zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Kolike subvencije dobijaju LCC u Italiji?

Kao evropska država sa najvećom penetracijom LCC kompanija u udelu tržišta, bilo je za očekivati da Italija, preciznije njeni aerodromi, troše velike količine novca na subvencije i popuste da bi privukli i zadržali kompanije. Nedavnim istragama otkriveno je da ova svota novca prelazi 550 miliona evra kada se uračunaju svi benefiti i to samo tokom prošle godine.

Od ovih, 330 miliona obuhvataju subvencije za “letne aktivnosti”, dok preostalih 220 miliona obuhvataju razne benefite koje su aerodromi nudili kompanijama kao npr.; plaćanje simulatora za pilote, pokrivanje troškova za hotelski smeštaj putnika sa otkazanim letovima, plaćanje marketinških troškova i razni drugi. Predvidivo, Ryanair je najveći primalac subvencija, sa udelom od 63%. Drugo i treće mesto dele Easyjet i Wizz sa oko 15% udela po kompaniji.

Veliki problem predstavlja činjenica da većinu ovih naknadnih benefita aerodromski operateri nisu u obavezi da objave javno. Naknadno, operateri koji su barem delimično u privatnom vlasništvu naglašavaju da ne mogu da objavljuju ove podatke koje smatraju osetljivim poslovnim podacima. Ovaj problem bi trebalo da bude rešen od 2024. godine usled nadolazećih promena oko zakona koji regulišu avioindustriju.

Neki od operatera i aerodroma su objavili podatke; SEA (Milano) je potrošila 60 miliona, Bergamo 56, Bologna 26,5, Napulj i Palermo preko 20, AdR (Rim) oko 20 a Bari, Firenca i Piza oko 15 miliona evra.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: Ryaniar

24 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pravo pitanje je tko u stvari plaća te subvencije, da li je to direktno zračna luka (putem svojih prihoda) ili su to porezni obveznici (ukoliko država i lokalna samouprava sufinanciraju zračne luke). Ne znam da li zračne luke u HR i ostatku EU u cijelosti samostalno pokrivaju svoje troškove ili dobivaju novce od države/lokalne samouprave? U Zagrebu koncesionar samostalno, bez pomoći države upravlja zračnom lukom i plaća koncesiju. Ne znam kako je to ostalih zračnih luka u HR? S tim što naravno LCC mogu sufinancirati i turističke zajednice i lokalna samouprava ali to treba biti bolje zakonski riješeno.

Pitanje ce sada ostati bez konkretnog odgovora. Unutar Italije barem, procenjena podela je izgleda oko 50/30% izmedju aerodroma i regije u kojoj se aerodrom nalazi, dok ostalih 20% dolazi od gradskih uprava, turistickih organizacija idr.

Trenutni način subvencioniranja LCC-a nije u redu, jer je netransparentan i zračne luke mogu pogodovati različitim kompanijama na različite načine, To se treba riješiti na razini EU, na način da zračne luke mogu subvencionirati određene linije, ali da se ide po sistemu natječaja da svaka kompanija može dobiti potporu pod istim uvjetima, da se točno zna iznos potpore i da taj iznos bude javno dostupan, slično kao kod PSO-a.

Колика је добит РајанЕра 2022-ге?

mogli bi da uradite istraživanje koliko bi bile LCC kompanije isplative bez da dobijaju ogromne subvencije, popuste, reklame si sl.

Pa to je ona američka: ” kicking the can down the road”.. osiromašenoj populaciji se mora dati privid blagostanja i kupovne moći i to zasada ide na račun šire zajednice… međutim baza za transfere se smanjuje i uskoro neće biti nikoga od koga se može nešto uzeti – srednji sloj je uništen.

Putovanje od dva sata za koje vam je do juče trebalo dva dana, a do prekjuče dve nedelje, nije “privid” nego realno stanje i realni benefit.

Upravo. Ili bi bile profitabilne u liniji sa legacy kompanijama, ali sa mrezom letova koja bi bila manja za 30-50%.

Ako su podaci točni, a nemam razloga sumnjati u točnost, onda FR diže godišnje oko 350 milijuna samo u Italiji na subvencijama. Kada se uračunaju ostale subvencije, ispada da im je profit u stvari zbroj subvencija! Uz to su još i tamo gdje su monopolisti ili gotovo monopolisti digli cijene u nebesa. A da ne govorim o tome da su na mnogim letovima kada se sve uračuna skuplji od legacy-ja…

Konacno su analiticar i njegov verni citalac shvatili da ne postoje LCC vec da se naplacuju drugde. Jos samo da ubedimo u to i ovdasnje hipstere. Ziveo kapitalizam i socijalisticka revolucija.

Ako te to nekaj tješi: ni ja ne razumijem kaj je pjesnik time htel reči…

Mnogo oni nauce iz komentara citatelja.

Vrlo moguce, ja pretpostavljam da kad se uracunaju subvencije drugih drzava da je FR u vrlo blagom profitu, ne vise od 10% od trenutne vrednosti. Paradoksalno, te rute gde su monopolisti i gde se naplacuju sulude cene upravo pokrivaju troskove onih neprofitabilnih ruta koje postoje samo da bi FR mogao vise da ucenjuje aerodrome

To nije paradoks, to je dobar business model. Ryanair je to stvorio sam, bez da je itko pomogao. Komercijalna kompanija.

Evo upravo svježeg primjera: 28.12. VIE-TFS i 04.01. TFS-VIE: FR sa malom ručnom i koferom 681.-€ OS sa koferom, normalnom ručnom i malom ručnom 677.-! Uz to na OS letu dobiješ i snack i dva puta idu sa bezalkoholnim pićima te kavom…

Ovo pokazuje da je FR puniji i bolje se prodao.
U neko malo manje zanimljivo doba godine FR ce biti jeftiniji od OS.

Ne, ovo pokazuje i dokazuje da, čim konkurencije nema ili je puna, dižu cijenu u nebesa. Sa njihove strane je to naravno legitimno. Moj primjer je za one koji zagovaraju FR i tvrde da su oni uvijek najjeftiniji.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!