zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

INTERVJU: Svemir Radmilo, bivši CEO ZL Pula

intervju vodio: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Sa Svemirom sam se prvi puta vidio prije par godina na Simpoziju u Budvi, gdje je sa nama bio i Roko Tolić iz ZL Dubrovnik. Vrlo brzo smo prešli na „ti“. Satima smo pričali u Budvi, a ti razgovori su se nastavili i kad smo se vratili u Hrvatsku. Do Svemirovog odlaska u mirovinu vrlo smo se često čuli. Jako prijazna osoba, vrhunski profesionalac. Konačno Svemir je podigao promet Pule u nebesa, anulirao nedostatak ruskih turista, doveo niz novih kompanija. I ponosno otišao u mirovinu.

 

Prije Zračne luke Pula radio si na rukovodećim mjestima u Croatiji Airlines. Što misliš o toj kompaniji i smatraš li da se ispravno vodi, tj. da okolnosti kompaniji ne dozvoljavaju bolje funkcioniranje?

O Croatia Airlines sve najbolje. To je kompanija u koju sam došao 1992.g. I ostao skoro dvadeset godina. To je kompanija koju smo zajednički gradili svi zaposlenici sa velikim entuzijazmom i jako sam ponosan na tu kompaniju i na sve kolege s kojima sam radio. Kad sam došao u Croatia Airlines nismo imali ništa čak ni zrakoplove a da ne govorim o rezervacijski sustavu ili nekoj drugoj tehnologiji. Sve smo nadoknađivali radom i zalaganjem. Kad su u travnju 1992.g. Došli zrakoplovi (B737-200) bili smo spremni i sve ostalome danas povijest.

Otišao sam iz kompanije prije 11 godina tako da nisam najbolji izbor da ocijenim sadašnje stanje kompanije jer sve informacije koje imam su iz sredstava javnog informiranja. Kao bivši manager mišljenja sam da bi vlasnik u svakom slučaju trebao dati povjerenje nekom da vodi kompaniju i da realizira svoju viziju i svoje ideje. Ako nekom 8 ili 9 puta produzavate mandat na 6 mjeseci on ili ona nemaju vjerodostojnost ni kod zaposlenika ni kod partnera i to vidim kao najveću manu u upravljanju ovog trenutka. To sigurno nije dobro.

 

Kompanija može dobiti još maksimalno 150 milijuna EUR za restrukturiranje iduće godine, no od toga treba odbiti 37 milijuna koje je dobila unaprijed. Nakon toga 10 godina neće moći dobivati ništa. Misliš li da kompanija može sa 113 milijuna EUR preživjeti idućih 10 godina, poglavito u kontekstu dolaska Ryanaira u Zagreb?

To će biti izazov bilo kojem managementu jer u medjuvremenu treba i zamijeniti flotu. Ne zaboravimo da sada Croatia Airlines ima jednu od najstarijih flota i izgubilo se dosta vremena u raznim verzijama restrukturiranja ali nije se bas puno dirala flota koja je konstanta i s A320 se u zimskom periodu ne može letjeti ZAG DBV ili bilo koja druga destinacija jer jednostavno nema tražnje..

Sigurno je da dolazak Ryanaira u Zagreb nije dobar signal za Croatia Airlines ali možda je sada vrijeme da se otvori baza na Jadranu jer je razvidno da je Jadran nositelj rasta u ljetnim mjesecima.

Opet naglašavam da nemam uvid u puno stanje tako da je ovo samo ideja koja mi se čini logičnom ali ne mora značiti da je i ekonomski opravdana.

 

Bio si direktor Zračne luke Pula u vrijeme najvećeg povećanja prometa. Čak 418.000 novih putnika u samo 3 godine, što je povećanje od 117%. Kako ti je to uspjelo?

