zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

AirBaltic nabavlja A320 radi prizemljenih A220-300

AirBaltic će ovog ljeta uzeti u lizing četiri Airbusa A320 od Avion Expressa. Dva A320 će biti bazirana u Rigi od 26.3. do 28.10, dok će po jedan avion biti baziran u Tallinnu i Vilnijusu i to od 1.5. do 28.10. Kompanija je na ovo prisiljena jer ima problema sa motorima i dijelovima za svoje A220-300, dočim će dio aviona biti prizemljen. Prošle godine AirBaltic je imao u wet leasu 6 aviona.

autor: Alen Šuric, analitičar (Zagreb), foto: AirBaltic

64 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ono sto je cudno je da E2 nema problema sa apsolutno istim motorom dok A220 i neo imaju. Takodje Air Baltic i Swiss imaju avione koji su u upotrebi pre nego sto je E2 izisao na trziste, sto znaci i motore sa mnogo vise radnih sati u odnosu na E2 koji je usao u proizvodnju kasnije.

Svojevremeno je problem bio sa komorama za sagorevanje.
Razlika izmedju dva modela koji se koriste je verovatno u FADEC SW.

Odakle vam da E2 nema problema sa tim motorima? Čovječe, KLM je prizemljio trećinu flote ove zime.

Bogami pola flote. Od 15 E2 aviona, prizemljeno je njih 7.

Tacno, u pravu ste. Taj podatak sam totalno zaboravio. Non stop je hajka na A220, tako da sam taj podatak smetnuo sa uma.

KLM je objavio da se radilo o nekom software problemu koji je u vezi sa motorom. E sada: da li je motor direktno za to “kriv” ili ne, ne znam.

Bravo Croatia!!

Alene molim vas lijepo samo jednu malu analizu, zasto su Egyptair i jetBlue zamijenili cjelu svoju flotu E170 i E190 sa A220? Da li imate neke informacije?

Znaci, logicno bi bilo pretpostaviti da su to napravili jer je A220 bolji avion.

Zato što je A220 daleko bolji avion od E2.

Pa ne kvari se… Stoje na zemlji i čekaju dijelove 😜

Analiza.

Imate stručne analize na internetu.

Neko u vrhu firme je podmazan mozda?

I JetBlue i Egyptair su A320 operateri, tako da je to vjerojatno odigralo ulogu. Uz, po svoj prilici, fantastične uvjete koje je Airbus davao za kupovinu A220 (a koje su vjerojatno svi iskoristili osim OU 😭).

A kako vi znate da Airbus daje odlične uvjete za prodaju A220? Kako vi znate da je Egyptair dobio izvrsnu ponudu? A kako znate da Croatia nije?

zar se vi ne bavite zababvljanjem ljudi mazoretkinjama?

E pa očito ne znate koliko je Egyptair platio te avione. Ja vam ih mogu privatno dati ako želite jer su ovakve informacije poslovna tajna i rijetko ih tko ima.

Bitno da će u OU ovaj avion funkcionisati savršeno… Žalosno je da kompanija na tržištu sa ogromnim potencijalom (doduše dosta sezonalnosti, što i nije opravdanje) beleži onakve gubitke

Barem budu imali dobar izgovor…

A vi mislite da će Airbus nastaviti prodavati ovakav proizvod? Naravno da ne. A220 je ozbiljan projekt i naravno da će Airbus otkloniti poteškoće.

Problem je u motorima, a problem će se otkloniti zahvaljajući i Airbusu i P&Wu.

Ajde dosta je. I što sada? A220 se nesmije naručivati? Hoćemo li da OU kupi Boeing 737 Max koji je ubio 300 ljudi? Ili E2 i A320neo koji također imaju problema sa motorima?

A velike li mudrosti. Baš ćete biti konkurentni prijevoznicima sa novim avionima na taj način.

Nego, što je sa A220 Air Francea? Je li oni imaju problema?

Ja znam da nemaju. Iz jednostavnog razloga, jer trust mozgova (inzenjera) svaki dan radi izmjene, modifikacije, usavrsavanja. I avion koji je jutros izasao iz tvornice nije isti kao onaj od prije 5,6,7 godina, nego je usavrsen i bolji. Tako da kad novi avioni dođu u Croatiu bit ce super.

Naravno da Airbus ima utjecaj na to. Odakle vama takve informacije?

Pa jednostavno. Motori su spojeni za ostatak Airbusovog proizvoda.

A kod SSJ100 je bio problem u proizvođaču aviona a ne vruće sekcije motora 😜

Pa kako kad mu proizvođač ne dostavi? A uz to se i pokvari prije vremena. Dakle ista stvar kao sad sa A220 i PW motorima. Čak i isti dio (vruća sekcija motora). Inače ta vruća sekcija motora je problem kod svih novijih motora, čak su i NEO serije A320 imale sa tim problema. Vjerovatno je uzrok sve veća temperatura koja sa sobom nosi efikasnost ali nosi i nepouzdanost, materijali ne mogu da izdrže… A i drugi trend se nazire, svi bi htjeli nešto da im softver riješi, a softver bez dobrog hardvera ne vrijedi ništa. Klasična metalurgija je bila bolja osamdesetih nego sada…

@anonimous 14.17: kak da veze i a koliko je avion nov ili star po pitanju konkurencije između prijevoznika? Mislite.linzaista da će putnik radije uzeti LH let iz FRA za ZAG umjesto OU samo zato što će LH eventualno letjeti sa novijim avionom? Osim toga ako pogledate čime trenutno leti npr. OS i koliko su im 767, 777, A321, a bogme i većina 320 stari, morali bi već odavno biti u bankrotu!

A ti prijevoznici lete i naručuju isključivo 10-15 godina stare avione? Naravno da ne.

I naravno da ste sa novim avionom konkurentniji jer imate manje troškove.

A ti prijevoznici lete i naručuju isključivo 10-15 godina stare avione?

Pa i nema ih baš. Ali nije ni bitno. Bitno je da Croatijina konkurencija naručuje najnovije i najmodernije avione na tržištu. Samim time je logično da Croatia učini isto jer će u protivnom pasti na još manji tržišni udio.

I nemojte mi o Air Srbiji. Osim Air Srbije, Air Albanije i Air Montenegra ne postoji ni jedna europska legacy aviokompanija koja ne naručuje nove avione.

A320 je moj favorit, a za kratke linije ATR i to je to sto se tice Croatie.

Provjerena kombinacija koja ne može da omane…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!