zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Radi Kineza otkazani letovi za Tajvan

Niz letova prema Tajvanu je otkazano ili je letjelo po bitno dužim rutama radi Kineskih „vježbi“ i velikog broj aviona koji lete oko Tajvana. Mađu kompanijama koje su otkazale letove su Korean i Singapore.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Singapore

71 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ja mislio ovo sajt koji posjecuju strucnjaci i obozavatelji avijacije, a ono zapravo prvoklasni vojni i politicki analiticari.

Baš gledam FL i puno je aviona na putu za ili iz TPE tako da to da su letovi otkazani zbog kineskih vježbi baš i ne drži vodu. Jer zašto mnogi lete a samo neki ne?
A što se političke situacije tiče: politika zahtijeva razumijevanje situacije i taktičko djelovanje. Tko je Pelosi svi dobro znamo i slati jednu takvu osobu u krizno područje ne govori niti u korist razumijevanja situacije niti u korist taktičkog djelovanjanja. A bogme neće pomoći ni Tajvanu već će, i već je, samo zaoštriti situaciju. Stoga osobno mislim da je bilo kompletno pogrešno da ona ide u ovome trenutku na Tajvan.

Bravo! Komentar skroz na mestu!

Kinezi histerišu jer su ih Ameri stavili na svoje mesto kad je Tajvan u pitanju.

@anonymous 11.56: ne shvaćam sasvim vaš komentar. Kako su ih Ameri stavili na svoje mjesto?

Nije mi jasno kako su ih stavili na svoje mesto? Tako što su zvanično priznali Tajvan? Tako što su unapred i otvoreno najavili zvaničnu posetu Tajvanu? Ne, oni su se kao puvanjci krišom ušunjali na Tajvan, koji ni sami ne priznaju kao nezavisnu državu, uprkos tome što je Kina jasno stavila do znanja šta misli o tome. I da se razumemo, ja podržavam nezavisnost Tajvana i siguran sam da im pod Kineskom vlašću neće biti dobro kao što im je sada, ali objektivno gledano, ovo je najobičnija provokacija od strane Amerike. A, kome nije jasno, neka pročita šta pišu evropske novine i šta Evropljani misle o tome što ih u ova krizna vremena Amerika uvlači u konfrontaciju sa Kinom. Kao i u situaciji sa Ukrajnom, najveće žrtve neće biti velikodušni Amerikanci, ni zli Kinezi, već narod Tajvana (koji samo želi da bude ostavljen na miru i da ih ne guraju u rat). Kao i uvek, lako je tuđim gloginje mlatiti. Narodu Tajvana svakako ne ide u prilog to što Amerika “postavlja na svoje mesto” Kinu preko njihovih leđa.

Ne govorite istinu. Poseta nije bila najavljena, a FR24 nije znao destinaciju kuda leti avion. Cak su i sami to napisali na Twitteru.

Ma svi smo znali gde ide. Ja ovo vidim kao poruku Amerike da se i dalje pitaju u tom regionu, više kao ohrabrenje prozapadnom svetu i poruka njima da i dalje SAD imaju veći od Kine. To znači Australiji i drugima okolo koji već osećaju uticaj Kine. Oni ipak moraju da pokažu mu*a nakon Ukrajine. Nikakav big deal, osim što ovi histerišu više nego kad su im izbombardovali ambasadu. Ako je i provokacija onda je prvo pravilo uvek: ne nasedaj na provokaciju. Ovako izgledaju kao ludaci, terorišu narod Tajvana bezveze.

Ovde mnogo grijšite. nije to baš tako. ali da ne ulazimo u istoriju.
Činjenica je da ni USA ne priznaju Tajvcan. Činjenica je da niko nije znao da je dotična gospoja u avionu, I činjenica je da je trenutna situacija u svijetu više nego zategnuta. S toga ne vidim potrebu da se dodatno provocira Kina. Ona svojom posjetom ništa nije donije, a mnogo je zakomplikovala. Kinezi da su htjeli mogli su Tajvan do sada stotinu puta satrati, ali nisu. Podržavaju status quo.
Potpuno bespotrebni potezi USA.
Kao što je i mnogo toga u Evropi urađeno bez potrebe.

Nemoralno je itekako bilo. A i protivzakonito je. Ako je Tajvan deo Kine, kako ga zvanicno vidi SAD, onda Kina mora odobriti posetu nekog zvanicnika. To bi bilo isto kao da vi ne mozete odlucivati kada ce neko da vam dodje u kucu.