Tako da se oformio dobar tim mladiih i kvalitetnih ljudi te smo uspjeli animirati Istru da budu zajedno sa nama pokretači avioprometa. Tu mislim na sve dionike istarskog turizma a to je TZ istarske županije, Županija,gradovi, hotelske kuće, privatni smještaj dakle svi . Pregovarali smo sa svima i uspijevali ih uvjeriti da je ISTRA kvalitetna turistička, gastro-enoloska destinacija i distancija sa poviješću koju je rijetko pronaći u Europi.
 

Ulazak Hrvatske u Europsku Uniju 2013. godina najviše je pogodilo ZL Pulu koja je imala velik broj ruskih letova, pa čak i sa širokotrupcima. Po ulasku Hrvatske u EU ruski državljani su morali imati vize za ulazak u Hrvatsku. Samim time broj letova i putnika iz Rusije je rapidno pao, sa 40% udjela u broju putnika na samo 10%. I nikad više se nije oporavio. Kako ste to i čime kompenzirali?

Kompenzirati smo sa EU tržištem i to tako da smo odobravali posebne popuste sa sve koji otvore novu EU destinaciju. Dobro smo se mi za to pripremili a i brojke to pokazuju budući je točno da smo izgubili veliki broj putnika iz Rusije ali te godine u apsolutnom iznosu smo bili na istom broju putnika. Kasnije smo svake godine rasli.

Tada sam rekao da vise nikada ne smijemo dopustiti da nam prevlada neko tržište sa polovicom broja putnika ali ne može se to kontrolirati do te mjere.

 

Kako to da je Pula brojke iz 1980-tih dostigla tek 2018. 10-15 godina nakon ostalih zračnih luka u Hrvatskoj?

To sam već nekoliko puta pojašnjavao. Opet se radi samo o mojem mišljenju. Osamdesetih godina prošlog stoljeća hoteli u Istri su bili na razini 2 ili najviše 3 zvijezdice po današnjim standardima. To je vrijeme Bemexa ,Yugotoursa Aviogenexa, Inexadria avioprometa, JAT-a. Polupansion ili puni pansion za te goste (uglavnom iz UK) je bio oko 15-20 funti. Radilo se o turizmu gdje su hoteli imali rasprodane termine već početkom godine. Danas za te novce ne možeš dobiti ni transfer do destinacije.

Tijekom devedestih hotelske kuće su podizale  standard usluge, ulagalo se u kvalitetni smještaj i gradila se turistička destinacija 4 i 5 zvjezdica. To je dizalo i cijenu i tada a i danas to su napravili svi pružatelji usluga  u istarskom turizmu. . Jednostavno promijenile su se navike. Izgradile su se ceste i Istra je postala lako dostupna svojim susjedima Talijanima, Slovencima, jugu Njemačke, Austrijancima. Produciraju velike brojke i koriste automobile.

 

Jednom si mi rekao da si za najvećih gužvi koristio stajanku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kako ti je to uspjelo?

A to je bilo svega dvaput i imao sam puno razumijevanje zapovjednika HRZ-a (tadašnjeg), to je bilo za vrijeme Red Bull AIR race i bilo je puno generalne avijacije.

U to vrijeme nije bilo ni vojske tamo jer je vojarna proglašena nepotrebnom tako da je jedina prepreka bila rasvjeta i čuvanje. To smo riješili i moram priznati da sam dozvolu dobio i na tome sam i dan danas zahvalan tadašnjem zapovjedniku HRZ-a.

 

Pula je 2019. imala 777.568 putnika. I onda se desio Covid-19, te je Pula pala na samo 83.507 putnika, tek 10,7% brojke iz 2019. Pula je stradala bitno više od ostalih hrvatskih zračnih luka. Zašto?

Ja sam otišao u mirovinu 1.2.2020.g. Dakle mjesec dana prije proglašenja pandemije. Drugim riječima kad sam ja otišao u mirovinu Svijet je stao. Sve je stalo.  Šalim se naravno.

