zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Gatwick će imati 74 milijuna putnika

Gatwick je 2019. imao 46,6 milijuna putnika 2019. godine. Aerodrom je pri kraju certificiranja za umetnutu pistu. Glavna pista ima 3316 metara, no umetnuta pista ima 2565 metara. Pista će služiti samo za polijetanja, nikako ne i za slijetanja. Stoga će avioni slijetati samo na glavnu pistu, no sa nje će i povremeno polijetati, u prvom redu širkotrupci, uskotrupci će polijetati sa umetnute piste. Obije piste će se koristiti naizmjence, no svejedno će se količina operacija ovime povećati i same operacije ubrzati. Stoga Gatwick sa ovom pistom planira povećati broj putnika na 74 milijuna do 2038. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: London Gatwick

16 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Osovinsko rastojanje pista na LGW je isto kao sto ce biti na BEG, 200m. Ne vidim zasto se isto ovo ne uradi i na BEG.

Eto nije Beograd jedini sa umetnutom pistom

ma nije ni losa toliko barem se moze polijetati

Mislim da je….🤣🤣
Evo sletio sam na preko 250 aerodroma u zivotu i prvi put cuo za ovaj pojam danas ovdje i isao guglati da vidim o cemu se radi. I jedino se BEG spominje sa umetnutom pistom. I evo g. Šćurić je to upotrijebio kao neki standard ocito. Standby runway se nikako ne može prevesti kao umetnuta pista, umetnuta u šta? Možda na srpski može nisam strucnjak, ali na hrvatskom jeziku kojim vjerujem da g. Šćuric piše to sigurno nije prijevod stand by piste. Prije bi rekao pomoćna ili sekundarna. Ali ako negdje postoji dokaz tog prijevoda molio bih da me se ispravi i uputi gdje ste dosli do tog pojma pa da nesto novo naucim.
Hvala

Inserted runway je poznat pojam. Tako se zove jer je umetnuta izmedju postojece piste i taxiwaya.

Alene prosto kad na google unesete pojam inserted runway sve reference se odnose na pricu o Beogradskom aerodromu cak se za ovaj pojam kaze da je nickname.Mozda ce u buduce ovo postati uobicajeni termin ali to do sada definitivno nije bio standardni naziv niti se koristio u strucnoj literaturi.Uzmite recimo Jeppesen airway manual ili slican manual Lido i nigdje necete naici na pojam inserted runway kao defijiciju.Ako imate neki drugi izvor bio bih vam zahvalan da me uputite na njega.

Kad smo to mi iz regije postavljali standarde u bilo cemu.U studiji izvodljivosti za Gatwick koju nadjoh na netu ne pise da se je u pitanju inserted runway nego double runway.

To je kolokvijalan izraz koji je netko upotrijebio i ne postoji nigdje osim u Beogradu kao sto vam je drugi Anonimus prije mene rekao.
Struka to tako ne naziva. Vi dajete linkove na nekakve nestrukovne portale. Dajte mi link na ICAO annex 14 o aerodromima, Jeppessen, AIP od UKa ili EASA regulativu koja se odnosi na aerodrome.
Druga stvar je ne postoji takav termin kao strukovna javnost. Ili je javnost ili je struka. Vidim da cesto brkate te stvari.
Vase ceste izjave da svi to tako zovu (ne samo u ovom danasnjem slucaju nego i inace imate takve izjave) ne predstavljaju temelj za argumentiranu raspravu niti se mogu smatrati nekim argumentom s vase strane. Mozda to tako netko i naziva,a ne znaci da je to tako stvarno, pogotovo poznavajuci strucnost na nasim prostorima. Netko je cuo od nekoga i tako se uvriježio pojam koji veze s vezom nema.

Sta da vam vise kazem…
Svako dobro.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!