zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Što se dobiva spajanjem Iberia i Air Europa-e

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Europa

Evidentno svi žele spajanje Iberia i Air Europe. Iberia se opako trudi, Air Europa je očajna i pred bankrotom, a kako ne može na zelenu granu jedina joj je opcija spajanje sa drugom, jačom kompanijom, Španjolska motivira obije kompanije na spajanje. Zašto?

Za Španjolsku je jasno. Država će radije imati jednog prijevoznika koji će zajedno biti bitno jači nego dva manja. To znači daleko više putnika preko Madrida i Barcelone, daleko veće prihode, bolju konektiranost, više zajedničkih linija i frekvencija. Logično. Već sada je Španjolska dominantna za letove prema Latinskoj i Srednjoj Americi. Ovime bi još više odskočila, ubila bi svu konkurenciju u Europi, Zapadnoj Aziji i Africi, te potpuno dominantno vladala tržištem. Time bi se dobilo i više letova i za Sjevernu Ameriku i Afriku, što je Španjolskoj i te kako važno. U kontekstu bliske suradnje sa Britishem koji je dominantna u Europi sa letovima za Sjevernu Ameriku i Levelom koji ima najviše letova upravo za Sjevernu Ameriku, istim bi se dobio nevjerojatan potencijal potpune europske dominacije letova prema oba američka kontinenta.

A sami putnici i antimonopolistička borba? Ma koga to zapravo interesira u businessu. Šarada za javnost koja i te kako propada kada su nacionalni strateški interesi u pitanju. Naći će Španjolska izgovor za antimonoplizam u brojnim letovima Rynaira, easyJeta, Voloteje, Norwegiana, Wizz Aira, Air France-KLM-a i Lufthanse prema Španjolskoj, iako sve ove kompanije nemaju letova prema Latinskoj Americi ili ih imaju malo, pa se zapravo time nikako ne utječe na većinu potencijalnih putnika koji će imati posljedice spajanjem.

Air Europa ima letova koje nema Iberia i to za: Asuncion, Cancun, Cordobu, Medelin, Punta Cana, Salvador de Bahia, San Pedro Sula, Santa Cruz de la Sierra, Alghero, Tunis. I ovo je daleko najbitnija stvar za Iberiu. Ovime će dobiti 10 novih linija, prvenstveno u Latinskoj i Srednjoj Americi, što će definitivno povećati jačinu Iberie i dominaciju na ovom kontinentu.

Air Europa trenutno leti na istim linijama kao i Iberia iz Madridra i to za europske destinacije: Alicante, Amsterdam, Atena, Barcelonu, Bilbao, Bruxelles, Corunu, Frankfurt, Grand Canariu, Ibizu, Lanzerot, Lisabon, London, Malagu, Milano, Minhen, Palma de Mallorca, Paris, Porto, Rim, Tenerife, Valencia, Vigo, Zurich, Santorini. Izvan Europe Air Europa leti na linijama za koje leti i Iberia i to za: Bueinos Aires, Caracas, Guayaquil, Havanu, Limu, Marrakesh, Miami, Montevideo, New York, Panama City, Quito, Santo Domingo, Sao Paulo, Tel Aviv. Jasno da će na nekim od ovih linija zajednička kompanija povećati broj frekvencija ili kapacitet aviona korištenjem većih i isplativiji aviona, ali veći dio kapaciteta se neće duplirati i svakako će se osloboditi. Taj dio kapaciteta Iberia će uporabiti za nove linije sukladno svojoj novoj strategiji Iberia 360, u kojoj kompanija želi linija na sve četiri strane svijeta, kako bi Madrid postao istinski megahub i jedan od top svjetskih aerodroma. Sa ovakvom logikom Madrid vrlo lako može preskočiti Amsterdam i zasjesti na 4. poziciju u Europi, te se ozbiljno približiti Parizu CDG na 3. mjestu.

Jasno, zajedničkim tržištem nova i jača Iberia mogla bi otvoriti ne samo nove linije za sjever (Europa), istok (Europa i Azija) i jug (Afrika), već i još pokoju liniju za Latinsku, Srednju i Sjevernu Ameriku.

Iberia trenutno ima flotu od 82 aviona (A320 obitelji, A330-200, A330-300 i A350-900), te ima 21 naručeni avion. LCC Iberia Express u floti ima 22 aviona A320 obitelji. Air Europa pak u floti ima 39 aviona i to Boeinge B737-800, B737MAX8, B787-8, B787-9, a ima i 46 naručenih aviona. Ovo je vrlo loše po zajedničku kompaniju jer će morati letjeti dualnu flotu, što stvara dodatan trošak. Ukoliko se kompanije spoje imat će zajedno 143 aviona i 67 naručenih.

Air Europa Express, regionalna kompanija Air Europae u floti ima četiri regionalna aviona, 2 ATR 72-500 i 2 Embraera E195LR. Ovi avioni nisu kompatibilni sa regionalnom flotom Iberia Regionala-Air Nostruma koji leti CRJ1000, CRJ200 i ATR 72-600, pa je za očekivati da će se ova kompanija ugasiti, a avioni izbaciti iz flote. Air Nostrum u floti ima 39 aviona, što je više nego dostatno za feedanje nove Iberia ujedinjene sa Air Europaom.