Pula je blizu granice i turisti su dolazili barem nešto. Autima. POINT to POINT kretanja iz Istre bas i nema tako da se radi uglavnom o dolascima. Nadalje partneri Zračne luke Pula su tour operatori i glavni prijevoznik je bio Easy Jet. Oni bas i nisu nešto puno letili u toj prvoj godini pandemije i osim Ryanaira koji je bio vrlo uporan malo je bilo drugih koji su pokušavali.

U svakom slučaju da sam znao da će se situacija onako razviti ne bih otišao u mirovinu već bih ostao da svojim iskustvom i znanjem pomognem. Nažalost ja sam najavio odlazak puno prije pandemije tako da se nisam mogao vise vratiti.  Zato mi je drago da se polako opet vraćaju na aviokarta EUROPE.

 

Pula je do 2019. bila ispred Zadra po broju putnika, no ove godine Zadar ima duplo više putnika. Je li ovo loš rezultat Pule i što se može napraviti da se isto ispravi?

Zadar se oslonio na Ryanaira koji je odlučio bazirati dva zrakoplova u Zadru. To u svakom slučaju donosi velike brojke.

Nadalje osim sto je Zadar lijepa destinacija koje je blizu tri Nacionalna parka i dva Parka prirode s velikim brojem otoka te znamenitostima u samom gradu ne zaboravimo da je Zadar samo 150km udaljen od Splita koji je i dalje najtraženija aviodestinacija na Jadranu. Osim sto je blizu povezan je i sa odličnom cestom i vrlo brzim izlaskom na autocestu. Sve to u kombinaciji donosi ovakav skok Zadru.

Istra i dalje ima najviše turista u Hrvatskoj a to znači da ih i dalje jako puno dolazi autima.
I ti si imao probleme sa radnicima, no ti problemi su sada i još eskalirali. Pula je na rubu da eksplodiraju odnosi managementa i radnika. Zašto je to tako, gdje je problem?

Pa i nisam bas puno. Imali smo pregovore i oni bi uvijek završili onako, na sredini. To znaci da se nitko ne osjeća oštećenim ali i nitko ne može biti slavodobitnik. To sam uvijek smatrao najboljim ishodom pregovora a tu imam jako puno iskustva budući sam ja ispregovarao prvi sindikalni Ugovor sa pilotima, kabinskim osobljem i mehaničarima u Croatia Airlinesu.

A problem je uvijek u novcu. bez obzira sto tko pričao uvijek je problem u novcu.
Kako ocjenjuješ rad nove direktorice nakon tvog odlaska?

Čujem se s njom vrlo često (prije puno češće) i znam da joj nije lako. I tu mislim da je njena vjerodostojnost oštećena stalnim ponavljanjem mandata na 6 mjeseci. Bilo bi dobro da vlasnici raspišu natječaj i potvrde njen mandat i program ili naprave nešto drugo. Ovako šest po šest nije dobro rješenje. Ali naravno to je mišljenje samo jednog umirovljenika.

 

Koji su uopće potencijali Pule obzirom da je Istra prvenstveno automobilska destinacija. Što bi novi management morao napraviti da se privuku prijevoznici u Pulu?

A mislim da sam dijelom već odgovorio na ovo pitanje. Samo zajedno se to može napraviti. Avijacija je timski posao i ne trpi soliranja. Počevši od pilotske kabine pa dalje. Ako pilot i kopilot ne komuniciraju avionu se ne piše dobro. Tako je i u ostalim funkcionalama zračnog prometa. Samo timski rad i to je to.

 

Što misliš o ideji spajanja svih zračnih luka Hrvatske, osim naravno Zagreba koji je pod koncesijom, sa Croatiom Airlines u jednu kompaniju? Hoće li to značiti prelijevanje profita zračnih luka na mega-gubitaša Croatiu Airlines i odakle će onda zračne luke naći novac za svoje infrastrukturalne projekte?

