zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Dublin uvodi tehnologiju koja će 50% ubrzati skeniranje

Irska u Dublinu i Corku ispituje novu tehnologiju za skeniranje prtljage koju je proizveo Smiths Detection. Ovi skeneri daleko brže skeniraju prtljagu, ali što je još bitnije putnici više neće morati vaditi laptope iz torbi, ali neće morati ni prijavljivati po 100 ml tekućine. Ovo pak znači da će se trajanje skeniranja prepoloviti, tj. ubrzati za duplo. DAA je za testiranje ove opreme dobilo 6 milijuna EUR.

Ova oprema se već koristi u Shannonu koji je ukinuo ograničenje od 100 ml tekućine i osjetno ubrzao postupak skeniranja. Aerodrom naglašava da je, od kada su uveli ovu opremu, čekanje smanjeno za 50%. Aerodrom je za ovu opremu potrošio 12,5 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dublin

17 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nije mi jasno da li se pise o C3 razini za rucnu pritljagu ili predanu? Kako bilo, vec od 2019 mnoge zracne luke imaju takve C3 skenere (bazirane na CT tehnologiji), a ove godine je to i obaveza u EU (za rucnu i predanu). Takvi skeneri ubrzavaju 20-30% proces, sa nekih 150 putnika po satu, na nekih 180 putnika (za rucnu prtljagu).

Linate, Malpensa, London City. Svi oni to imaju.

Ovo je još letos bilo u BG!

jeste ali 100 mL i dalje stoji. FAA je rekao da to u SAD jos dosta dugo nece da se mijenja.

Pa to već ima u Beogradu, niti se vade laptopi niti tecnost i zaista ide brze

Da, u BEG je vec par meseci aktivan ovakav scan na bodycheck. Ne mora se vaditi laptop iz torbe ili tekucina. To ipak ne znaci da mozete preneti 2 litre kisele vode 🙂 to samo znaci da male tekucine i laptop ne moraju da se vafe iz torbe.
Ne znam zasto BEG to ne reklamira i ne objavljuje nigde, kad je to bas, ono sto bi se reklo, nova stvar cak i na teritoriji cele Evrope, ali njihovo je da se hvale ili ne

Funkcioniše normalno desetak novih skenera još negde od aprila-maja prošle godine ako se ne varam, prolazi se za čas posla.

Tehnologija skeniranja ručne prtljage na bodychecku se vec koristi dosta dugo, npr. Doha ju ima vec godinu, dvije ili cak tri. Aalborg u Danskoj isto npr. tako da mi je nije jasno sto tocno oni ispituju u Dublinu?
Jedini ako ste pobrkali dvije stvari, a to je mozda da se skeniranje chekirane prtljage ubrzava pa testiraju taj sistem?

Kod chekiranog prtljaga nije bilo ograničenja od 100ml za tečnost. To jedino ovde vidim kao novost, nisam znao da je neko ukinuo to za ručni prtljag pa sigurno zbog toga ide brže, a to novo skeniranje bez vađenja tečnosti i elektronike zaista postoji već nekoliko godina, čak i u BEG od prošlog proleća.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!