zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

UKRAJINA UPDATE 19

Projekt CR929, širokotrupac kojeg bi trebale razviti zajedno Rusija i Kina, već je krenuo sa ozbiljnim prolongiranjima. Projektanti naglašavaju da je razlog rat u Ukrajini.

Ruski lezori su odlučili povećati stope na ugovorima o lizingu aviona. Ruske kompanije imaju oko 260 aviona u lizingu od ruskih lezora.

Ruski predsjednik Putin je potpisao dekret kojim se svi lizing ugovori konvertiraju u rublje, te će se plaćati po tečaju na dan isplate u rubljama. Ruske kompanije imaju 515 aviona zapadnih lezora.

Kako bi povećala broj letova prema Rusiji, država od 9.4. ukida sve restrikcije vezane uz Covid-19 za 52 prijateljske zemlje. U ovom momentu prema Rusiji letova ima iz samo dvadesetak zemalja svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: CR929

38 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Evo jedne dobre vesti – Srbija i Zapadni Balkan su skinuti sa liste sankcija oko uvoza nafte

Malopre na ruskom Telegramu da je NATO lovac nešto petljao protiv ruske PVO u radarskoj senci JU aviona na letu ka Moskvi. Mogla je tragedija da se desi.
Naravno nijednoj propagandi ne treba verovati.
Ali ako je istina, a od NATO me baš ništa ne može iznenaditi, onda su stvarno potpuno poludeli. I jadni mi u tom slučaju.

Samo ti gledaj i čitaj portale , društvene mreže i ostale propagande , to će ti baš u životu pomoći .

Nisu portali, imate zvanična saopštenja. Vučić je čak dao izjavu povodom toga sinoć, a sve se odvijalo duboko u Ruskom vazdušnom prostoru

To jeste tacno. Potvrdili su i iz JU ali i nase vlasti.

I opet brisanje komentara u nedogled.
Mogu li barem dobiti odgovor šta je to nepristojno u tome što pitam
dal je nato za osudu jer je svojim postupkom ugrozio zivite 250 putnika.
Da li neko treba da odgovara za ovakav postupak.

Informacija za Vas. Srbiji je dozvoljeno da koristi JANAF za uvoz nafte.

Upravo večeras na RTS-u Vučić dramatičnim tonom “donio vijest” da je jučerašnji let Air Serbie iz Moskve za Beograd “imao incident u ruskom zračnom prostoru tako da se jedan NATO borbeni avion podvukao na istom kursu ispod aviona AIR Srbije tako da ga Rusi nisu mogli gađati i da je ruska kontrola molila pilote ASL-a da pokušaju vizualno identificirati avion jer oni ne mogu. Vučić kaže kako je to što je on citirao izvještaj koji su sastavili piloti Air Serbie.
On je podigao dramatiku jer se Srbija danas pridružila Zapadu i glasala za izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a, nastojeći opravdati taj čin i tvrdeći da su “luđački pritisci na Srbiju.
Gotovo je izričito rekao kako bi Srbija generalno ostala bez nafte 15. svibnja da nije glasala protiv Rusije, naveo je da je zapad ucijenio Srbiju koja je imala svega dva sata za odluku.
Također je rekao da puno novog oružja koje je Serbija kupila u Rusiji i Kini i platila ga sada ne može doći do Srbije jer zemlje NATO ne dopuštaju dostavu robe.

Cinični mrzitelju znamo koliko mrziš Srbe i sve Srpsko, ne moraš da nma govoriš

Žalosno kako se ponašate i vređate

Ceo svet se opet urotio…a tako jr bilo lepo sediti na dve stolice…

Možda bi Rusima bilo najpametnije da avione koji im neće trebati u novim okolnostima, odmah vrate zapadnim lizorima. Sigurno ih ima puno. Samo će bez potrebe istruliti na nekoj pisti, postati neupotrebljivi i biti dodatni teret/trošak na budućim opštim pregovorima na temu ko je kome koliko imovine oteo i ko je kome koliko dužan.
Ostale avione država da nacionalizuje, a da zapadnim lizorima ponudi da se naplate iz otetih deviznih rezervi na Zapadu.
Moraju svi da počnu da razmišljaju o realnom životu. Rat će se brzo završiti.

interersantno bi bilo provjeriti da li rusi dobijaju rezervne dijelove, odnosno da li su uopšte te sankcije došle na red ili je to još uvijek u fazi najave sa nekim dalekim datumom.

Oni inače planiraju da plaćaju taj zakup po ugovorima. Naravno uz onu transakciju rublja-euro, juče su doneli odluku o tome.

Realno je da su operateri htjeli to učiniti. Moguće da ih je politika spriječila u tome, zbog nadmudrivanja sa zapadom.

Nabavka dobrih delova bez oficijelnog sertifikata nije problem. Uvek će biti šverca i avioni će leteti još puno godina. Problem će biti kupovina novih.

Gospodine Ščuriću, nemoj da mi menjate komentare. Jel ovde zabranjeno i spominjati bandu iz 90ih, koja i danas deluje? Pa vi ste prvi više puta najstrašnije psovali hrvatske ministre (sa razlogom), a što je onda ovo loše?

Jel vi to imate nešto protiv Osmanskog carstva, tj. Srbije kao dijela istog???

Rusija izbačena iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava, prije glasanja Rusija pojasnila šta će sve smatrati “neprijateljskom gestom” tokom današnjeg glasanja u UN-u:

“Rusija je upozorila članice UN-a da bi podrška ili uzdržanost tokom glasanja o inicijativi SAD-a da se Moskva suspenduje iz Vijeća za ljudska prava bila smatrana “neprijateljskim gestom”.

Pošto su izbori u Srbiji prošli, mislim da znate kako je Srbija glasala 🙂 🙂 🙂

Kad avion napravi oštar zaokret, javljaju se velika strukturna opterećenja. Mogu se pojaviti i pukotine.
Dobro je kad pilot ima iskustva u takvom manevrisanju. 😄

Za izbacivanje Rusije, jasno.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!