Paris ne spada u kategoriju velikih aerodroma sa prihvatljivim brojem konekcija.

* u code-share sa Croatiom Airlines

Zagreb u prosjeku ima tek 13 dnevnih letova. Brojka je 13 puta veća nego što je ima Ljubljana. Najmanje letova Zagreb ima utorkom i subotom (7), a najviše petkom (18), nedjeljom (17) i ponedjeljkom (16).

Zagreb je izuzetno smanjio broj letova prema svojim feeding destinacijama na istinski minimum. Tek dva dnevna leta cijeli tjedan prema Dubrovniku, te 16 tjednih letova prema Splitu. Za Osijek je u prošlom tjednu bilo 4 od najavljenih 6 letova Trade Aira. Prema Skopju, Zadru i Puli Zagreb ima i bitno manje od minimalnog broja (tek 2 tjedna leta), a za Sarajevo su letovi ukinuti. Notorni nonsens Croatia je let prema Splitu sa tek 30 minuta razlike (u 14:35 i 15:05) ponedjeljkom i petkom (radi pozicioniranja leta za idući dan ujutro prema Minhenu).

 

Priština abnormalno smanjila broj letova

I dok je Priština sredinom XII. mjeseca imala bitno više letova od Zagreba, sada je taj broj letova ozbiljno smanjen. Čak 101 let manje Priština ima danas nego sredinom XII. mjeseca, tj. ostvarila je samo 84 tjedna leta.

I dok su neki prijevoznici u Prištini sredinom XII. mjeseca imali i preko 20 letova dnevno (njih 3), sada to nije tako. Najviše letova iz Priština i dalje ima Air Mediterranean, no sada je to tek 9 letova, dok je u XII. mjesecu kompanija imala čak 29 tjednih letova. Jednak broj letova ima i easyJet (9) koji je u XII. mjesecu imao 23 tjedna leta. Slijede Eurowings i TUI sa po 8 tjednih letova (TUI ih je u XII. mjesecu imao 15). Wizz Air koji je u XII. mjesecu bio 3. prijevoznik po broju letova (20) i prvi po broju linija (7), sada je tek na 10. mjestu sa 5 letova i 3 linije. Opako rezanje Wizz Aira kao i ostalim aerodromima regije.


U XII. mjesecu najfrekventnija linija iz Prištine je bila Basel koja je imala čak 60 tjednih polazaka i 6 prijevoznika. Danas na toj liniji leti 5 prijevoznika sa samo 16 tjednih letova. No, ovu liniju je prešao Zurich gdje na 17 tjednih letova lete 3 prijevoznika (u XII. mjesecu na toj liniji su ista tri prijevoznika ostvarili 32 tjedna leta). Treći više nije Stuttgart koji je imao 14 tjednih letova, a sada ih ima samo 6, već je Istanbul sa 12 tjednih letova. I Geneva je bitno pala sa 11 na samo 5 tjednih letova,a Dusseldorf sa 11 na 6 tjednih letova.


Priština je najviše letova imala u subotu, njih čak 23, a najmanje u četvrtak (4) i u utorak (5). Kompanija u nedjelju i u srijedu ima po 15 letova.

 

Split i Dubrovnik još više otišli dolje

Splitu je kao i svake zime vrlo sezonalan i omjer putnika mu je varirao 1:30. No, sada je stanje još bitno gore zbog Covida-19. U XI. mjesecu Split je imao tek 8131 putnik, u XII. se iznenađujuće broj popeo na 8665, a u I. mjesecu aerodrom je ostvario 7.753 putnika.


Iz Splita najviše letova ima Croatia na liniji Zagreba-Split, njih 16 tjedno, koja je prošlog tjedna letjela i 2 tjedna leta za Minhen (U XII. mjesecu 3), te po samo 1 tjedni let za Rim (u XII. mjesecu 4) kao i za Frankfurt (1 tjedno). Iako je Eurowings trebao letjeti jedan tjedni let kompanija nije u promatranom tjednu imala letova. Trade Air leti po 2 tjedna leta za Rijeku, Pulu i Dubrovnik, a sa 1stopom 4 puta tjedno leti za Osijek. Iako je tijekom božićnih blagdana KLM letio čak 3 tjedna leta, ovih letova od sredine I. mjeseca više nema. Čak štoviše, za Split u promatranom tjednu nije letjela ni jedan strana kompanija

Ukupno je Split u promatranom tjednu imao 29 tjednih letova (4,1 dnevno), što je 12 letova manje nego oko Božića. Od tih letova 25 letova su domaća i tek 4 inozemna. Split je najviše letova imao u ponedjeljak, četvrtak i petak (po 6), a najmanje u nedjelju (tek 1).

