zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Kako izgleda tipičan dan u zamaaero?

djelatnica: Suzana Proroković (Zagreb), foto: zamaaero

Čitatelja interesira kako izgleda tipičan dan u zamaaero. Zamaaero ima četiri stalno zaposlena djelatnika, no osim Alena Šćurica, članke rijetko kada piše Suzana Proroković, dok ostali djelatnici ne pišu članke, nego obavljaju administrativne poslove. Zamaaero ima i velik broj dopisnika iz Zagreba, Velike Gorice, Osijeka, Pule, Splita, Zadra, Beograda, Zemuna, Skopja, Sarajeva, Podgorice, Ljubljane, Beča, Moskve, Toronta, Halmstada i Stockholma koji pišu za portal.

No, Alen Šćuric na portal troši svaki dan preko 10 sati, uključujući i vikend, te državne praznike, pa čak i tijekom godišnjeg odmora i službenih putovanja. Portal se doslovce radi 365 dana godišnje. Za portal se pisalo svaki dan iz Martinika, Meksika, Kine, Tajvana, Sjevernog pola…

Tipičan Šćuricov dan započinje u 8:30. Prvo odgovara na komentare čitatelja kojih tada već ima 50 do 80. Oko 9:00 sati kreće sa pisanjem domaćih članaka i dnevnih analiza na što potroši oko 2 sata. Oko 11:00 sati ponovo odgovara na pitanja čitatelja, do 11:30. To znači da svako jutro potroši oko 3 sata na portal. Potom Šćuric kreće raditi druge obveze kompanije, ali više puta u toku dana odgovara na pitanja čitatelja. Radni dan završava oko 16:30, no Šćuric često kada ima obveze nastupa, sastanka i drugih materijala i nakon tog vremena. Odgovaranje na pitanja čitatelja nastavlja se sve do duboko u noć. U prosjeku dnevno imamo oko 390 komentara (preko 140.000 godišnje). Dnevno se u prosijeku odgovara na pitanja čitatelja 6 do 10 puta.

Pisanje inozemnih članaka uvijek započinje u 23:30 radi agencijskih vijesti koje se pišu do ponoći. Prvo se čitaju agencijske vijesti koje ne objavljuju kasno navečer, a oko ponoći i one koje se objavljuju kasno. Ove vijesti se pišu do oko 1:30, a potom kreće objavljivanje po 5 domaćih i 5 inozemnih vijesti, te dnevna analiza. Za objavu treba uvijek oko pola sata. Objava nije samo attachiranje vijesti i potpis, nego i opremanje članka, tj. attachiranje fotografije. Kako zamaaero stavlja isključivo legalne fotografije koji puta treba jako puno vremena da se iste pronađu. Koji puta posao završava oko 2:00 sata, no to je ipak rijetko kada, ne više od jednom tjedno. Najčešće se vijesti pišu do 3:00 sata, nemalo puta i do 4:00 (bar dva puta tjedno), a bilo je slučajeva da je pisao i do 6:00 sati. Potom spava 4 do 5 sati i ustaje na posao. Koji puta imamo i više od 5+5 vijesti. Godišnje objavimo preko 4000 članaka i analiza.

Vikendom najčešće ima nešto manje vijesti (koji puta i vikendom objavimo 5+5 vijesti). Subotom objavljujemo putopis na koji prilično vremena trošimo petkom (oko sat i pola do dva), a nedjeljom objavljujemo stare analize iz arhive. Prije smo objavljivali intervjue. Uz to portal uređuje kratice i pojmove (priličan posao poglavito sada u početku), te fotografije aviona.

Najveći posao portala je pisanje velikih tjednih analiza. Tjedne analize, koje imaju 10 do 25 kartica teksta, se najčešće pišu ponedjeljkom kada na isto potrošimo 4 do 8 sati. Ponedjeljkom nitko ne smije ući u Šćuricov ured, ne javlja se na telefon i zanemaruje sve ostale obveze. Jer analiza se piše u komadu. Prekidanje pisanja analize znači ubijanje koncentracije i prekid misli. Stoga djelatnici znaju da je najstrože zabranjen ulazak u Šćuricov ured ponedjeljkom. Za najveće analize (npr. polugodišnja analiza trendova u globalnom zrakoplovstvu, četveromjesečna analiza zračnog prometa regije, godišnja analiza regije) treba i daleko više od 8 sati, pa trošimo i po 16 sati za isto. Najviše je na pisanje jedne analize potrošeno 24 sata. Ako u ponedjeljak Šćuric ima neku obvezu analizu piše vikendom ili čak u petak.

