zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Različita pravila na aerodromima EU

Danas 5.12. sam se vraćao iz Varšave avionom za Zagreb. Na sigurnosnom pregledu su mi našli Vitorinox. Nožić vrijedi oko 100 EUR. Ovaj nožić je već dva puta prošao istu tu kontrolu u Varšavi, provjerili su oštricu i propustili ga. Jednako tako su ga propustili na više od 30 aerodroma diljem Europe i svijeta. Bez ikakvih problema. No, ovaj puta djelatnik sigurnosti je tvrdio da nožić ne prolazi sigurnosne standarde i to ne radi oštrice noža nego radi otvarača za čepove koji je duplo kraći od noža. Kada sam se pobunio i rekao mu kako objašnjava da je nožić dva puta prošao kontrolu u Varšavi, rekao mi je da on meni ništa ne treba objašnjavati i oduzeo mi je nožić.

Ovo je istinski frustrirajuće. U Kini su mi oduzeli upaljač za cigare vrijedan 150 EUR, jer je to kod njih zabranjeno, u Dubrovniku sam morao isprazniti upaljač koji je drugdje prolazio, eto sada su mi oduzeli nožić koji je svagdje prolazio. Ne mogu dokučiti kako je moguće da u Europskoj Uniji ne vrijede ista pravila. Kako na ovaj način putnik može normalno putovati? Što je slijedeće. Hoće li mi slijedeći puta oduzeti ključeve od automobila jer na nekom lijevom aerodrom to nije dozvoljeno zbog čipa u ključevima?

autor: Alen Šćuric, anačitičar (Zagreb); foto: Wikipedia

149 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sve je to moguće i dešava se nažalost. U nedostatku radne snage, zapošljavaju zaštitarske firme da rade sigurnosni pregled. Lično sam nekoliko puta u Hamburgu bio svjedok i objekat te nestručnosti. Isto je i na BER (malo ipak stručniji). Jedan primjer. Letim iz Dizeldorfa za BNX preko BG. Problem samo u BG zbog nožića za voće sa sječivom od 3-4 cm. Morao ga baciti. Inače u BG su inače uvijek bili grozni kao nigdje.

Kakav danak neiskustvu.

Alene, volim ovaj portal puno, svakodnevno ga citam, i imam veliko postovanje za vas.
Ali moram da priznam da ste me sad bas razocarali, jako neodgovorno ponasanje sa vase strane. Kako vam je palo na pamet na pokusate da unese noz u avion?

Zaista bi me bio strah da sedim u avionu pored nekog ko ima noz, joj najezim se i na samu pomisao toga.

Nadam se da cete izvuci pouke iz ovog incidenta, i da cete se vratiti na pravi put.

Srdacan pozdrav

Dva primjera iz stvarnog života:
München T2: po prolasku Bodychecka odmah na G razini ima trgovina gdje najnormalnije možete kupiti švicarski nož do dozvoljene dužine oštrice sa svim dodacima (npr. otvarač za flaše) bez ikakvog problema i naravno unijeti ga legalno u avion.
Njemački Pro7 ima jednu dobru emisiju “Galileo” gdje obrađuju najrazličitije teme. Uvođenjem ograničenja količine tekućine koju se smije prenijeti kroz Bodycheck, napravili su dva slijedeća eksperimenta:
1. Kupili su u Duty free votku sa 60% alkohola, ispraznili su flašu na tepihu kakvi su i avionu i zapalili (upaljač možete na aerodromima jednako tako legalno kupiti iza Bodychecka) te pokušali vatru ugasiti samo aparatima koje normalan putnički avion ima u opremi. I nisu uspjeli…
2. Od dozvoljenih 10 x 100 ml smješali su jednu visokozapaljivu i eksplozivnu tekućinu te demonstrirali njeno djelovanje. Rezultat: badauuuummmmm…

I na kraju vam postavljam dva pitanja:
-da li ste ikada čuli da je netko nožićem od 6 cm oteo avion?
-jeste li se ikada naježili od pomisli da netko tko sjedi ili stoji kraj vas u vlaku, tramvaju, autobusi jednako tako može imati nož koji je daleko veći nego onaj koji je dozvoljen u avionu?
Stoga vaš komentar nije ništa drugo doli provokacija…

“da li ste ikada čuli da je netko nožićem od 6 cm oteo avion?”
Mozda nije oteo avion, ali sa nozem svakako moze da povredi nekog.
“jeste li se ikada naježili od pomisli da netko tko sjedi ili stoji kraj vas u vlaku, tramvaju, autobusi jednako tako može imati nož koji je daleko veći nego onaj koji je dozvoljen u avionu”
Da, bilo bi stravicno kad bi neko izvadio noz u gradskom prevozu, i treba se najeziti na samu tu pomisao, ali ipak je na zemlji mnogo lakse policiji da reaguje. Kad bi neko izvadio noz u avionu, to je mnogo mnogo veci problem

Slazem se. I sam bih takve odgovore napisao.