Dubrovnik je još više nastradao u Covidu-19. U XI. mjesecu aerodrom je imao tek 4526 putnika, pola manje nego Split, 10 puta manje nego Zagreb. Slične brojke je imao i u XII. (4325), te I. mjesecu (3739)


Iako je početkom zimskog reda letenja za Dubrovnik letio British prema London Heathrowu (2 tjedna leta) i Lufthansa prema Minhenu (1 tjedni let) sada više nema inozemnih letova, te ih ne leti čak ni Croatia.

Iz Dubrovnika, kao i iz Splita, najfrekventnija linija je za Zagreb sa 14 polaska (2 dnevno). Trade Air leti 2 tjedna leta prema Splitu, koji dalje produžuju za Rijeku i Osijek. Ukupno Dubrovnik je u prošlom tjednu imao 20 tjednih letova, 4 manje nego u XII. mjesecu.

 

Ljubljana tri dana nije imala letova

Samo 30 tjednih letova u IX. mjesecu bilo je tragedija, 13 tjednih letova samo 4 kompanije početkom XI. mjeseca smak svijeta, no potom je otišao i Air France, pa je Ljubljana imala tek 10 tjednih letova. Sada je situacija i još gora. Tek 7 tjednih letova, u prosjeku samo 1 dnevno. No, da stvar bude gora Ljubljana u utorak (2.2.), srijedu i četvrtak nije imala ni jedan jedini let, čak tri dana u tjednu, dok je u ponedjeljak (1.2.) imala samo jedan jedini let prema Frankfurtu. U ovom momentu za Ljubljanu Lufthansa leti tek 3 tjedna leta, Air Serbia isto toliko, a Turkish je tek simbolično prisutan sa 1 tjednim letom. Najviše letova Ljubljana ima u petak, njih 3.

Sada je već više nego jasno da 10 milijuna EUR koje Slovenija planira izdvojiti sa subvencije u zrakoplovstvu nisu urodile plodom, kao što sam najavio da neće. Pola tog iznosa ide Fraportu, vjerojatno kao nagradu što nije uspio privući više do 1 dnevnog leta, te pola za motivaciju aviokompanijama da lete iz Ljubljana. Ostatak novaca retroaktivno se daje kompanijama što sigurno da nije motivacija istima da obavljaju letove. Još jedan krajnji diletantizam ljubljanskog managementa i slovenske politike.

Ljubljana ima tek 1/10 letova Zagreba ili Prištine, tek 1/4 letova Splita, Podgorice, Dubrovnika i Sarajeva. U ovom momentu Ljubljana je na razini Tuzle i Osijeka, te sezonskog Tivta, Pule i Rijeke. U XII. mjesecu bila je tragedija, ovo je još daleko ispod toga. Istinski sam mislio da neće moći biti gore nego u XII. mjesecu, ali 7 tjednih letova je istinski ispod svakog dna. Već odavno je netko trebao za ovo ozbiljno odgovarati, a ne da Fraport dobije “nagradu” od 5 milijuna EUR.


Aviopromet u Sloveniji je u XII. mjesecu dostigao dno. Ovo sada je istinski preživljavanje na respiratoru. Promet BiH je neusporedivo veći od Slovenije. Slovenije koja je nekada bila broj jedan zrakoplovno tržište regije, svjetlosnim godinama daleko od BiH. Bogami, to je trebalo postići. Svaka čast slovenskoj politici koja je pustila Adriu u bankrot, te Fraportu!

