zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

EKSKLUZIVNO: Zašto je Smartwings smanjio udio u ČSA na 30%

Zamaaero je istraživala pozadinu Smartwingsa i ČSA. Smartwings nije više jedini vlasnik češkog nacionalnog prijevoznika ČSA. Zbog enormne krize tijekom Covida-19, nelikvidnosti i raspisanog bankrota u tišini kompanija je u VI. mjesecu 2022. smanjila svoj udio u ČSA sa 97,74% na samo 30%.

70% kompanije kupila je potpuno nepoznata kompanija Prague City Air s.r.o. osnovana 26.1.2022, dakle samo pola godine prije preuzimanja ČSA. Kompanija je povezana sa kompanijom Canaira Travel spol.s r.o. koja je osnovana 1993. Canaria Travel je turistička organizacija koja se specijalizirala za turističke aranžmane na Kanarskim otocima. I u Prague City Airu i u Canaira Travelu izvršni organi su Lenka Vikova i Ludvik Machaček. Canaria Travel je pak povezana sa kompanijom TO Servis spol. s r.o. koja radi od 1991. i u kojoj je izvršni organ isto Lenka Vikova, te UNIMEX Group a.s. koja radi od 1991. gdje je u nazornom odobru Ludovik Machaček. Unimex se bavi business jetovima, duty free i drugim trgovinama, te nekretninama. O TO Servis nema podataka. Unimex je povezan sa Smartwingsom, gdje je također u nadzornom odboru Ludovik Machaček. I Lenka Vikova je povezana sa Smartwingsom. Sve skupa jako sumnjivo!

ČSA od VIII. mjesecu 2021. operira tek jedan jedini avion, Airbus A320. U ljetu 2022. kompanija je operirala tek 3 linije, a sada leti samo za Paris i to samo 4 puta tjedno. Tragedija! Kompanija namjerava nabaviti još jedan A320 i četiri A220. Kako god ČSA je tek ostatak ostataka nekada jake i utjecajne kompanije koja je imala jak hub u Pragu i velik broj konekcija, pa i diljem naše regije. Pisac ovih redova je često kada putovao sa ČSA u prošlosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ČSA

26 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kako god ja im zelim sreće i da se povrate u kakav takav normalan red letenja sa novim avionima. Ta kompanija je jedna od najstarijih na svetu i ima veliku tradiciju. Zaslužuje da oživi ponovo!

Ekskluzivno? Ja sam vam ovo napisao u komentaru prije pet tjedana.

Pa i vi ste to napisali.

ČSA trenutno ima jedan A319 i A320 u leasu. No, sada kompanija nabavlja i četiri A220 u leasu. Radi se o istim A220 koje je ČSA otkazala za kupnju od Airbusa. Novi vlasnik kompanije će biti Prague City Air kojeg su osnovali vlasnici Smartwingsa, a koji će posuditi ČSA 5,8 milijuna USD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ČSA

Udjete u Cetvrti Rajh i planirate da imate svoju avio kompaniju? Malo se jos Rumuni i Blgari koprcaj.

Ne shvatate u kakvom sistemu zivite? Recimo Ryan juri sve vlade ako daju dotacije svojim kompanijama, a on muze i levo i desno sa obe ruke sve organe vlasti. I onda pricaju o slobodnom trzistu.

Druže, Ryan je krenuo sa tri aviona i došao do ovoga danas. Mislio sam da mislite na Lufthanzu, tu bi se još dalo diskutovati, ali navoditi primer Ryana kao kompanije Rajha vas diskredituje za dalju raspravu.

A nikada nisi čuo za irski rajh? 😂😂😂

A nekada su leteli za NYC i Toronto, a sada se sve svelo na jedno slovo, pardon avion.

Da, sa A310. Ako se ne varam, oni su bili prva istočnoeuropska kompanija koja je uvela taj model, još prije Aeroflota i Interfluga.

Imali su oni lepo razvijenu mrezu evropskih letova tamo negde pre oko 15 god.

Leteli su takodje za LJU, ZAG, BEG a sad nista.

Da, A310. Oni i Malev su krenuli u slicnom periodu, iako su konekcije preko Praga bile bolje, onda je Malev preuzeo deo putnika. Tome ima 15-ak godina

Ako se ne varam, Malev nikada nije imao 310, oni su letili sa 767

Za Malev ne znam jer nikada nisam leteo sa njima bez obzira sto sam išao par puta preko Budimpešte

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!