Air Europa je prvo blisko surađivala sa Air France-KLM-om, te je ušla u SkyTeam. Potom je kratko ušla u joint venture sa Ryanairom, te hladno otkantala Air France-KLM. Potom se vratila u deal sa Air France-KLM i sa njima potpisala joint venture. No, vrlo brzo krenula u pregovore za prodaju IAG-u i koketira sa oneworldom. Da se nije desio Covid-19 kompanija bi se prodala IAG-u za milijardu EUR, no sada IAG nudi pola milijarde. Ipak, pregovori se nastavljaju i nova ponuda je na stolu. IAG je već dao 100 milijuna Air Europai za 20% kompanija kako bi ista preživjela do okončanja pregovora. Ovaj iznos je za procijenjenu vrijednost od 500 milijuna EUR. Čudno je da se Air France-KLM ne bori za svog bliskog partnera. Kako god Iberia je stavila ultimatum i rekla ako se dogovor ne postigne do kraja godine da odustaje od Air Europae. Budimo realni Air Europa baš i nema alternative, pa će se ovaj dogovor sigurno desiti, usprkos njihovog višegodišnjeg mijenjanja strana i koketiranja sa toliko različitim igračima.

12 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jasan odgovor – monopol SA/CA trzista!
Malo jos fali pa ce Spanska vlada pricati da IB/AE nece drzati monopol zbog AF/KLM, LH koja salje 748 stalno u Brazil, pa cak i zbog ITA-e koja povecava Sao Paolo na cak 11pw, i cak uvodi i Rio!!!

Licno sumnjam da AFKLM uopste hoce da se bori za AE, upravo zbog njihove problematicne istorije saradnje u Skyteam – na iste gledaju kao losiju verziju deal-a sa AZ 99te. Ima smisla s obzriom da imaju u managmentu mnogo KLM ljudi, a oni ne vole neozbiljno biznis okruzenje, tj. “hocemo-necemo-a mozda ipak hocemo” tip pregovora.

Kad smo je vec spomenuli, jel planirate neki clanak za ITY i sve novosti u kupo-prodaji za LH? Jel ste culi (vrlo glasne i kredibilne) traceve da LH izgleda razmislja o vracanju Alitalia brendinga na letovima?

Da li Al Baker kontrolira IAG?

Air Europa bi bila super akvizicija za Air France – KLM jer bi na taj način dodali novu dimenziju i postali jaki na tržištu (Južna Amerika) na kojem realno gledajući nemaju neki preveliku ulogu. Lufthansa im je uzela ITA Airways, IAG će im uzeti Air Europu. Cini mi se da im se krug djelovanja lagano sužava.

Slazem se, a i ITA bi im mnogo znacila al kasno sad. Nejasno mi je sto tako postupaju, mozda su bacili malo veci akcenat na Transaviu, jer kolko znam posluje primetno bolje nego EW i Level?

Pritom ova dva promasaja AFKLM su jos gora kad uzmete u obzir da Skyteam generalno slabi poslednjih godina. Izgubili su AZ/ITY, Aeroflot, CSA, China Southern. Pritom, imaju Tarom koji propada polako, Aerolineas i Garudu koje su u upitnom stanju. S bolje strane, Delta im vredi kao 3 kompanije, u Saudiu ce verovatno biti upumpane milijarde u predstojecim godinama, a stizu im China Eastern i verovatno i LATAM

Pa valjda uz LATAM dosta toga mogu da urade u SkyTeamu a cini mi se da je odlazak LATAM-iz oneWorlda iza popunjavanja velike rupe za IAG te kupovine Air Europe. ITA je ipak veliki gubitak za potpuno nezasito trizste Italije, i tu se vjerovatno gradi neka potpuno nova stategija – pogotovo zbog ogranicenja slotova na AMS… Btw imaju oni i VS u SkyTeam-u, nije sve tako crno, kao sto govori komentator ispod. Svi su izgubili Rusiju, ne samo SkyTeam.

Tacno, naravno nije sve crno slazem se i ja. Samo kazem da su generalno malo inertni, i da ce i ovo sto im ide u korist, nece odmah delovati na njih. Mislim da je realno reci da je Skyteam trenutno u najgoroj poziciji medju alijansama.

Mozda bi im odgovaralo sirenje saradnje sa JU? Realno, ako lepo prodje leto 2023., JU ce imati vrlo solidan polozaj da im osigura (delimicno) neka trzista gde su slabi, ili ce oslabiti – ExYu drzave, Balkan, Italija cak, Rusija cak…
Svakako, jedno je sigurno – neverovatno da smo dosli do toga da JU (pametno) nece u alijanse, a vrlo bi se lepo uklopili i u Skyteam i u Oneworld.

VS im jeste od pomoci, al samo u ogranicenom nizu trzista, i ima neiskoriscenog potencijala. VS bi uz podrsku Skyteama mogao da otvori nekoliko novih ruta ka Indiji npr.. To je trziste gde Skyteam-a prakticno nema u poredjenju sa konkurencijom (Air India, i Qatar/EK koji lete za svako selo), a moglo bi lepo da im podje za rukom i zbog velike dijaspore, a i transfera.

Po meni, da su pametni, morali bi da stave fokus na ozbiljnu saradnju sa Saudiom. Ona im jedina daje neku sansu za ozbiljan uspeh u Bliskom Istoku, i daljoj okolini tipa Indija, Arabijsko poluostrvo itd…
Zvuci kao solidna ideja – jednom bliskoistocnom megalomanskom kompanijom punom para od nafte, protiv drugih – klin se klinom izbija!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!