 

Ostali aerodromi regije

Podgorica je ozbiljno stradala likvidacijom Montenegro Airlinesa. Aerodrom je u promatranom tjednu imao tek 27 letova, što je tek 3,9 u prosjeku dnevno, niti 4 leta. Osim Air Serbie koja je imala 15 letova, tj. više od 50%, 7 letova je imao Turkish, po dva Austrian i Windrose, te jedan Wizz Air (za Memmingen). Montenegro bi u ovom periodu imao bar 15 tjednih letova iz Podgorice. Air Serbia je ostvarila svoj plan da ima dva dnevna leta iz Podgorice, koji sam najavio sukladno informacijama koje smo dobili iz same kompanije. Čak štoviše, kompanija je ostvarila i jedan let više od tog plana. Air Serbia ima svaki dan po 2 dnevna leta, a petkom čak 3. I to je dostatno za ovaj najteži period Covida-19. Podgorica najviše letova ima u petak (njih 5), a najmanje u ponedjeljak i četvrtak (3). Podgorica je sredinom XII. mjeseca imala 49, letova, a sada ima 22 leta manje. Toliko o bankrotu Montenegra.

I u Tivtu je Air Serbia ostvarila svoj plan koji smo najavili sukladno informacijama iz kompanije, a to je svakodnevni let prema Beogradu. I to je jedina linija koja se sada obnaša. Tivat je imao 10 tjednih letova u XII. mjesecu (6 Montenegra i 4 Air Serbia), sada ih ima 7.

Zadar je u XII. mjesecu imao 6 letova za Zagreb preko Pule, no od početka I. mjeseca Croatia je potpuno srezala letove prema Zadru i Puli, pa sada aerodrom ima tek 2 tjedna leta (četvrtkom i nedjeljom) preko Pule za Zagreb (triangl let Zagreb-Zadar-Pula-Zagreb).

Pula ima 2 tjedna leta prema Zagrebu (iz Zadra), no ima i dvije PSO linije prema Osijeku i prema Splitu koju obnaša Trade Air. Linije Trade Aira operiraju ponedjeljkom i petkom.

Rijeka i dalje ima letove samo utorkom i četvrtkom prema Osijeku, te prema Splitu i dalje prema Dubrovniku Trade Aira (PSO).

Osijek ove zime, kao i prošle, leti samo tri PSO linije Trade Aira sa 10 tjednih letova. Kako dobar dio letova ima 1 ili 2 stopa, aerodrom je zimi zapravo povezan sa 16 tjednih opcija na 5 destinacija. No kako je Trade Air u promatranom tjednu otkazao neke od letova Osijek je ostvario 2 leta manja, obzirom da je prema Zagrebu ostvareno 4 od 6 tjednih letova. Ovo je već postalo pravilo, a ne izuzetak.

Sarajevo je djelovalo jako dobro početkom XI. mjeseca. Čak 30 letova na 7 linija. No, u XII. mjesecu aerodrom je imao 23 tjedna leta, čak 7 manje nego početkom zimskog reda letanje. Nažalost rezanja su nastavljena i u I. i II. mjesecu. U promatranom tjednu Sarajevo je imalo tek 16 tjednih letova, tj. 2,3 dnevno. Turkish ima najviše letova 7, pa Austrian 4, flydubai koji je smanjio letove na 3, te Air Serbia koja je smanjila letove na 2 tjedno. Croatia i Pegasus su ukinuli letove za Sarajevo. Sarajevo najviše letova ima u petak (4), a najmanje u utorak i četvrtak (samo 1).

Kao što sam rekao Wizz Air je opako porezao regiju. Pa stoga ne treba čuditi da se najviše očituje upravo u Tuzli kojoj je Wizz Air jedini prijevoznik. Aerodrom je u promatranom tjednu imao tek 9 tjednih letova (1,3 dnevno) na 7 linija (5 linija po jedan polazak i 2 po dva). Najviše letova Tuzla je imala u nedjelju (3), dok u utorak i četvrtak nije imala letova.

Banja Luka je u XII. mjesecu imala četiri tjedna leta, po dva Air Serbie (za Beograd) i 2 Ryanaira (za Gothenburg). No, u I. mjesecu Ryanair je suspendirao sve letove, a u prošlom tjednu Air Serbia nije obavila let u petak, dočim je Banja Luka imala tek jedan jedini let, u ponedjeljak. Istinski tragično.

I Niš nije puno bolji od Banja Luke. Aerodrom je u promatranom tjednu imao samo 3 leta. U srijedu i nedjelju za Frankfurt Hahn sa Air Serbiom (PSO), te u subotu za Basel (Wizz Air). Sve preostale linije Wizz Air je suspendirao, dok Ryanair ne leti za Niš već mjesecima.