Rista, u politici nema morala. Da je politika moralna mi bi danas živjeli u svijetu bez oružja i bez ratova, slobodni… I ne, Kina zasigurno nije ta koja to može odlučivati da li će i tko iz SAD-a posjetiti Tajvan, ali je pitanje da li je dotična gospođa ili gospodična zaista bila prava osoba za ovo vrijeme i koja je svrha njenog posjeta bila! Ponavljam: njenu retoriku svi koji imalo prate zbivanja u SAD-u dobro znaju. I tu se postavlja ono krucijalno pitanje: hoćemo li ići kao slon u prodavaonici porculana ili ćemo postupiti po onoj staroj latinskoj poslovici “cum grano salis”… Nažalost Ameri su prije onaj slon. Samo što ti isti Ameri zaboravljaju da je jedno igrati se preko Ukrajine sa Rusijom gdje im Europa plaća cehe i gdje mogu skupo prodati nagomilano oružje koje se nije imalo gdje iskoristiti jer eto zločesti Trump 4 godine nije nigdje htio voditi ratove, a nešto sasvim drugo sa Kinom u Aziji. Da se razumijemo: ne volim ni Ruse ni Kineze, ali jednako tako sam u stanju shvatiti puls obiju naroda. Rus je bio stotinama godina pod carskom čizmom pa ipak je vrhunac života svakog ruskog mužika bio odlazak u Petrograd gdje je danima stajao ispred palače i čekao da makar i na pola minute ugleda cara. Pa ako je još i carević bio tu, on je bio najsretniji čovjek na svijetu. I zato Rus treba i dan danas tvrdu ruku koja će ga voditi. Kinezi su još prije 50 godina umirali od gladi na cesti, danas svi imaju stan, zaposlenje, socijalnu skrb i siti su. I tak isti Kinez je sretan i zadovoljan i ne zanima ga demokracija na američki način… I fućka mu se da li ga netko kontrolira ili ne. Pogledaj Libiju: Libija je bila diktatura pod Gadafijem ali istovremeno su Libijci imali najviši standard u Africi. Došli Ameri, makli Gadafija i svi vidimo kako im je sjajno… Zaboga: u Libiji je poginulo stostruko više od kada Gadafija nema nego kaj je on posumicao u 40 godina vladavine. Ista stvar je u Iraku. Vrijeme je da se zapad oprosti od izvoza demokracije po vlastitom nahođenju i prepusti narodima da sami kroje svoju sudbinu bez obzira na put za koji se odluče. Čime se vraćamo na početak priče: nema morala u politici a niti onog “cum grano salis”… Ima samo slon u trgovini porculana…

Složio bih se kad bi, da ih Amerika “ostavi na miru”, oni mogli samostalno da odlučuju. Ali odmah se pojavi ruska ili kineska lova u toj zemlji i ode mast u propast, odnosno zapad dobija problem. Ostaviš Srbiju da odluči “samostalno” dobiješ malog Putina. Itd…

Ako je odluka tog naroda da uzme lovu od Kineza ili Rusa, to je njihova odluka. Po kojem pravu Ameri odlučuju tko smije sa kime i što… I zašto bi zapad “dobio problem”?

Ne pričam o narodu nego o korumpiranim elitama. Ne odlučuju Ameri, narod Tajvana može sve da nas poštedi briga i da odluči da hoće u Kinu. Nek urade to i nek puste Amere.

Ma naravno da znam, ko god je bio u zajednici sa Kinom i Rusijom – nikad više.

Zasto “radi” Kineza?
Pre bi rekao radi one americke babuskere koja se trpa gde joj mesto nije.

Tako je. Ali opeg vidimo klasnicno spinovanje u maniru zapadnih medija.

Naravno da jesu. Kad to malo bombi nije pomoglo nekom narodu. Ponekad moraš da izlemaš nekog da bi mu objasnio kako stvari stoje. Batina je iz raja izašla. Little bit of pain never hurt anyone, if you know what I mean. Ne znam samo zašto se ljudi bune kad Kinezi hoće Tajvanu da objasne neke stvari na silu? Ja svoju decu vaspitavam da tuča ne rešava ništa. Isto smatram i za ratove. Ali, ili je primena sila univerzalno neprihvatljiva ili se nemamo pravo buniti kad drugi krenu da koriste silu. To što Vi pišete je glupost, a svet u kome živimo nije crno-beli kako ga vi zamišljate.