Ne znam dovoljno o toj ideji i sto je iza nje. To je u povijesti bilo zabilježeno u nekim zemljama i završilo je jako, jako loše. Tržišno gospodarstvo ne trpi takve eksperimente. Nisam za to.

 

Što radi jedna osoba koja je bila toliko godine u vrhu zrakoplovstva kada ode u mirovinu? Možeš li ti bez zrakoplovstva?

A mogu. Imam unuku kojoj je sada godina dana i uživam u njoj. Malo poljoprivrede (maslina) malo odmora i prodje dan.

Ipak javio sam se jednom na natječaj za Upravno vijeće Agencije ali taj je natječaj bio poništen pa sam zaključio da moje znanje i poglavito iskustvo nisu potrebni. Vise se ne javljam na natječaje. I moram kazat da mi nije zao i da mi je ovako super..pogledam koji put vijesti, imam još neke pretplate na neke stručne časopise i portale i tako da sam informiran ali ne bas vise onako detaljno kao sto sam bio.

Uživam i kako je jedan moj prijatelj i kolega umirovljenik kazao “… da sam znao kako je dobro u penziji nikad nebi ni radio”.

82 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Poštovane kolege.
Sreca pa se u demokracijama ne pita za porijeklo imovine inace bilo bi svasta. Procitao sam sve komentare i bilo je i emotivnih istupa na momente i žucnih rasprava. Ako netko zna o mutnim poslovima i porijeklu imovine neka to i prijavi. Govoriti na ovome mjestu i nema neke koristi. Ovdje mozemo govoriti o idejama i prijedlozima kako nesto poboljsati. Svi znamo kako se sklapaju štetni ugovori i isplačuju novci na ruke ispod stola to je javna tajna i za to trebaju dokazi. Pozdrav

Poznam 20 godina i cijenim gospodina Svemira, ali kroz vaš intervju ostaje puno neodgovorenih pitanja. Svi smo krvavi ispod kože Alene i svi volimo novac, ali neku mjeru treba imati. Tako je onaj sjedi profesor sa fakulteta prometa koji je top za aerodrom e a prezime sam mu zaboravio uvijek hvalio aerodrom Split i Lukšu Novaka jer ga je najbolje plaćao . Napadao Boška Matkovića jer ga je slabo plaćao, a nije mogao smisliti Tonči Peovića jer ga taj nije kune platio nikad. Svemir se isto nama žalio kako mora potpisivati besplatne avio karte za poznate Hrvatske obitelji kao Sanader, Vrdoljak i Žužul jer to Ivan Mišetić nije htio, pa njega gurao po zapovjednoj odgovornosti. S agentima u Americi gdje ponovo Mišetić prisilio Svemira da on to potpiše kao direktor prodaje. Sa srcem pozdravljam Svemira, ali nigdje riječ o tim stvarima a i o tome kako ga je Radimir Čačić postavio za direktora aerodroma, a on mu to uzvraća dok je ovaj bio u zatvoru na aerodromu Pula!! Mirovina je prilika da kaže o tim pritiscima svemir bilo Ivan mišetić bilo Milanka Opačić bilo radmir Čačić. Bilo Ole go Butković koji ga je pokušavao godinu dana smijeniti.

Trebao si pitati Padjen… 😉

Može li kolumna o otvaranju ACI seaplanes?

Kada?

Našao sam 🙂

Što ovaj vasiona iz Pule izmišlja ovde ja sam zaposlen pod rednim brojem 5 u Croatia Airlines a on je pod rednim brojem recimo 50 od čemu on priča dok sam ja besplatno radio i stvarao njegovi su trpali novce u džepu njegov Darko prebežati on sam i sklapao nepovoljne aranžmane sa turističkim agencijama koje onda nisu platile Croatia Airlines. Sad moram nabavit broj od Nine Vojnić pa ću je ja nazvati ostalom njen pokojni otac je bio veliki prijatelj s mojim pokojnim ocem i zadnjim u je držao govor na krematoriju kao akademik Vojnić. Možda ima posao za mene ako je taj isti sve mi Radmila za posao tipa koji nema blage veze sa vijačom ali bio intiman sa potpredsednica Vlade Milanka Opačić i odmah i ga je sve mi radila zaposlio još je ovaj bio nezadovoljan službenim autom koji je dobio na aerodromu Pula.

