zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

A380 troši 17.000 USD goriva po satu

Gorivo za Airbus A380 u ovom momentu po satu košta 17.000 USD. Ako avion primi 500 putnika, to znači 34 USD po putniku po satu. Za 12-satni let to iznosi 408 USD po putniku. To znači da je trošak povratnog leta 816 USD. Tek nešto manje od onog što kompanija može naplatiti putniku. A gdje su tu troškovi nabavke aviona, posada, aerodromske takse, troškovi preleta i kontrole leta, održavanje aviona, čišćenje i opskrba avion…

Enormno puno. Sada je jasno zašto kompanije nevoljko koriste A380 i nastoje ga se riješiti. A380 obožavaju putnici, ali ga mrze kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

31 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Koliko je to u tonama? Cijena jako varira.

Koliko je to u tonama?

Pa koliko vidim karta za takav let košta oko 1600 $ tako da je to dosta više od 816 dolara za gorivo, uz sve ostale troškove da uzmemo da im ostane 100 $ po putniku to je 50 000 $ po povratnom letu što i nije tako loše.

A380 je zapravo avion za prestiž. Skup u svakom pogledu a može da ga ima samo ko je bogat

Eto odgovor zasto Emirates ima više od 50% svih letova A380. Njih gorivo sigurno ne košta 17000USD po satu…

Ovaj članak ne govori puno – šta to znači, troški $17k/h i zato ga ne koriste?

Koliko troše drugi avioni, sličnih performansi, šta je benchmark?

Jedina metrika prema kojoj bi bilo moguće upoređivati avione u pogledu goriva je potrošnja goriva (volumenski) po putniku po satu.

Koliko goriva troši novi A350 1000

Što znači to 17k po satu? To može biti neki prosjek izvučen iz puno letova, ali opet kakvih letova?, Nije isto imati let DXB-VIE ili DXB-SFO, računica se značajno mijenja, ovisi o LFu i masi drugih stvari.
Ne opravdavam da je A380 nešto ekonomičan, ali sigurno može biti profitabilan na nekim rutama i za neke kompanije neovisno o ovim troškovima.

Hoćete reći da je potrošnja po km veća na duljim letovima nego na kraćim????

Nisam siguran da je to tacno, najveci troskovi su poletanje i sletanje. Ako je direktan let, i distance vece, troskovi su mnogo manji!

To je razlog zasto ne postoji A380 u sardina konfiguraciji sa 800+ sedista. Ovako premium economy, business i first class nadomescuju gubitak koji economy napravi.

Koliko samo onda novca daju u Emiratesu, s obzirom da imaju preko 100 komada, a još su mnogo luksuzniji od ostalih A380 u ostalim kompanijama 😀😁

Zar nema Emirates gorivo po mnogo povoljnijoj ceni na svom maticnom aerodromu nego sto je ovde navedeno?

Ali ako pogledamo malo šire…
Vlasnik EK je drzava, vlasnik nafte drzava.
Umjesto da drzava proda trecoj stranci skuplje ona daje EKu jeftinije. I EK bilanca je bolja, a drzava je realno izgubila. Iako na promociji i svemu ostalom indirektno mozda zaradila.
Pa na kraju ko zna koja je racunica bolja…

re: Umjesto da drzava proda trecoj stranci skuplje ona daje EKu jeftinije. I EK bilanca je bolja, a drzava je realno izgubila. Iako na promociji i svemu ostalom indirektno mozda zaradila.

Drzava mozda daje Emiratima po istij ceni (verovatno povoljnijoj) kao i trecoj stranci, ali Emirati ne kupuju od trece stranke tako da tu stede,

Citatelji su počašćeni da saznaju tajne formiranja cijena goriva u UAE i to direktno od naseg uvazenog analiticara g. Scurica.
Hvala na ovim informacijama.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!