Skopje je imalo 75 letova u XII. mjesecu, no ogromna rezanja Wizz Aira su rezultirala da aerodrom sada ima tek 47 letova, u prosjeku 6,7 dnevno. Wizz Air od toga ostvari polovicu, 22 tjedna leta (3 dnevno). Potom slijedi Chair sa 5 letova koliko ostvari i Air Serbia. Po četiri leta imaju Turkish i Austrian, tri Pegasus, te po dva Croatia i Windrose. Swiss više ne leti za Skopje, a od ove nedjelje (7.2.) više ne leti ni Windrose (ukinuo liniju nakon samo 2 mjeseca) pa će broj letova iz Skopja još pasti.

Ohrid je početkom zimskog reda letenja imao samo jedan tjedni let Chaira, da bi sredinom XII. mjeseca broj letova povećao na 7, jer je Wizz uveo po 2 tjedna leta na 3 linije. Chair je u jednom momentu povećao i broj svojih letova na 2 tjedno, no tada je Wizz već smanjio svoj broj letova. Sada je Ohrid ponovo spao na tek 1 tjedni let, subotom Chaira za Zurich.

Ovo je dno, dalje od ovoga regija pasti neće. Od sada možemo samo očekivati dobre vijesti i povećanje broja letova. Najave za početak III. mjeseca su već dobre, a za kraj III. mjeseca i više nego dobre. Stoga treba izdržati još par ovih preloših tjedana, a potom će i naši članci biti bolji i optimističniji. U svakom slučaju III. mjesec će već biti bitno bolji, a od IV. pa nadalje brojke će vrtoglavo ići gore. Osim ako se cijepljenje ne izjalovi ili novi soj virusa proširi planetom bez mogućnosti cijepljenja. Prema sadašnjim procjenama ljeto bi nam trebalo donijeti brojke od 70-80% prometa iz 2019. Bitno više na Jadranu nego na kontinentu, no i na kontinentu će to biti neusporedivo bolje nego što je bilo prošle godine.

118 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

da li je neki od aerodroma propustio neku šansu, mogao nešto bolje napravit? il’ je jednostavno viša sila, ništa se nije moglo, pregrmit pa nastavit dalje? nešto se prije koji tjedan o ZAG pisali u tom kontekstu ako se ne varam

“Najbolju povezanost u regiji ima;
Zagreb sa 6 destinacija i 40 letova pa onda
Beograd sa 7 destinacija i 36 letova ”

Nista mi ovde nije jasno.

“Najbolju povezanost sa regijom i dalje ma Zagreb koji na 6 linija ima 40 polaska, potom Beograd sa 1 linijom više ima manje polazaka (36)”
“Sa regijom” vam je ključni pojam.

Hrvatska je podjeljena na regije pa se unutrašnji promet računa kao regionalni. Možda je to smisao.

To ukljucuje i sve domace subvencionisane letove Croatie

“Po broju prijevoznika koji operiraju iz aerodroma regije, prvo mjesto sa 13 prijevoznika dijele Beograd i Priština…”
“Osim Air Serbie, za Beograd leti još 13 stranih prijevoznika…”

Da li ovo znaci da vi niste Air Serbiju racunali u 13 prevoznika dok kod Croatije

“…dok je 3. Zagreb sa 9 prijevoznika”
“Osim Croatie iz Zagreba leti još 8 kompanija”

izgleda da ste racunali Croatiu u 9 zagrebackih prevoznika?

Ok, onda je to 14 prijevoznika u Beogradu.

Ljeto na 70-80% iz 2019? Niti u ludilu, max. do 50%

Split je imao 41% uz pomoć države koja je namjerno radila malo testova i uljepšavala sliku o pravom stanju sa koronom a čim su Evropljani podigli to pitanje tih 41% je otišlo u zaborav. A sada je situacija malo drugačija i uzimajući u obzir nesposobnost države da započne sa imunizacijom male su šanse za turizam a samim tim i sa avio saobraćajem, tako da ne očekujte čudo.

Jeste li to pročitali na Blicu ili Informeru da su male šanse za turizam?

Vidim volite tabloide, možda da me demantujete nečim, recimo da ste počeli proces imunizacije ili recimo da prošle godine niste lagali o brojevima zaraženih pa raznjeli koronu po Evropi!? Bilo šta!? Ovako vam komentar izgleda jadno.