Otpustila? Zasto? F?

A cime se vi bavite u zivotu? Ipak ispada da ne radite u Croatia.

Ja nemam pojma o dogadjajima/ljudima/situacijama o kojima Vi pišete u svojim komentarima (niti me zanimaju) ali se trudim da razumem Vaše komentare. Deluju kao one internetske prevare prevedene uz pomoć Google Prevodioca. Čak i njih bolje razumem. 🤷‍♂️

Prekjučer sam razgovarao i sa Tonči Pejović ko je ponovio da nikad u životu nije čuo za ime Alan Fogler i nek se ja ne maltretiram sa ljudima sa foruma. Isto mi je rekao i Marko Cvijin u svojoj hotelskoj sobi u Francuskom mjestu Rennes je bio sa svojim sinom.

Ako stvarno radite u OU onda mogu da kazes SVAKA CAST KOMPANIJI KAD JE UOPSTE ZIVA PORED OVAKVIH LJUDI!!!

Na sreću ne radi…

Ti trolu koji očito si sve me radmilo inače ne bi znao sva vatrogasna vozila na aerodromu Pula. Agencija u Splitu Meridian blue još pre 25 godina miliona kuna nikad platila Croatia Airlines.
Zatim je u Zagrebu napisao doktorat “Znanstveni rad o marketingu u zračnom prijevozu”, kako to prikazuje na svom sajtu… Marketing nije nikakva znanost, to je tipična hrvatska fabrikacija.

Svaka kumica koja na placu prodaje grincajg propala bi da je tako neuspješna u plasmanu grincajga kakvim se Mišetić pokazao u praktičnoj primjeni svoje znanosti u prodaji aviokarata. No, Croatijin minus pokriva hrvatski državni budžet…

Međutim, među djelatnicima CA, kako neslužbeno saznajemo, vlada uvjerenje kako je novcem od netransparentne prodaje slotova na Heatrowu, zapravo namiren ratni profiter Davor Djivoje uz pojedince iz Croatia Airlinesa koji su mu to sve i omogućili potpisivanjem fantomskih, dakle fiktivnih ugovora na štetu Republike Hrvatske. Osim toga, djelatnici CA su uvjereni kako Uprava i NO C. Airlinesa nije imala nikakav legitimitet za takvu pravnu radnju te da takvim postupkom CA i dalje trpi negativne i trajne posljedice

Sada mi vas je fakat već dosta!!! Vi i ja nismo na ti, nas dvojica se ne poznajemo niti ćemo se ikada upoznati, barem ne dobrovoljno sa moje strane!!! Vaše osobne frustracije prema svima i svakome iživite negdje drugdje. Ne mogu vas spriječiti da pišete ove nerazumljive i nebulozne tekstove, ali mene ostavite na miru! Ali bih vam polako savjetovao da se skockate jer ove optužbe koje iznosite prema određenim ljudima spadaju već u kategoriju gdje biste, ako vas tuže, mogli i u zatvor. Zasada vas spašava da svi oni znaju da ste ridikul, ali i ljudsko strpljenje ima svojih granica!!!
I samo usput: broj i vrsta vatrogasnih vozila na pulskom aerodromu navedena je na njihovoj internetskoj stranici. Kako je Srđan pristojno postavio pitanje o njihovim vatrogascima, ja sam mu prenio te podatke. Vi kao vrhunski stručnjak za sve i sva morali biste to znati!

