zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Europska Unija zabranila letove Belaviji

Europska Unija je i formalno zabranila letove Belaviji i drugim kompanijama iz Bjelorusije na područje Europske Unije. Belavija je ovu zabranu nazvala „fašističkom“. Uz to Europska Unija je zamrznula svu imovinu Belavije, ali i privatnu imovinu rukovodioca Belavije u Uniji. Belavia je izjavila kako će povećati broj letova prema Rusiji odakle će putnici moći putovati prema Europi. Belavia razmatra i pokretanje letova za Krim.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

22 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Generalno nisam pristalica sankcija i mislim da nikada nijednoj strani dobro donele nisu, ni onome ko ih uvodi, a naravno, ni onome prema kome se uvode. Što se ovog konkretnog slučaja tiče, mislim da je odluka prenagljena, jer Belavia niti je učestvovala u ovom događaju, niti ima bilo kakve veze s uhapšenim osobama. Ipak verujem da će na kraju trezvenost i zdrav razum prevladati.

Donose rezultate tako da neduzan narod uvek najvise strada od sankcija.

Bez obzira na sve prethodne događaje ova odluka jeste… može se nazvati i fašističkom.

Nista neocekivano od EU, cak sta vise…

To što Vi prizivate je osveta.
Koju moć je imala Belavia, ili druge kompanije da bilo šta promjenu u konkretnom slučaju?
Sad trebamo sve bjeloruse smatrati za građane drugog reda nad kojim je dozvoljeno iživljavanje. Pri tome taj nesrećnik koji je uhapšen nije građanin EU, Nema azil, i još uvijek nije bilo suđenje da se može bilo kako komentarisati.

Po vama je onda i hapšenje i zatvaranje krimialaca čin osvete? Državni vrh Belorusije je počinio kriminalni akt i mora biti kažnjen. Belavia je državna kompanija, nije privatna. Narod Belorusije je birao (ili “birao”) svog predsednika. Kao i u Srbiji, pomoć im ne može doći sa strane, moraju sami rešiti svoje probleme. Ako imaju kriminalce na vlasti, onda ih se sami moraju rešiti.

Činjenica je da u ovakvim situacijama nedužan narod najviše strada, kao što je činjenica da je zapad (SAD) taj koji je agresivniji prema istoku, nego obrnuto. Ali, ako dozvolite da ovako nešto prođe nekažnjeno, onda možete očekivati da će uskoro svi početi da presreću avione i hapse koga stignu.

Naravno da nije. Ali se ne može nekom ko je opljačkao prodavnicu, presuditi smrtna kazna.
Govorim o pravdi i osveti. Pravda mora biti pravična i kazna se mora odnositi na pojedinca. Ovako je to osveta jednom narodu, jednoj državi. Ide se u krajnost. Osveta je vječiti krug. citiraću: “Oko za oko će svijet oslijepiti”.

Pravda se odnosi na postupak ili rezultat korištenja zakona pošteno za prosuđivanje i kažnjavanje zločina i zločinaca.
Osveta je čin povređivanja ili nanošenje štete nekome zauzvrat zbog povrede ili povrede nanesene na ruke.

Pravda ima za cilj ispraviti nepravdu.
Osveta ima za cilj odmazde.

U načelu se, naravno, slažem sa Vama, ali kazna za cilj ima da demotiviše počinioca, ali i druge potencijalne počinioce da ponovo počine isto ili slično nedelo. Imamo primera koliko hoćete da preblage kazne dovode do toga da počinioci ponavljaju prekršaje (bilo šta vezano za korporativni kriminal, zagađenje prirodne sredine…). Istina je da i sa druge strane imamo, po meni, prestroge kazne za obične ljude.

Ali, hajde da uzmemo da sve što ste napisali stoji. Kažite koja bi to bila primerena i realno izvodljiva kazna, koja će odvratiti i sprečiti državni vrh Belorusije (i bilo koje druge države) da čine nove zločine, a da pri tom ne naškode običnom narodu? Državni vrh neke države predstavlja narod (iako mnogi zaboravljaju to, bilo u vlasti ili u narodu) i kao takvi uživaju gomilu imuniteta. Može li EU staviti Lukašenka na međunarodnu poternicu i izdati nalog za hapšenje zbog piratskog čina? Može li EU da izvrši istragu ko je sve bio saučesnik u ovome?

Sasvim korektna kazna bi bila zabrana preleta preko Bjelorusije s čim bi se pokazalo da su nebezbjedni, imali bi određene finansijske gubitke i to je sasvim prilično. Uz to protjerati određen broj diplomata, smanjiti kontakt sa Bjelorusijom na nivo ispod ambasadora i uvesti oštre sankcije nalogodavcima. Ako mogu saznati ime na nalogodavaca.
Sve ostalo je pretjerano. Nešto što pogađa običan svijet.
Jel mislite da se neka vlast promijenila s tim što su joj nametnute sankcioje.

Ovaj mladić ima pravo na pošteno i pravično suđenje. Ako već niej osuđen pa da je bježao od pravosudnih organa države.
npr to iste zemlje EU rade nešto sasvim slično, samo one optuže čovjeka za silovanje ili nešto tako da bi bio hapšen i predat trećoj državi za sasvim drugu tužbu.
Išli bi oni tenkovima kad se ne bi bojali za svoja dupeta.

Možete tvrditi šta god, ali me niko nikad neće ubijediti da treba uvoditi bilo kakve sankcije kolektivu.

Jedan ludi diktator i par ljudi oko njega ovo smisle i urade, a EU kolektivno kazni citav jedan narod zbog toga. Sramota!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!