Da mogu vas možda demantirati sa jednostavnim pitanjem, tko je otkrio da se o broju zaraženih laže?

Točnije, imate li izvor o tome i da se u Hrvatskoj nije počelo sa cijepljenjem?

Alene,rado bih se složio sa Vama u vezi sa ovim P.S.Ipak,nije baš sve tako.Slažemo se da su planovi jedno,a realizacija je ipak drugi par cipela.I sami vidite da ne ide sve baš kako je planirano.Osobno,začudio sam se kad sam krajem prošle godine čuo zvaničnu informaciju da se čak 50% i više zdravstvenih djelatnika u HR ne želi cijepiti?!Halo?!A onda je već iscrpljeni Vili Beroš na to izjavio da je u planu edukacija zdravstvenih djelatnika po tom pitanju.Halo?!Što će na to reći drugi građani,kad zdravstveni djelatnici daju takav primjer?Mislim da se malo previše pozivate na poštenje EU,koje osjećamo svi koji u njoj živimo.Nećemo o tome sada.Nije to sveta krava.Da ne bude zabune,postao sam građaninom EU prije Vas,pa ipak ne mislim da je to ovdje toliko važno.Pozdravljam Vas Alene.

Slično se zna dogoditi i sa drugim brojkama.Kažete,ne može se sakriti?Slažem se,ali bude otkriveno tek kad je šteta počinjena.Da ne širimo mnogo,blizak primjer je Agrokor,ogromne brojke i šteta,skandal i bruka na međunarodnoj razini.Pa onda šjor Ive koji nan je još uvik u pržun,a Šime iz one pisme se davno vratija doma…etc.Pozdrav…

Kažete državne ustanove u Hrvatskoj ne mogu da muljare jer funkcioniraju po standardima na kojima počiva EU a direktor aerodroma Split svojoj ženi daje kredite ispod po povlašćenim uslovima i 11 godina ne prikazuje imovinsku karticu? Kako je to moguće, EU, pravila i slično?

Službena informacija je da ste do sada među najgorima u Evropi po vakcinisanju i ako ovako nastavite imaćete do ljeta jedno 10% vakcinisanih i neće mnogi htjeti na more u takvu nesigurnu državu.

Evo danas tri dana kasnije Srbija je medju najboljim po procijepljenosti, a medju najgorim po brojevima zarazenih. Opet vam svi zatvaraju granice. Toliko ste dobri.

A što vas čudi “laž sa brojevima”? Zar nije vaš premijer slagao da ste pobijedili koronu? Kako je to moguće u jednoj EU o kojoj ja ne znam kako funkcioniše? Interesantno.

Alene,
Prema tim standardiziranim procedurama, kojoj kategoriji stanovništva u EU se ne preporučuje AstraZeneca?

Alene, nisam ni molio mi[ljenje o cjepivu, nego o standariziranom procesu u EU – zasigurno su preporuke ko ga treba koristiti standardne na nivou cele EU?

Evo male pomoći, samo na temu AZ:
– Nemačka, Francuska, Belgija ne preporučuju starijima od 65 godina;
– Italija, Španija ne preporučuju starijima od 55 godina;
– Hrvatska preporučuje svima;
– Švajcarska (nije EU doduše) ne preporučuje nikome.

Ja ovde ne vidim standardiziranost?

Alene, znači hoćete reći da nema standardizacije na nivou EU, kad je o Covidu reč?

Pošto ste u prethodnim komentarima tvrdili da je u EU sve standardizovano, baš u kontekstu Covida.

U Hrvatskoj je vakcinisano 2,3% stanovništva od 28.12, ako tako nastavite imaćete do ljeta možda 10%, o prevarama sa brojevima su pisali austrijski mediji pa ste završili vrlo brzo na crvenim listama većine evropskih zemalja, izgleda da se ne sjećate.

Da vi znate da ce nas se samo 10% cijepiti i da ne cemo imati turizam. Hahahahaha

I molim vas prvo pocistite svoju kucu, a zatim kritizirajte tuđu.