Samo nek me tuže mnogi su me tužili sve sudske sporove dobivam bez odvjetnika. Jedini koji sam izgubio i završio na županijskom sudu u Sisku i nakon pet godina otišao u zastaru. Par mjeseci nakon potresa u petrinji Sisku baš se potrefilo.

Sve što iznosim je istina. Milijunski gubici Croatia Airlines zbog katastrofalnih poslova s agentima u Splitu u Americi.

Ovo sam godinu promašio jer su Prebežac i Mišetić bili predsednici saveza komunista Jugoslavije dok su bili studenti na ekonomskom fakultetu , znači obadvojica su rođeni 1961 to je bilo 1983 a ne ti 1989.

Riješio sam i tko je Alen fogler. To je Alen Šćurić. Za kojeg mi prekjučer jedan od ova dva top stručnjaka rekao da izgubio sve svoje poslove savetnika u Hrvatskoj. Broj opet tvrtke od kojih samo pamtim Trader i Stjepan Bedić. Ako se Alen sam hvali da je bio savjetnik air Croatia to je katastrofa to je hrpa besprizorni i beskrupuloznih tipova. Čak stjuardesama i piloti na uzimali lijepi novac za neke testove od kojih naravno nikad ništa nije bilo. Pošto to davno bilo znam da su se prepali kako sam došla na njihove adrese kod Kina Evropa a moram još se sjetiti da li je tu onaj pilot Čabrić koji je stvarno komičan, jeli on tu bio ili on imao Air adriatic a da on je imao Air adriatic. Najviše mi je žao što je pokojnom Mihajlu Cvijinu , Dr Darko maznuo lijepe novce a ništa nije napravio za to.

Često mi Ranko Ilić govorio da ja imam daleko jače reference nego Alen. Slično je rekao i Tonči Pejović, a samo je Boško Matković rekao da je Alen jači od mene u struci.

Vi ste skroz prolupali… Laka vam noć i sanjajte o vlastitoj veličini i pokvarenosti svih drugih koji to nisu uvidjeli!

Dajte brišite ovog Padjena, smara više.

12??? Wow!!! I to samo noćas i jutros?

Ček, je se ovde radi o Zdenku Pađenu novinaru ili… znam čoveka i znam da je bio extra

Trol. Zato je tvoj Ivan Mišetić predsjednik omladine saveza komunista Jugoslavije na ekonomskom fakultetu Zagreb, 1989. i njegov zamjenik Dr Darko prebezec dobro natukli i džepove s novcem republike Hrvatske.

Pa tvoju nesreću vrlo uskoro ću početi raditi tamo sviđalo se to jasminu Bajiću ili ne. Uostalom ti si kao svemir radmilo zaposlio Oliver Gmitrović , predsednik svih mogućih partija u Istri vlasnik hotela u Novigradu, pa malo još za staž da radi kao direktor marketinga aerodroma Pula. UHLJEB.

Vi ćete raditi u OU???😂😂😂😂😂😂😂. Do sada sam gajio neke iluzije da bi OU mogao preživjeti i postati profitabilna kompanija, ali ako vi dođete tamo, kraj im je zagarantiran!?!

Lazar lako je svrati ovako bez imena i prezimena samo znaj da sam ja 1990 godine u tvom Beogradu na vrhu tornja geneks nakon ručka savio genex dogovorio sve u vezi najma aviona između Croatia Airlines i boinga aviogenex sa sa hrvatskim posadama.

Kao što sam i u Ljubljani vršio pregovore a meni noć dragi slovencima Ali ovi iz Adria Airways su bili bezobrazni.

Svaki drugi dan zvao njujork bivšeg predsednika uprave PANAM, Acker da mu pomognem oko elaborata za koji je on dobio 120.000 dolara a ja niti 100 dolara. A tvoj svemir radmilo znam vasiona posebno Darko pre bežati i naravno njegov partijski kolega Ivan mišetić trpali su džepove da ispada ovaj novčanice van.