+1

“Da, bilo bi stravicno kad bi neko izvadio noz u gradskom prevozu, i treba se najeziti na samu tu pomisao, ali ipak je na zemlji mnogo lakse policiji da reaguje.” Dok policija dođe, masakr koji taj može u vlaku/busu/tramvaju napraviti daleko je veći od onoga što taj može napraviti u avionu.. Pogotovo što u avionu oštrica može biti 6 cm dok u javnom prijevozu može nositi i lovački nož…

“Mozda nije oteo avion, ali sa nozem svakako moze da povredi nekog.” A u javnom prevozi to ne može?

Imate možda link na taj prilog?

Zaista ne znam. Tome ima više od 10 godina i na samom Pro7 sigurno ne… Moram pogledati na YouTubeu ako je netko to tada postavio.

Koliko znam može se unijeti do određene dužine

Joj, Alene, pa vi kao dete se ponasate neodgovorno!

Hvala bogu da ce vam oduzeti noz ili upaljac! Zasto biste kod sebe imali nesto sto moze ugroziti zivot nekog putnika!

A zamislite nekog verskog fanatika koji iskasapi neciju poricu takvim “bezopasnim” predmetom?

Zasto bi iko razuman polemisao oko toga? Kome to na celu pise da li je agresivan ili nije? Da li moze da se desi da nekome noz zavrti u slezini ili zabode u vrat?

Naravno da su oduzeli! Pohvala Poljacima za brigu o putnicima!

Noz je noz, svako hladno oruzje moze da povredi coveka, ne treba se sa tim igrati.
Molim vas, manite se nozeva.

Ne znaju šta je to. Ne zamjerite

haha, vi biste nekoga povrijedili sa nozem iz pribora za jelo. Genije.
Opasniji su vam zubi, ako ih imate.

Otkud znam imate li zube? Ali ako ih imate onda su ubojitije oruzje od nozeva za rucavanje.

A kaj je tek sa umjetnim noktima? To je kod mnogo njih ubojitije od tog jadnog nožića…

Arbitrarna primjena pravila je osnovno obilježje fašizma. Općenito je tzv. kontrola na aerodromima kondicioniranje na automatsku poslušnost. Drugi benefit za pse čuvare stada jest, prihvaćanje besmislenih pravila.

Postoji i još jedan aspekt kontrole: mlaćenje para! Primjer: do uvođenja ograničenja količine tekućine na Bodychecku, Coca Cola od 500 ml je u shopovima u “sterilnom” dijelu MUC koštala 1,30 eura, jednako kao i “vani” u drugim aerodromskim trgovinama. Nakon uvođenja tog organičenja, ta ista Coca Cola poskupila je na 2,90. Zar zaista itko normalan vjeruje da je svaka ta boca prije nego je unesena u sterilni dio provjerena??? Sa stanovišta sigurnosti već odavno je ta glupost sa tekućinama mogla biti promijenjena, ali se aerodromi bore protiv toga rukama i nogama. Naravno isključivo zbog sigurnosti putnika. Zločesti je i zloban svatko tko pomisli drugačije..

Kupite nož na destinaciji, ako Vam baš zoliko treba 😂

mozete ga staviti u prtljagu koja ne ide u kabinu. zar moramo ove stvari objasnjavati na strukovnom forumu?

Unositi nož u avion je zbilja neodgovorno. bilo to od Vas bilo od nekog drugog. Ne znam zašto može zatrebati nož u kabini aviona.

EU regulativa kaze do 6cm. Ako je preko 6 i ja bih vam ga oduzeo.

Uostalom, sto ga niste stavili u cekirani prtljag i resen problem.

Zato što nema čekiranu prtljagu da uštedi ozbiljan novac.

Sa nožem od 10 cm se može napraviti ozbiljan problem. Pa valjda i na destinaciji ima nešto što može poslužiti.
ništa loše ali naučite jednu srpsku… poslovicu
Bolje biti u miru, nego u pravu.

