zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Lizing došao na nivo 2019.

Rabljeni avioni za lizing su po cijenama došli na razinu 2019. godine. Ovo se posebno odnosi na širokotrupne avione. Zašto je to tako? U prvom redu razlog tome je potražnja za rabljenim avionima. Kompanije su tijekom Covida-19 izbacile iz flota modele koji su bili žedniji i lošiji u eksploataciji poput Airbusa A340 i A380, te Boeinga 747 i 767. Ove avione im se ne isplati vraćati nazad (djelomično se vračaju A380) jer bi vračanje u operativno stanje koštalo puno previše i isto se ne isplati. Stoga ne treba čuditi potražnja za širokotrupcima.

Prijevoznici imaju probleme i sa Boeingom 787 koji je dvije godine bio prizemljen i tek se počeo isporučivati. Trebat će ozbiljno vremena da se isporuke naručenih B787 stabiliziraju i da se naknadi dvije godine zastoja u isporukama. Istovremeno B777X ozbiljno kasni. Avion se trebao isporučivati ove godine, ali neće se isporučivati još bar do 2025, a vjerojatno će se isporuka još prolongirati. Prijevoznici istim posežu za rabljenim širkotrupcima da naknade ove manjkove.

Uz to proizvođači aviona imaju problema sa nabavljačima, pa je isporuka aviona usporena i proizvođači su prisiljeni odgađati isporuke. Samim time kompanije moraju naknaditi ta prolongiranja, pa nabavljaju rabljene avione koji će letjeti do dolaska zakašnjelih novih primjeraka.

autor: Alen Šćuric, anaitičar (Zagreb), foto: Boeing

3 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Linzing…

Čang Šlang

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!