Upravo tako.

Zašto dužnosnica jedne države ne bi mogla posjetiti drugu državu? I kakav je to seksizam da ju zovete babuskara?

Zato što Tajvan nije država, čak ni za SAD.

Cemu ovo sa supermarketom? Tajvan je nezavisna drzava isto koliko i Florida. Svi znamo da nije nezavisan i to je cinjenica. Hteli vi to da prihvatite ili ne.

Prosto, deo Kine. Ceo svet ga tako priznaje, osim 13 drzava. Od tih 13 nijedna nije velika sila.

U ovom trenutku, manje-više da. Nebitna je veličina supermarketa. Dolazak američke političarke se kosi sa još uvek važećim stavom SAD o jednoj Kini (o ovome se može raspravljati, ali to je još uvek zvaničan stav. Dokle, videćemo). Dakle, dolazak američke političarke na teritoriju, kojoj ni sama Amerika ne priznaje nezavisnost formalno ispovedajući princip jedne Kine, jeste provokacija. Verovatna posledica će biti brža, i verovatno bolnija reintegracija Tajvana.

Privatno moze bez problema. Ali ovde je rec o poseti u svojstvu drzavnika, a znalo se sta ce se dogoditi ako ona dodje na Tajvan. Xi je upozorio Bidena, koji se oglusio o to. Tako da je u pitanju cista americka provokacija. Ali ne daj Boze da su Amerikanci nekad u krivu. Uostalom, Tajvan nije priznat kao drzava u UN.

Ne moze niko. Samo Pelosi nije isla u drugu drzavu, jer to ostrvo nije drzava. Nije sve stvar zabrane, vec je ovo cista provokacija. Skroz nepotrebno.

Tajvan je deo Kine. Dakle Peking se itekao pita. Znali su da ce napraviti problem i opet je otisla.

Pa sto ga onda vasa drzava ne prizna kao nezavisnu drzavu? Sto to ne uradi i drzava cije interese ovde branite (citaj SAD i EU)? Zato sto biste u tom slucaju prekinuli diplomatske odnose sa Kinom koja je najveca ekonomija sveta i koja vam je jako potrebna.

A ko je zabranio Lavrovu da dođe u Srbiju? Zaboravljate kako su vazali zatvorili vazdušni prostor oko Srbije!? Kratko vam i selektivno pamćenje očigledno.

Političarima se ne zatvara vazdušni prostor izuzev u određenim situacijama i odlukama države jer ti političari nisu sankcionisani i to veze nema sa sankcijama za ruske avio prevoznike. Koje se to sankcije odnose konkretno na Lavrova?

Nije istina, vrh ruske države niko nije pod sankcijama što potvrđuju susreti Lavrova i Blinkena.

To možete i svog premijera pitati 🙂

The U.S. doesn’t officially recognize Taiwan as an independent country under the One China policy but has repeatedly vowed to help the island protect itself against potential attacks. The U.S. recognized Taiwan’s independence for 30 years after the Chinese civil war, according to the World Population Review, before Washington officially cut ties with Taipei, the Taiwanese capital, and announced diplomatic relations with Beijing in 1979.

As of April, 13 countries—Belize, Haiti, Vatican City, Honduras, the Marshall Islands, Nauru, Palau, Paraguay, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Tuvalu and Guatemala—recognize Taiwan as an independent country, according to World Population Review. According to CNBC TV, Swaziland also recognizes Taiwan.

Zato što hoće da puknu od muke što to nije uradio kurčeviti Tramp nego neka “babuskara” 😀

Zato što je to zapadnjačka istina! Mislite da neko od vazala smije nešto protiv gazde da kaže?

Tajvan je zvanično čak i od SAD priznat kao dio Kine i bez dozvole zvaničnog Pekinga naravno da je zabranjeno. Ali šta drugo očekivati od vazala nego opravdavanje, ja recimo uopšte nisam iznenađen.

Bravo, Anon 11:42.

Naravno da je Tajvan dio Kine i to priznaju apsolutno sve zemlje svijeta pa čak i SAD a sve ostalo nema smisla ni raspravljati. Na Krimu je koliko se ja sjećam takođe drugi sistem suprotan ukrajinskom, da li to znači da Krim nije Ukrajina?

A ne. To ide samo po njihovom kako njima odgovara. Dakle Tajvan je nezavisan a Krim je Ukrajina.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!