Ako imate i 4 cm i to je dobro. Ali sumnjam.

Slazem se sa vama, ja radim taj posao, ne razumijem zasto ce nekome nož u ručnom prtljagu, EU regulativa je do 6cm, ali bilo kakvo sječivo, makaze, turpije, a i taj nož sto je Alen nosio, nije dozvoljen, naravno dozvoljen u odvojenom prtljagu, mi koji radimo taj posao ne razmisljamo kao putnici, tako da odmah oduzimamo isti, to sto je Alen prosao na foru 2 puta, a i mozda KDZ kontrolor nije uočio taj predmet, jbg, i naravno da nema rasprave sa ovlaštenim licem, on ima pravo da ti oduzme sve sto on misli da moze da ugrozi saobraćaj, tako da Alene, vise sreće drugi put, i naravno da nije ista procedura po Aerodromima u EU…

Nije to istina, AVSEC u EU donosi temeljne odredbe, ali svaka zemlja clanica mora izraditi vlastiti Nacionalni program zastite, koji naravno ne smije biti manje rigorozan od EU temeljnih odredaba (ali moze vise naravno). To vrijedi za skoro sve EC direktive, a ne samo za AVSEC.

Putnici trebaju da se informisu, sta se nosi u ručnom, a sta u odvojenom prtljagu!

Dodjite na časove kod mene, pa cu vam objasniti sva pravila, oko ručnog prtljaga, i odvojenog prtljaga, tako da, da ne pisem ovdje, kada budete na Aerodromu u BL, javite se pa cu vam objasniti, i ja bi vam oduzeo tu čakiju… Pozdrav

Vi kao policajac nema potrebe da bilo kome šta objašnjavate, pogotovo ne gosp. Šćuriću, koji vama i vašim kolegama može održati kurs i predavanje o tome. Nemojte se blamirati. Ali pošto ste policajac, oprošteno vam je

Vidjeli ste šta kažu osobe koje rade taj posao. Blamaža, sramota i neprofesionalnost. Čega se pametan stidi, budala se ponosi

Uz svo dužno poštovanje prema vašem radu: propis je propis i vi ga se morate držati. Ako je nožić za oštricom do 6 cm dozvoljen, onda vi nemate što filozofirati i jednu drhtavu bakicu propustiti ali jednog muškarca od 190 cm ne. A da se dobar dio vaših kolega po aerodromima diljem svijeta iživljava na putnicima prema vlastitom nahođenju i simpatijama, istina je koju će vam svaki česti putnik potvrditi! Ja bih vam mogao navesti barem 20 primjera i to bez da puno razmišljanja. Evo vam jedan primjer: MUC, 2018. u vrijeme Oktoberfesta. Mala izuzetno zgodna Amerikanka nosi krigl za pivo u ručnoj prtljazi. Tip, kraj 30-tih, niti da pisne, više joj je gledal u dekolte nego na to kaj ima u torbi. I naravno je propustio uz flirt. Iza nje neugledni, debeljuškasti tip, isto Amerikanac, sa istom tom kriglom. I počeo tip njega zajebavati u stilu: e ne može… I htio kasirati kriglu. I onda je meni pukao film. Pitam ja njega: po kojem kriteriju je ženska ispred prošla a on me smije. I veli mi lik: ona nije imala kriglu!!! Velim ja njemu: ja sam vas promatrao i vidio sam da ste kriglu od te ženske imali u ruci! Veli on: nije istina! Velim ja: ovdje je sve pokriveno kamerama i dokazati ću da ste imali kriglu u ruci. Pozovite mi šefa smjene! Tip je pocrvenio i dao Ameru kriglu nazad i pustio ga! Ja sam naravno cijelo vrijeme Ameru prevađao što sam ja rekao i što je lik odgovorio! Vic u svemu: ženska je par metara iza kontrole čekala na tipa i skupa su išli dalje na pasošku kontrolu…
I sada mi sa o nemojte početi popovati kako je nož od 6 cm gori od pivske krigle od svojih kilu i pol… Ako te netko time odalami po tintari, ubije bas na mjestu…

Rista, a kaj je sa remenom od hlača? Prebacim ga stjuardesi preko glave i stisnem… Ili kaj je sa recimo karatistom kojima crni pojas. Nema tog sranja koje ti možeš napraviti sa 6 cm nožem a koje on ne može napraviti vlastitim rukama… Sve je to čisti akcionizam…

