zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

ČSA danas slavi 100. rođendan

ČSA danas (6.10.) slavi svoj 100. rođendan. Kompanija je osnovana 6.10.1923. kao Československé státní aerolinie. Prva linija joj je bila Prag-Brno. Prva međunarodna linija ČSA je bila za Zagreb 1930. godine. 1957. ČSA je bila treća kompanija koja je letjela jetove na liniji za Moskvu sa Tupolevom Tu-104A. Prva intekontinentalna linija je krenula 1962. za Havanu. Kopanija je u 60-tima letjela i za New York i Toronto. Početkom 1990-tih kompanija je izgubila letove u Slovačkoj radi raspada države, te se transformirala iz prosovjetske kompanije sa brdom sovjetskih aviona u modernu kapitalističku kompaniju sa zapadnim avionima. Kompanija masovno otvara letove prema Zapadu. 2000. ČSA ulazi u SkyTeam. 2007. godine ČSA je imala 5400 zaposlenih i nekoliko desetaka aviona.

U zadnjih deset godina kompanija mijenja vlasnike (Korean, Aerodrom Prag, Travel Service/Smartwings) i konstantno se smanjuje, gubi linije, frekvencije i flotu. Tijekom Covida-19 ČSA je nastradala najviše od svih europskih kompanija zbog toga što Češka ni na koji način nije htjela pomoći kompaniji. U jednom momentu ČSA je u floti imala samo jedan avion i operirala samo jednu liniju, prema Parizu tek tri puta tjedno.

Danas ČSA leti samo tri linije, u floti ima dva Airbusa A320. I ostao je samo ostatak ostataka nekada jake kompanije. Pisac ovih redova je namalo puta letio sa ČSA, te se sa njima konektirao preko Praga. Danas to više nije moguće. Kompanija je naručila četiri A220-300 koji će se isporučivati od iduće godine. Kompanija je iz restrukturacije izašla 2022. godine. ČSA je samo jedan od pet najstarijih kompanija na svijetu. Najstarija je KLM iz 1919, a preko 100 godina imaju još Avianca (1919), Qantas (1920), i Aeroflot (1923).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ČSA

24 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ne tako davno su sa A333 letjeli za ICN, danas kao da i ne postoje…

Iskrene čestitke i želje za oporavak iz dubokog ponora u kojem je upala zadnjih godina.

Priča se da će, kad Er Serbia napuni 100 godina, Marek preći u ČSA kako bi i njih oporavio i vratio na profit. Da li je to istina?

Ima svog smisla ovog svijeta.

teško da će 2113.-te Marek nekud prelaziti….

Air Serbia 100 godina puni 2027. godine…

😂😂😂 dobar 😂😂😂

Kompanija koja se danas zove Air Serbia osnovana je 1927. I od tada neprekidno leti osim za vreme Drugog svetskiog rata iz očiglednih razloga. Nazivi su se menjali kroz istoriju kompanije. Svojih 100 godina od osnivanja slavi 2027.i jedna je od 10 najstarijih kompanija na svetu koje i dalje rade.

Pobogu kako da imaju isti avion pa bilo je 4 godine rata između!

Kako mislite to da vlasnička struktura može promeniti poveznicu? “Gavrilović, obiteljska tradicija od 1690.” A posle rata “socrealističko poduzeće”. I šta je poveznica između osnivača i današnje industrije? Isto se bave preradom mesa. Tako i Air Serbia isto leti i prevozi putnike kao i Aeroput.

Naravno da imaju. Dosta zaposlenih Aeroputa je nakon rata radilo u JAT-u. A to što je papirološki postojao do 1948., pa naravno jer u socijalističkoj državi niste mogli tek tako da imate privatni biznis. Poenta je da je nastavljeno sa prevozom putnika i da su predratni zaposlenici nastavili da rade svoj posao. Pa imate gomilu primera gde su privatna imovina i poslovi nacionalizovani posle rata i prešli u vladništvo države ali su nastavili da radom.
Uostalom, pogledajte šta kažu najznačajniji vazduhoplovni portali, Wikipedia, CNN. Za njih je Air Serbia od 1927.

“After the war, the airline was rebranded and reestablished in 1947 as JAT Yugoslav Airlines. JAT was established with the assistant of the Yugoslav transport regiment and former Aeroput pilots and aircraft mechanics.” – Mislim da je svaka dalja rasprava suvišna

CSA je isto poceo kao kapitalisticka kompanija pa postala socrealisticka pa opet kapitalsticka.

CSA je promenila ime 1995 godine kada se raspala Čehoslovačka.

I opet ceo svet smatra da JU postoji od 1927. godine…

Pre će Marek preći 2113. nego li se JU skrasiti sa 40-45 linija koliko su određeni botovi ovde prognozirali

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!