Alene – pa BIRN je u Srbiji je otkrio da se laže o broju zaraženih, i to dokumentirao da je višestruko veći broj zaraženih po bolnicama nego što Vučićeva vlast prikazuje. Drugi dan ih je progutao medijski mrak državne aparature.

u EU je moguće:
– laganje/manipuliranje o broju zaraženih
– batinanje i svako drugo nehumano postupanje s migrantima na granici
– da premijer ne ode u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženim
– da ministrica smijenjena zbog učestvovanja u velikoj privrednoj aferi postane direktorica privrednog giganta
– da predstavnici zapadnoevropskih poduzeća daju mito političarima balkanskih banana wannabe državama
– da predstavnici zapadnoevropskih industrijskih giganata daju mito okolo po svijetu da bi dobili poslove

Samo par natuknica kojih sam se ovako nabrzinu sjetio. Alene, nisam toliko ružičast po pitanju stanja u Hrvatskoj i EU kao vi, očito.

Očigledno ne skidate ružičaste naočale sudeći po izjavama. Laganje o brojevima, Hrvatska je pred sezonu i u toku iste namjerno radila mali broj testova dok je čitav svijet to radio masovno, zašto? Pa da prikrije brojeve i namami turiste e kad ste ih počeli izvoziti i kad su vas stavili na crvene liste odjednom se i broj testiranja povećao i broj zaraženih. To je takođe laž jer je namjerno prikrivanje. A gdje je službeno da ste među najgorima u Evropi po vakcinaciji, pa dovoljno je pogledati brojeve ili pitajte vaš stožer.

Znate li da postoji razlika između pojmova “laganje” i “mali broj testova”? I koliko ja znam, županije koje su radile mali broj testova su to radile tijekom ljeta, a ne prije sezone. Osim toga zagledajte se što se događa u vašoj zemlji prije nego što počmete davati predavanja ostalima.

Mali broj testova je rađen namjerno da bi se prikrio broj zaraženih radi spasavanja sezone tj prevarom su lagali turistima da je mali broj zaraženih e onda kada ste ih počeli izvoziti u Sloveniju i Austriju otišli ste ekspresno završili na crvenim listama, sve je jednostavno.

Mali broj testova je rađen u nekim županijama, a ne svim. Naprimjer, porast broja zaraženih se dogodio u Splitskoj Dalmatinskoj županiji i to se nebi znalo da se dosta ljudi nije testiralo. Točnije laž je da je Split imao tih 41% zbog maligh broja testova. Tako da nemojte pisati gluposti koje nemaju veze s vezom. I ponovo vam kažem, pogledajte što se događa u vašoj državi, tko prikriva brojeve zaraženih, a onda možete kritizirati druge.

Split je imao 41% u avgustu a bruka je pala krajem avgusta i Hrvatska je počela da radi više testova, već sljedeći mjesec je Split bio na 11%. Pametnome dosta. Vidjećete ove godine kako će teško biti vratiti prokockano povijerenje. Ako imete nekoga u turističkim agencijama pitajte kako im ide booking i sve će vam biti jasno.

Jel smo zaboravili da je gomila EU članica pozvalo letos svoje državljane da napuste Hrvatsku u najkraćem roku?

Holandija je to uradila još 23.07.20.
Evo članka od kraja avgusta već je bilo 13 zemalja.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-na-crvenim-listama-13-zemalja-uvelo-je-restrikcije-po-povratku-iz-nase-zemlje-15015984

Pedja, ovisi šta želite reć i dokazat ali mislim da u kontekstu rasprave ne vrijedi ovaj vaš argument i link. Pošto živim u Njemačkoj a bio sam na godišnjem u Splitu do 25.08.2020., evo iz prve ruke. 22.08. Splitsko-dalmatinska županija i još jedna ili dvije stavljena na listu rizičnih područja Robert Koch instituta. Po povratku testiranje na aerodromu, karantena (ali se doma smiješ odvest javnim prijevozom!?) po negativnom testu (rezultat dobio sutradan) povratak u život. Tako je bilo i sljedećih mjeseci uz manje ili veće promjene pravila da sad ne kopam po netu, možete i sami. Alen pak priča o zatvaranju Britanije za Portugal (ili obrnuto?), pretpostavljam potpunom? Ali moglo se putovat, u neke županije i bez ograničenja ali daleko od toga da je itko pozivao da se napusti Hrvatska, bar koliko je meni poznato, pogotovo ne u najkraćem roku. Jednostavno kako se pandemija pojačavala, tako su županije stavljanje na riziko listu a sada je cijela država na istoj. Ovdje u SRNJ se baš nisam naslušao vijesti o lažiranju testova u Hrvatskoj niti se pričalo o HR kao nepoželjnoj destinaciji niti je bilo bilo kakvih drugih skandaloznih vijesti.