Zabrana bordinga za karatiste i druge vještine i borilačke sportove

Gosp. Ščuriću, vidite šta se sve komentira, i to od ljudi koji bi trebali da poznaju propise. Nažalost svako može da radi na tom poslu, priučeni na bog zna kakav način

Ne radite po pravilima EU i sigurno ste policajac tako da komentar nije potreban

Pa nije svaki nož klasičan, Švajcarski Victorinox pravi prekrasne priveske sa turpijom za nokte i makazicama, olovkom, pi četom i sl..
Lično se ne odvajam od jednog takvog 5.8cm.
Veću ću povredu naneti nekom pesnicama kao bokser teške kategorije, nego da se uzdam u sečivo 5cm.

Svuda paničara i kukavica kao savesnih
građana.

Procedure su jasne, a od radnika na kontroli zavisi krajnja odluka. Mogli ste se žaliti njegovom predpostavljenom, ali bi žalba siguran sam bila odbijena. To da je nožić prolazio drugde je nebitan izgovor, može se pre reći da je propust ljudi na tim mestima.

Sličnu sam situaciju doživeo u Trstu, s tim da je set koji sam imao kod sebe za mene imao emotivnu vrednost, jer je bio poklon. Nisam bio spreman odvojiti se od toga i vratio sam se nazad po cenu odustajanja od leta. Otišao sam do predstavnika avio kompanije, objasnio priču i dobio njeno razumevanje. Par minuta pre poletanja ušla je u avion, razgovarala sa posadom, a potom mi je prišla i objasnila da je set ostavila kod posade i da ću ga dobiti nazad na izlasku iz aviona kada sletim.

Set od tada bolje čuvam i više sam obazriviji gde i kada ga nosim.

Kako JU380 objašnjava možete pročitati već u prvoj rečenici.

JU380 je dobro rekao.
I vi ste u pravu kad kažete da je dopuštena takva oštrica jer po pisanom pravilu jest.
Ali je ovaj djelatnik postupio po svom uvjerenju i nitko mu se ne bi suprotstavio. Ni njegov nadređeni.
Ja imam dva Viktorinox predmeta. Jedan nožić sa još par alatića na sebi (i to onu najmanju verziju), i jedan set na manikuru.
Niti jedan ne ide sa mnom u kabinu. Baš zbog ovoga šta se vama dogodilo. Negdje neće proći.

To nije tačno. Ne može on po svom nahođenju da to radi. To jeste problem. Pravilo je pravilo a ne mišljenje nekog lika kojemu se ne svidite

Naišli ste na priučenu osobu ili je htio taj nož za sebe

Opravdavati arbitrarni idiotizam govori o tome da ste dobro kondicionirani na poslušnost
Samo nastavite.

Pa vi kažete kako su pravila jasna a svaki radnik na kontroli može da odluči kako hoće. Presmješno

Prije par godina uzeli su mi u Guangzhou Powerbank i to nakon što sam s njime proputovao pola Kine. Obrazloženje: na njemu nije pisalo koji mu je kapacitet!!! Bio je to jedan reklamni od TUI Mein Schiff i valjda se tipu svidio.. Kladim se da je završio u njegovom džepu..

Pogledaj malo na E-Bay… 😂😂😂

Sve nose doma.

Šteta što vam nisu naplatili i deseterostruku kaznu zbog oholosti!

Stalno se nešto inatite; nećete nositi masku, antivakser ste, unosite noževe, upaljače u avion…

Zašto imate tu stalnu potrebu za kršenjem pravila?

Kako ne kršite pravila, pa više puta ste sami napisali ( u biti ste se hvalili ) koliko Vam treba autom do Splita ili Dubrovnika. Ne sjećam se konkretnih brojki ali je iz navedenog bilo prejasno da ste debelo prekoračili dopuštenu brzinu.

Alene, budite oprezni molim Vas. Imate obitelj, djecu, zaposlenike kojima ste kao drugi otac.
Ako ste s običnom Vitarom vozili istinski puno prebrzo, šta će biti s BMW-om X5 pobogu…

Zašto različito u HR i u inozemstvu? Citiram Vas: ” Ako ičem služi EU onda je da takva pravila budu jedinstvena za prostor cijele EU.”

I, zašto onda svjesno prebrzo vozite u svojoj zemlji, a u inozemstvu slijepo poštujete pravila?