Šta si skrivaš anonimno si šta će meni takve

E sada mi je jasno zašto je PanAm bankrotirao…

Iskreno mislim da vas ni na za nosenje prtljaga nisu uposlili a ne na nekoj odgovornoj poziciji.

Stalno se ponavljate i već ste dojadili i Bogu i vragu! Sve smo već shvatili: ja ne postojim jer me mi Marko Cvijin, koji je sa sinom u Rennesu i s kojim ste telefonirali 4 minute i sedam sekundi, a ni Tonči Pejović ne poznaju. Osim toga da ste vi još u OU, bila bi to velika svjetska kompanija…

Jako se loše osjećam dok čitam hvalospjev o čovjeku koji je bio toliko drzak da umirućem pjesniku i političaru Vladi Gotovcu, napiše potpuno lažno pismo ko mu je diktirao Ivan mišetić u kojem je rekao da je završio na cesti zbog mene. I ako je istina sasvim drukčija. Uh je bio je čovjeka kojeg muje gurnula Milanka Opačić šta da potpredsednica vlade a zove se Oliver Gmitrović. Google njegovo ime i prezime pa će ti sve biti jasno. Piloti su mu dali kodno ime vasiona i kosmos. U 7:00 h ujutru u putničkom zgradi Split postoje tanju iz Zagreba cijelog menadžmenta Croatia Airlines i lutka nse ja mu kažem kud ćeš sada na rafting kad ste mi nju ne proso uja Gent ima u Splitu kao Meridian Blue ko je uzeo toliko karata od Croatia Airlines a nikad ih nije platio bio dužan oko četiri miliona kuna. To mi je isti ovaj sve mi Radmila opalio šamar zašto sam ja skočio u zrak i svom snagom njega ošamario što ga je bacilo na patos. Gdje nije završio jer ga rukama uhvatio Ivan Mišetić u padu pred autobusom punim menadžera Lufthanse. Nisam udario slabijeg od sebe ja sam 188 cm visok a sve mi radne ovaj 193 cm visoki nešto širih ramena od mene. Tu je bila i posada Croatia Airlines uključiš i pokojnu stjuardesu Vlatka gornjeg bakmaz koji ću cijeli život i pamtit po tome, tu a bio sam dobar s njom i njenom sestrom Martina bienenfeld. Kapetan aviona Jelinović iz Splita počeo je zvati policija , policija kao luđak i rekao mi je da su mi oči izbezumljena i da ja izgledam kao ubojica a ne kao intelektualac?? Spasio mi najslavniji profesor u zrakoplovstvo profesor doktor Stanislav pavlin Koji je broj jedan na području bivše Jugoslavije za aerodrome i ko je bio prodekan tada on je imao službenog vozača i kao u filmovima, uskočio sam mu trčeći u njegov auto i pobjegao u Split. Niti 10 godina kasnije na istome mjestu aerodromu Split direktor marketinga Davor cvitanović ošamari će direktora prometa Dr Slavka Rogulića. I ovaj pao na patos što je neverovatno od šamara ali doktora ubuduće jako slaba šnitke građe za razliku od intervjuiranog svemira Radmila .

Pitanje je offtopic,interesuje me da li aerodrom Pula ima svoju profesionalnu vatrogasnu ekipu ili ima neku drugu varijantu?I da li su se Rusi vratili ovog ljeta u Pulu?

Pula ima 29 vlastih vatrogasaca te odgovarajući vozni park:
PANTHER 1, 6×6, CA-5, Rosenbauer, 2009.
PANTHER 2, 6×6, CA-5, Rosenbauer, 2007.
PANTHER 3, 6×6, DD-1, Rosenbauer, 2005.
MERCEDES, 6×6, MB3357, Ziegler, 1997.
FAUN, 6×6, Rosenbauer, 1984.
MAZDA, 4×4, B2500, Mazda, 2004.