Nemam nikog u turističkim agencijama, no imam informacije iz jednog od najvećeg splitskog hotela da im booking ide savršeno i daleko bolje nego u 2020. Toliko o “provockanom povjerenju” kojeg eto, samo kod vas postoji. Očito ne shvaćate ili ne znate što se događalo tijekom pandemije kada eto mislite da jedino hrvatska nije radila dovoljno testova, i da više nitko nema povjerenja u turističku državicu pa da neće biti turista.

Tipičan primjer balkanskog principa je ova svinjarija sa sucima koji su žderali i pili kod Keruma u birtiji. Ako ćemo pričat za tjedan ili mjesec dana, biće već neki drugi primjer. Pored ovakve Hrvatske ne trebaju vam zlonamjerni čitatelji da implementiraju balkanske principe u istu, nažalost

A kakvi bi bili principi u hrvatskoj nego Balkanski btw? Pošto se Hrvatska nalazi gde?!

Preferans mozda?

Veliki plus za preferans +
Jel ima kod vas pravila “adutska dama se ne jase”, “jedan duva drugi ‘ladi” , “pasja muda” itd.?

66 u bulama su pasja muda (uvecane sanse za padanje na ovom iznosu bula), jedan duva drugi ‘ladi je kad se dvojica sto obaraju uhvate u semu da im onaj koga obaraju ne moze nista…
Vrlo rado sto pre…Krecemo li od 100 ili od 200? 🙂

bule su glavni poeni a supe se pisu sa strane.
Kako je to kod vas? Igra li se iz dzentlmentskih razloga rekontra na refi?

Lagali, pa vama je glavni epidemiolog dr.Kon javno na televiziji objavio da Srbija laze o broju umrlih, a samim time ocigledno i zarazenih.

Ako pricamo samo 7.i 8. onda jos moze, ali je i to (pre)optimisticno. Po clanku ispadne 70-80% za cijelo ljeto, znaci cijela S21 koja pocinje krajem 3. mjeseca, a zavrsava krajem 10.-og. To nema ni najmanje sanse da se dogodi. Nazalost

Ajmo malo osnova. Zrakoplovna strucna terminologija pozna ljetnu sezonu koja traje od zadnje nedjelje u 3.mjesecu do zadnje subote u 10.mjesecu. Ostalo je zimska sezona. Nadolazeca ljetna sezona se naziva S21 (Summer 2021). Ocito sam krivo pretpostavio da se na zrakoplovnom portalu u clanku o zrakoplovstvu koristi zrakoplovna terminologija. My bad. I ako se govori o ljetu kao godisnjem dobu 70% je puno previse. 50% max. Volio bi da sam u krivu.

Alene zašto se uopće natežete s ovim Anonymousima po komentarima uopce? Kad vidite da netko tako lupeta politicku propagandu najlakse ga je ignorirati.
Ako poželimo slušati te laži imamo svakodnevnu dozu kod ex ministra informisanja.

Ko je to u Hrvatskoj?

Kad vam neko priča o nadi da će neko progledati a u članku o AS lupi cifru od 650 miliona i brani je do posljednjeg, genijalno i principijalno.

Bojim se da je 70% preoptimistično. Evidentno je da cijepljenje ne ide brzinom kako se nadalo, da je novi soj uznapredovao i da za njega nema cijepiva. Bojim se da će ova godina biti ko i prošla, ako ne i gora.

Ma nama sanse da ce da bude 70%. Ove godine Split najvise 50%, Zagreb i ostali 40%, Dubrovnik ni 30%. Svi su naucili kako je Hrvatska prosle godine lagala i obmanula ljude, pa ce ove godine da odu negdje drugje. U Crnu Goru, Grčku, Španiju, ali ne u Hrvatsku.

Evo objavljeno da Air Serbia ocekuje 45% saobracaja iz 2019. To zvuci realno.