Jeste li svjesni činjenice da su ograničenja brzine tu s razlogom?
Poanta je, ne biste trebali voziti brže od dopuštenog ne zato da ne platite kaznu, nego zato da svojom prebrzom vožnjom ne ugrozite sebe i ostale sudionike u prometu.

Dakle vozite u prosjeku 114.000km godišnje, zadnjih 35 godina?
A ured Vam je u kući, na dalje destinacije putujete avionom?
Istinski respect.

Ok. Dakle, tvrdite da zadnjih 35 godina vozite preko 300km SVAKI dan u prosjeku?

Maska nije ona plastika (vizir) kojom ste se hvalili da izigravate sustav, proguglajte si vlastiti

blog, pa si pročitajte što ste pisali!!!

To nije istina:

Piše CTN:

“…Prihvatljive zaštitne maske za lice su medicinske (kirurške) maske za lice te filtrirajuće

polumaske (FFP2, N95 ili KN95 bez ventila).

Viziri i marame nisu dopušteni kao zamjena za pokrivala za lice na našim letovima…”

Nadajte se. 🙂

Slazem se da je frustrirajuce, ali sa druge strane mi nije jasno sta ce vam Victorinox dzepni noz. Ja evo redovno putujem vec 30 godina, nikad mi se nije desilo da mi je zatrebao.

Pa čime da otvori mesni narezak u Varšavi ako nema Victorinox?

Poštovana Majo, stoji.

Je da, čovijek koji zarađuje “više od 4000 EUR” mjesečno evo raspravlja zašto je Cola 2,90 a ne 1,30 kao nekad.
Alene, nemate nimalo stila.

Za svaki put se treba pripremiti i upoznati sa pravilima zemalja u koje putujete. Nožići su zabranjeni na svim aerodromima, a tih 30 puta kada ste prošli su vam progledali kroz prste. Ovaj poljski službenik je revnosno radio svoj posao. Više puta sam nosio tečnosti koja premašuje litar zapremine i bio sam svestan da mogu da mi zabrane unos u avion, ali na moju sreću uvek su me puštali i nisu pravili problem. Da su ova pravila glupa, da će neko sa grickalicom da otme avion je druga priča, ali nažolaost to su pravila kao i svaka druga i moramo biti spremni da ćermo trpeti konsekvence ako ih ne poštujemo.

Stoji.

Moj Victorinox nozic je isto tako par puta bio sporan na pregledu i onda sam odustao od nošenja istog na putovanja. Svaki put je prošao, ali par puta su ga djelatnici na security checku dulje vremena odmjeravali i malo je falilo da ga oduzmu.
Ako se ne varam mislim da bi se trebala gledati duljina ostrice noža, ali ocito da to zaposlenici imaju pravo tumačiti kako hoce.

Imat ćete problema na poslovnom putu zato što nemate džepni nožić? 😀

Što će Vam uopće džepni nožić u 2022. godini? Otvarate boce i konzerve, režete nokte na aerodromu?

Ha ha ha

Mene više zanima šta će ključevi od kola, ako se ide avionom?!

A vi ostavljate auto na parkiralištu aerodroma otvorenog te ostavljate ključ u autu?

To je jedino moguće ako švercate boce iz dućana u hotel da ne plaćate piće iz minibara…

Alene, pa na kakvim to seoskim vašarima gostuje gostujete ako vaši domaćini nemaju ni čime da vam otvore šampanj piće???

Zbilja razočaravajuće 🙁

Istinski previse losi restorani ako gosti moraju sa sobom nositi otvarace.

Pobogu Alene, pa ne možete u tim godinama više djevojke vodati po jeftinim hostelima i opskurnim apartmanima 🙁

Još nisam vidio 3* hotel u kome nema otvarača za boce?
Ove skuplje, van vaše platežne moći, neću ni komentirati, tamo imate stvari kakve niste vidjeli ni na filmu.

Slično se dogodilo i meni. Tri puta sam bio u Dortmundu i dva puta su me pustili da unesem upaljač u avion, a treći put ne. Kad sam se pobunio, dobio sam odgovor da mogu da biram hoću li da bacim upaljač ili da zajedno sa njim ostanem na aerodromu. Ipak sam bacio upaljač, iako mu je vrednost bila veća od cene avio karte.

I, jel ušutio?

Eto. Idući put budite još odlučniji pa se neće usuditi gnjaviti oko običnog nožića.

*ebo kavu ako ste ostali bez LujVitonInox nozica.

I Lufthansi je i gore of splačine

Zato sto je djelatnik vlast 🙂

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!