zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

I Slovenija dobiva hitnu helikoptersku službu

Nakon što je Hrvatska helikopterska medicinska služba krenula sa letovima i Slovenija je odlučila investirati u svoju službu HNMP (Helikopterske nujne medicinske pomoči). Slovenija za ovu svrhu planira kupiti dva namjenska helikoptera, a koji će biti stacionirani i operirat će se pod policijom. Trenutno hitne medicinske letove leti vojska, a u manjoj mjeri policija.

Iskreno jako je čudno da ovakve helikopterske jedinice nema Srbija sa dvije baze, u Beogradu i Nišu, te Crna Gora pošto je ista turistička zemlja, uz bazu u Podgorici.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: HHMS

41 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Lijepo! Nadajmo se da će se i Hrvatska po pitanju toga trgnuti i kupiti vlastite helikoptere, smatram da bi EC(H)135 bili sasvim dobra opcija. Nisam siguran da je renta isplativija od vlastitih. Što Vi mislite Alene o tome? -imate podataka da ćemo nastaviti s rentanjem EliFriulie i TAF-a ili kupujemo vlastite?

Renta je isplativija jer ne morate da osnujete zasebnu agenciju, pa da onda skolujete pilote, odrzavanje, management, HR itd. Verujte, iskustvo sa Ontarijom je nesta iz cega se traba nauciti, jer nakon sto su odlucili da vrate “in house” sluzbu, troskovi su otisli 5-10 puta vise. Pre toga je CAnadian Helocopters i par avio firmi na severu obezbedjivalo servis. PAr helikoptera je bilo u vlasnistvu provincije koji su dati firmi da leti za Ministarsvo zdravlja.
Hrvatska drzava sigurno obezbedjuje dispatching, nisam siguran ko obezbjedjuje medicinski kadar.

Ma da no mislim na duge staze ako me razumijete. Pretpostavljam da je Vaša misao točna, no ograničio bih to na nekolicinu helikoptera. Da se radi o velikome broju, tipa 10 helikoptera, a mislim da bi vlastiti onda bili isplativiji. Da, složio bih se s Vama u konačnici naravno, izgleda da nam je ovo i bolja opcija.

Srbija ima nekoliko helikoptera namenjenih medicinskom transportu u VS i u okviru MUP koji dežuraju u Beogradu. Svakako bi bilo dobro imati posebnu službu u okviru MUP helikopterske jedinice, sada ima i dovoljno specijalizovanih mašina za tako nešto, samo bi trebalo napraviti analizu koliko je statistički godišnje takvih transporta. Da li ima smisla osnivati zasebnu službu za to. Hrvatska opslužuje 16 miliona turista i još je geografski razvučena i ima gomilu ostrva. Srbija je poprilično kompaktna sa relativno korektnom putnom mrežom i 4 klinička centra raspoređena na max sat – sat i po vožnje iz bilo kog dela države, plus regionalne bolnice u svim većim gradovima. Mislim nije loše imati HEMS službu, ali ima i bitnijih državnih servisa u koje treba uložiti.

изгледа да се и код нас импровизира, према писању портала, прво је војни хеликоптер долетио из дивуља до Дубровника и вратио пацијентицу у дивуље да би ју други војни хеликоптер пребацио до Загреба, спомиње се да је у посади само војно особље а не и медицинско, не спомиње се тај полицијски хеликоптер у Дубровнику, у Загребу је искрцана на Плесу па колима хитне пребачена до болнице. Зар не би бар једна болница у Загребу требала имати хелиодром? Зашто ХХМС није одрадио посао а не војска? Зашто није медицински тим путовао с пацијентицом (ок, дозвољавам да новинари површно извјештавају, можда и јест). У склопу добро устројене службе би свакако и болнице требале бити опремљене хелиодромима а не да се губи драгоцјено вријеме на транспорт цестом до болнице

па јер се можете распитат код ваших веза у МОРХ-у?

Koliko mi kasnimo za Evropom mi tek helikopter oni već imaju avione ambulantne

Srbija ima helikoptere koji služe za hitan medicinski prevoz a njima lete vojska i policija.