Koliko su nerealne procijene o prometu pokazuje jedna činjenica da je aerodrom u Zagrebu samo u Januaru već u minusu 5% u odnosu na ukupnu 2019 godinu, znači da od februara krene da svaki mjesec bude isto putnika kao u 2019 Zagreb će biti u minusu 5% a znamo da je to nerealno, tako da 70% je na nivou bajke.

“Broj turista (61% spram prošle godine)”
Ovaj podatak se odnosi na cijelu godinu 2020?

Odgovorio sam vam na komentar, a vi očito to ne želite vidjeti. Govorite same gluposti.

Odgovor je anonymusa koji tvrdi da su turisti izgubili povjerenje.

Koliko zluradosti ovdje u komentarima od raznih Anonymousa. Hrvatska je sa obzirom na okolnosti imala solidnu turisticku sezonu, to je cinjenica. Nikakvog DOKAZA o laziranju brojeva nema ( po meni pisanje zutog tiska u Srbiji, Austriji, Hrvatskoj? itd bez argumenata nije nikakav dokaz).

E sad, sa druge strane, bilo je puno dokaza(razlika u mortalitetu na primjer), istupa doktora u Srbiji oko laziranja broja zarazenih i umrlih. Ne zelim se mijesati u to, to je vasa stvar. Ali prvo sebi pogledajte u dvoriste, onda nama.

Takoder, svaka vam cast na planu i progresu cijepljenja, nadam se da ce Hrvatska i ostale zemlje regije uskoro tim stopama. Ali imajte malo poniznosti i nemojte nam to stalno trljati u nos.

Alene, pohvale na clanku, i nemojte se sekirati komentarima nekakvih Anonymousa. Vratimo se na zrakoplovne teme.

Ok, idemo sa imenom a može li odgovor na cifru od 61% turista, da li je to za cijelu godinu ili za neki određeni period?

Ne to je za VIII. mjesec iako je već od 15.8. situacija bila loša i dolazilo je manje turista, a bilo je čak i otkazivanja zbog Nizozemskog priopčenja o hitnom povratku u zamlju. VII. mjesec je imao nešto malo manje. VI. je, naravno, bio koma. No sječate se da je početkom VI. mjeseca bilo tek par letova tjedno u svim zemljama. Druga polovina VI. mjeseca je već bila nešto bolja ali još uvijek skromna.

U Srbiju svakako nece gdje je citav svijet prenio javnu izjavu srpskog glavnog epidemiologa dr. Kona da Srbija frizira podatke i laze o broju umrlih, a time i zarazenih. Svi su uvidjeli da ne migu imati povjerenje u brojke koje Srbija objavljuje. Evo cak i danas vam zatvaraju granice jer ste najgori po broju zarazenih usprkos broju cijepljenih.

Kakvih god “ljudi da ima” sa njima autori ne vode ovakve rasprave, pogotovo ne oni koji godinama potenciraju nivo ophodjenja i kućnog vaspitanja.

Koliko je Beograd ispored svih ostalih. Svi zajedno nisu kao Beograd. Jedini ozbljan hub u regiji, sve ostalo je tek toliko.

Digitron u ruke pa probaj opet! Ne pretjeruj.

Sve ovisi šta smatrate regijom – ako je to politički tzv “zapadni balkan” u kojeg spadaju srbija, bosna, makedonija, crna gora i kosovo – onda to zaista jest.
No ako se gleda zemljopisno po udaljenosti pa se gleda npr Budimpešta onda stvari legnu na mjesto.

Uff, dosadni ste sa vašim kometarima gdje se Beograd diže u nebesa.

čudi me da ste to zaključili iz ovog članka kad je opće poznato da autor ne voli Beograd😃

pa čemu moj smajli pobogu nego da otkrije sarkazam a ne prikrije

Generalno, obozavam da citam vase analize, poceo sam da pratim jos dok ste bili na drugom blogu. Medjutim ove regionalne analize uvek uzimam sa dozom rezerve. Da budemo iskreni, ni jedna od drzava regiona (exYU, kako god da nazovemo ovo) nisu uporedive u vazdusnom saobracaju, kao sto i sami znate.. S obzirom na tip putnika i sl. Sto ne znaci da ne mozemo da pravimo neke paralele, da pratimo ko je koliko napredovao ili nazadovao.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!