zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Joyce napustio Qantas dva mjeseca prije

CEO Qantasa Alan Joyce je nakon 15 godina vođenja kompanije isu trebao napustiti u XI. mjesecu. No, sada je odlučeno da kompaniju napusti odmah. Joyce je rekao je da obzirom na nedavne događaje tako najbolje.

Qantas je predmet javnog linča nakon rekordnog profita koji je prožet ogromnim skandalima i nakon isplate bonusa Joyceu od 10 milijuna USD. Qantas je na udaru javnosti radi preskupih aviokarata, masovnih otkazivanja i kašnjenja, te odnosa prema radnicima. Javnost smatra da je rekordan profit koji je bio razlog ogromnih bonusa, ostvaren hodanjem po leševima, tj. na grbači radnika i putnika. Javnost je ogorčena i nad ogromnim brojem otkaza koje je Joyce davao tijekom Covida-19, pri čemu je pilote kompanije zapošljavao kao vozače autobusa javnog gradskog prijevoza u australijskim gradovima.

Podsjetimo se sindikati Qantasa su ogorčeni nad činjenicom da im se ne podižu plače, a da je CEO Alan Joyce dobio bonus od 10 milijuna USD, te je niz senior direktora dobio ogromne bonuse, neki i po 2 milijuna USD. Sindikati kažu „Samo u Qantasu kompanija može imati tri sudska spora sa radnicima, regulatorima sigurnosti i nadzornicima potrošača, te kolektivnu tužbu bjesnih kupaca i isplatiti CEO-u 10 milijuna dolara“. Zajedno sa ogromnom plaćom Joyce će u godinu dana uprihoditi 24 milijuna USD. Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) je pokrenula pred Federalnim sudom tužbu protiv Qantasa jer je na preko 8000 letova prodavao karte još 16 dana iako je otkazao letove, te što je na preko 10.000 letova odbio obavijestiti putnike o otkazanim letovima.

Nova CEO Qantasa Vanessa Hudson je izjavila da joj je prioritet počistiti Joyceove nepodopštine i povratiti reputaciju Qantasa. Hudson je preuzela funkciju u srijedu i biti će prva žena na čelu australijskog flag carriera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

7 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Priča se da je i dalje CEO budući da se pošta sa njegovim otkazom zagubila sa ostalom prtljagom 🙂

Ovo je klasičan primer onoga o čemu pišemo ovde – apsolutno ništa nije bitno osim novca, i to samo u datom trenutku. Nikakva dugoročna strategija, sve se prenapregne i iscedi da bi se prikazao ogromni profit i na osnovu toga pokupio masan bonus, a onda se lešina napušta i ide se dalje, sa stavkom u CV-ju koja zvuči fascinantno – CEO u jednoj od najvećih aviokompanija, sa ostvarenim rekordnim profitom. Kao lešinari, skakavci, virusi, Žoze Murinjo… Posle njih trava ne raste, posle njih i potop. A, takvi ne vode samo Qantas, Etihad, takvi upravljaju svetom.

Slika i prilika zaoadne civilizacije

Imate pravo. Ja sam već davno rekao da bih ja bonuse isplaćivao retroaktivno nakon 5 ili 10 godina ali uz uvjet da kompanija u tom trenutku i dalje dobro posluje…

“Nova CEO Qantasa Vanessa Hudson je izjavila da joj je prioritet počistiti Joyceove nepodopštine i povratiti reputaciju Qantasa. Hudson je preuzela funkciju u srijedu i biti će prva žena na čelu australijskog flag carrier… ”

Svi oni idu u istu školu…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!