Nije istina. Srbija ima namenski medicinski helikopter H145M YU-MED. Njime upravlja MUP Republike Srbije, a helikopter je opremljen svime sto je neophodno za transport pacijenata.

Očito i dalje lete u RH. Danas bio članak iz Dubrovnika u Zagreb letio blackhawk. Netko uzeo lovu opet…..

ZAr nije par H145 helikoptera koje je srbija nabavila u par zadnjih godina namenjeno za hitnu pomoc i SAR, i da su ravnomerno rasporedjeni u NIsu i Beogradu.
Jedian razlika je sto ih leti vojska umesto posebne sluzbe pri ministarstvu zdravlja

Jeste jedan, i on ima specifičnu registraciju YU-MED. Izvorno je policijski koji ima mogućnost brze pripreme za medicinske potrebe.

Posebne službe nema ali helikoptera i medicinskih prevoza helikopterom ima.

Skupo je to za nas, nismo mi bogati ko vi, a nemamo ni 1000 ostrva. Jedan policijski helikopter sa dobrom koordinacijom službi je dovoljan.

”To znači da Hrvatska nije turistička zemlja imala bi bar 3 helikoptera.”

———————————————————————————————————————–
Ma nebi imali ništa. Godinama nismo imali ništa. Sve se pokrivalo sa vojnim Mi8, praktički do jučer…ustvari danas ujutro…..
Sad tek smo ju pokrenuili i zadnje je da nekome dociramo kako on nema HHMS….

Sigurno su bolje opremljeni danas sa H145 nego helikopter koji je pre par godina po gustoj magli isao po pacijentkinju i srusio se kod Beogradskog Aerodroma. Neka je laka zemlja putnicima i posadi.
Tacno je da namenska helikopterska sluzba je bolja.
Takodje nekada imate i malverzacije kroz istu (potrazite clanke o ORNGE i preteranom trosenju novaca umesto kada je to bilo dano na upravljanje avio/helikopterskim firmama)
Zivim u Ontariju gde je ovaj tip sluzbe neophodan, mozda ne u juznom Ontariju gde imate odlicne regionalne bolnice i gustinu stanovnistva, ali sve 250 km severnije od Toronta je pustahija gde ce te pre sresti medveda nego ljudsko bice. A to je skoro 90% teritorije

Prestrašno da Srbija i Crna Gora to nemaju. Radi se o ljudskim životima!!!

Zaista je prestrašno čitati ovakve komentare kojima je jedini cilj da uvredi i ponizi (jasno koga i zašto). Da prestrašno je da većina zemalja u Evropi nema ovakvu službu, iako ima jedinice u okviru vojske ili policije koje se koriste za ove svrhe.

Uvrijedim i ponizim?! Koga i zasto?

Ma pustite ih, to je klaisčna reakcija naših susjeda kada bilo tko napiše bilo što što im ne odgovara.

Je pre-strašno da neka država ima katastrofalnu cestovnu mrežu, uz to vozila HMS-a se raspadaju kao i same bolnice. Dakle hoćete reći to je u redu? Takvim državama je HHMS prijeko potreban, Hrvatskoj ne zbog toga jer su cestovne mreže kod nas među najboljima u EU, bolnice nisu naj naj no radi se o otocima ponajviše. Uz to HHMS se koristi i u prometnom kaosu također, što će Hrvatskoj itekako poboljšati reputaciju. -a Slovenci imaju novca pa mogu što žele, šalim se naravno, svaka država treba imati HHMS barem za backup opciju.

Daj molim vas. Do jucer je kod nas bilo losije stanje po tom pitanju i sad se vi kao nesto iscudjujete kako Srbija nema sluzbu. Slazem se da bi bilo bolje da imaju, ali siromasnija su drzava i imaju ocajnu vladu i predsjednika.

Kanton Sarajevo je kupio helikopter koji će najviše koristiti policija ali biće korišten i u druge svrhe, gdje se također navodi i u kategoriji hitne pomoći. Da li će biti članak o tom helikopteru ?

Pa za to onda nije isto što i Srbija ima?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!