Zamaaero ima plan objava i uvijek na lageru ima članaka iz regije, te dnevnih analiza. Ovih tema za članke iz regije uvijek ima bar 10-20, inozemnih analiza uvijek ima 5-6, a domaćih analiza uvijek desetak. Najčešće objavljujemo 3 domaće analiza i 1 inozemnu tjedno, ali zna se desiti i da objavimo 2+2 analize, ovisno koliko ih imamo na lageru. Koji puta neka tema uskoči „preko reda“ jer je atraktivna i vrlo aktualna i ne može čekati red od par dana ili čak tjedana.

Zamaaero vijesti dobiva od zračnih luka i avio kompanija, niz internacionalnih kompanija (npr. Ryanair, easyJet, SAS, Air France, KLM, American…) nam redovno šalju vijesti, neke vijesti iskopamo sami, a neke guglamo po međunarodnim agencijskim vijestima, medijima i portalima. No, kada vijest i nije originalno naša uvijek istražimo i doradimo je dodatnim podacima i činjenicama iz istrage.

Zamaero često kada dobiva ekskluzive. Sa nekim zračnim lukama i avio kompanijama imamo dogovor da prvo nama daju vijesti, a onda ih oni objavljuju sat-dva kasnije. Neke ekskluzive sami kopamo, a nemalo puta nam ekskluzive napišu dopisnici poglavito Juraj Mehić (Velika Gorica) i Ivan Pusineri (Beograd). Neke ekskluzive nam dojave čitatelji, na čemu im ogromno hvala, no to je ipak rijetka pojava.

28 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Сузана, предлажем да Замааеро направи дане отворених врата, предложите то шефу Алену

Pohvale Šćure za sve, za mene broj 1 portal na svetu (ne preterujem, ponavljam – za mene)

Super razbibriga, a i odlicno je sto se moze citati offline na letu

Hvala brate sto postojis, kao i tvoja ekipa

Volimo vas sve

Interesuje me odakle dolaze novčani prilivi.

Bože dragi pa ovo je nevjerojatno, kapa do poda! Kada bi svi ovako požrtvovno pristupali radu, održavali iznimno visoki nivo profesionalnosti gdje bi nam bio kraj. . .ja vam se divim kada uopće stignete pojesti u tako gustom rasporedu. I također respekt za Vašu divnu Suzanu koja Vam je oslonac i potpora te ničim ne zaostaje za Vama u pisanju članaka kao što možemo vidjeti iz navedenog

Navodi se pisanje ‘domacih analiza’. Sta vi podrazumjevate pod ‘domace’? Pitanje nije sarkasticno, cisto iz interesa.

Ocito je Senf utjecao na ovo. Prebacili ste core business na avio. Mazoret je sad sporedan. Puno se manje spominju i u medijima. Bas velika steta!

Schadefreunde trenutak

Alisa u zemlji cudesa.

Pozdrav. Koji je vaš vir financiranja, reklama na ovoj stranici baš i nema?

A sto rade ostali zaposlenici?
Kad se stignete baviti mazoretkinjama?

Nadam se da ne pijete, ne pušite i da nađete vremena da se bavite sportom. Za ovo treba kondicije.

Svaka čast na energiji i trudu. Dobra organizacija i disciplina. Samo sa vas zdravlje posluži, i organizam traži svoje.

Wow Alene sad razumijem da ne mozete ici na WC toliko dugo. Kako inace stici? Vi ste pravi carobnjak od covjeka!

Sta vas motivise na ogroman posao koji radite? Strast prema avijaciji? Veliki novci i slava? Ljubav prema domovini?

To par miliona evra nije vise puno kada naviknete, ali za nas raju jeste.

Novac nije velik ali patriotizam svakako jeste. Ne budite skromni, ima li nešto loše navijati za svoju avio momčad?

Nema nista lose navijati za svoje sve dok je fer navijanje. Sve preko toga ne bi bilo fer zar ne?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!