zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Što to radi JetBlue

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto. JetBlue

JetBlue je trenutno šest najveća kompanija u SAD-u, iza Americana, Delte, Southwesta, Uniteda i Alaske. No, u posljednjih godinu dana kompanija se ozbiljno trudi na svim poljima.

Prvo je JetBlue najavio suradnju sa Americanom iz Bostona i New Yorka. Ovdje su pokrenuli joint venture i doslovce se ponašaju kao jedna kompanija. Pritom je American smanjio broj letova iz ove dvije destinacije prema SAD-u, ali je povećao broj interkontinentalnih letova. JetBlue je istovremeno preuzeo neke od letova Americana, ali i ozbiljno povećao broj linija i frekvencija. Jednostavno sada ima daleko veće tržište. Naime, American je u Bostonu i New Yorku ozbiljno zaostajao za Unitedom i Deltom, a sada je, sa ovom suradnjom, došao na isti nivo kao dva konkurenta. U ovom momentu na New York JFK JetBlue ima 92 linije, a American ima 59 linija, tj. zajedno 151 liniju. Iz Newarka Jetblue ima 33 linija, dok American ima 6 linija, zajedno 39 linija. No, evidentno JetBlue napušta Newark jer zatvara čak 6 linija od 39 koliko je imao. Iz La Gurardie American ima 60 linija, a JetBlue 16, tj. zajedno 76 linija. Iz Bostona JetBlue ima 77 linija, a American ima 37 linija, tj. zajedno 114 linija. To znači da iz New Yorka i Bostona kompanija zajedno imaju 380 linija. Više nego fascinantno.

American nema interesa ovakvu suradnju raditi u ostatku SAD-a (jugoistok, središnji i zapadni SAD) jer tamo je dominantna, poglavito na Zapadu gdje ima suradnju sa svojim najbližim suradnikom iz oneworlda Alaskom.

JetBlue je nabavio i Airbuse A321LR sa kojima je odlučio pokrenuti letove iz New Yorka JFK i Bostona za London. Kompanija već leti iz JFK za Heathrow svakodnevno, a isto toliko letova ima za Gatwick, što znači da ima dva dnevna leta za London. Iz Bostona JetBlue kreće letjeti za Gatwick 19.7, a za Heathrow 22.8.

JetBlue se ozbiljno proširio u svim svojim bazama, a otvorio je i nove baze. Kompanija je naručila i nove avione i to A321neo i A220-300. Trenutno u floti ima 282 aviona (A320, A321, A321neo, A321LR i A220-300), no ukupno je naručila 156 aviona. Kako joj treba doći još 10 A321LR i 13 A321XLR za očekivati je još interkontinentalnih linija prema Europi i Latinskoj Americi, a možda i prema Istočnoj Aziji.

No, najnoviji potez JetBluea je istinski ogroman. Iako su Spirit i Frontier dogovorili spajanje i čekaju potvrdu regulatora, JetBlue je iznenađujuće iznio bolju ponudu za Spirit. Kompanija je ponudila 33 USD po dionici (Frontierova ponuda je 25,83 USD po dionici) ili 3,6 milijardi USD (Frontier 2,9 milijarde). Evidentno JetBlue ne želi izgubiti borbu da ostane 6. najveća kompanija u SAD-u što će izgubiti ako se spoje Spirit i Frontier.

Ogromni potezi, bitna promjena strategije kompanije i to na tri polja: suradnja sa Americanom, interkontinentalni letovi i borba za Spirit. Velik zalogaj. Možda i prevelik.

3 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ne vidim zasto prevelik zalogaj?

Ono bas se trude.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!