Da li ce biti neki intervju sa Halidom Ahmetbegovicem
I hoce li flybosnia operirati Tuzla -London ili Tuzla-Paris pricali su o tome sta mislite?
To bi bilo najbolje za flybosniu

Ma i to stoji
Oni su se zeznuli sa Sarajevom da su otvorili uve linije u Tuzli mozda bi i ostvarili nesto
Nadam se da ce uskoro intervju sa Ahmetbegovićem

FlyBosnia je stvarno kompleksan problem. Krenuli su dobro, čak sam sa njima letio do Banja Luke besplatno, pozvali su me da idem sa njima po plamen mira, kada je bio EYOF u Sarajevu, stalno sam komunicirao sa njima, poznavao sam menađera aviokompanije, ali sve je krenulo naopako od prošle godine kada su krenuli govoriti da u Aprilu 2020 stižu nova 2 aviona, došao je April, nisu stigli, pitao sam ih zašto nema aviona, kažu, prolongiran dolazak za mjesec dana, i tako sve do Decembra, kada sam odlučio da više ne komuniciram sa njima. Zadnji put su rekli u jednom intervju za jedan BiH portal da će aviooperacije vratiti 2022 na proljeće. Ostaje nam da vidimo šta će biti.

Trebaju vratiti na proljece i poceti sa TZL

Za Alena Šćurića

1. Što Vas je navelo da postanete zrakoplovni analitičar i koje ste obrazovne ustanove za to završili?

2. Da možete birati samo jednu, u koju bi regionalnu zračnu luku i aviokompaniju došli temeljito raditi i pomoći svojim znanjem?

3. Kako je nastao Zamaaero i koji je Vaš najveći projekt (analize isplativosti, rasporedi letenja i sl.) koji ste radili te za koga?

4. Koje je mišljenje o “hejterima” te koji Vam je bio najteži trenutak u karijeri zrakoplovstva, jeste li htjeli ikad odustati?

5. Jeste li ikad bili ismijavani kao mlad ili kasnije jer ste zrakoplovni stručnjak te jeste li imali podršku obitelji?

6. Koji Vam je najdraži komentator od čitatelja?

7. Koje su buduće ambicije Zamaaera te trebaju li čitatelji iščekivati nešto veliko u skoroj budućnosti?

8. Hoćete li raditi nagradne igre, kao naprimjer Croatian Aviation i koje je Vaše mišljenje o člancima tog portala?

9. Koja je najveća zrakoplovna nagrada koju ste dobili te za što?

10. Koje je Vaše mišljenje o LCC i koja je općenito aviokompanija Vama najdraža?

11. Koje nove (neobnovljene) linije od CA, FlyBosnie, Montenegra možemo očekivati idućeg ljeta?

12. I za kraj, Kada mislite da će se zračni promet vratiti na pretpandemijsku razinu?

1. Zanimljivo.

3. Kako to da je Air Croatia propala? Hoćete li čitateljima dati uvid i objaviti te analize za CA, Air Montenegro, Air Croatiu?

4. Stvarno sramota.

Hvala na izdvojenom vremenu Alene i sve najbolje u budućnosti!

3. Da, rauzumijem

Ovo za Air Croacija su iluzije. Samo dan kažite imena ljudi koji su to stvarali nudili a mjesto direktora a nisu ni

Bravo za pitanja wow.

Dodao bih pitanje šta Alen očekuje recimo 2025. Ili 2030. od regionalnih kompanija. Naravno, tešlo je prognozirati barednih 5 meseci a kamoli 5 godina. Recimo ako se pandemija završi ili značajno umanji naredne godine, šta Alen objektivno očekuje od OU, JU i AirMontenegra?

Nažalost!

Dobra ideja, tako da svi imaju na jednom mjestu pitanja o Vama, a ne da u komentarima uvijek netko nešto pita. Pozdrav!

Bravo za pitanja Wow! Također se nadam nagradnim igrama!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!