zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Qantas kupuje 100% Alliancea

Qantas je imao 20% dionica Alliance Aviationa. No, sada želi preuzeti i ostalih 80% te imati potpunu kontrolu nad kompanijom. Za ovo će Qantas platiti 443 milijuna USD. Alliance u floti nema baš sretnu situaciju. Osim 18 Embraera E190, imaju pet starih Fokkera F50, 14 F70 i 25 F100.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qantas

2 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Alliance Airlines je najaca Charter kompanija u AU, a imaju i dosta regionalnih RPT letova po Kvinslendu. Kupovinom kompanije Qantas takodje dobija dugorocne Charter ugovore. Fokeri jesu stari ali su odrzavani i lete do aerodroma u vlasnistvu rudarskih kompanija i dosta ih ima prilicno kratke piste za koje na koje F50 i F70 mogu da slete bez problema. Qantas, od 2010 mislim, ima u vlasnistvu i Network Aviation koja je takodje veliki Charter operator ( leti uglavno po Western Australia (WA)), i takodje ima Fokere-e kao i Alliance. Qantas je u poslednjih nekoliko godina ubacio desetak A320 u Network i oni odrzavaju podjednako RPT i Charter servis u WA. Qantas ce sada, verovatno, pokusati da istisne/kupi ostale manje charter operatore u WA (Skippers, Maroomba itd). Ostali veci Charter operatori u AU i u WA su Virgin AU i Cobham Aviation. Treba napomenuti da je WA ogroman rudarski region, udaljenosti su velike i potrebe za charter letovima takodje apsolutno velike.

A o E190, upotrebice ih da zamene 717 koji su iznajmljeni od Cobham-a, trenutno lete za Qantas na RPT letovima i dosta su stari (20-25 godina). Dok ne dobiju A220. Zanimljivo je da su 717 bili u vlasnistvu Impulse Airlines koje je Qantas kupio posle “rata cenama” koje je impuls izgubio nekih 2000-tih. Kasnije je Qantas iznajmio te iste avione National Jet-u koji je bio deo Cobham-a a sada ih iznajmjue od tih isti. Ovo je komplikovano, kao krimic!

Alliance upravna/letacka struktura ce, najverovatnije, ostati manje-vise neporomenjena i oni ce nastaviti da vode kompaniju operativno. Dobice pare i nastaviti da rade ono sto vole! Slicno je uradjeno i sa Network-om.

Deo Qantas Grupe cini i Qantas Link (Sunstate i Eastern airlines, lete Q300 i Q400) koji leti po istocnoj i juznoj Australiji, u vecini odrzava letove do/od regionalnih gradova u delovima dana kada nije guzva leti i izmedju vecih gradova,

Po istim regionima operise i Regional Express (REX), koji leti izmedju regionalnih centara i vecih gradova (lete na SAAB 340, oko 50-tak). Krajem 2019 REX e poceo da leti izmedju velikih gradova na iznajmljenim 737 800 i poceo da konkurise Qantas-u i Virgin-u ali su privremeno prestali kada se pojavila Korona, April 2022. Krenuli su ponovo sa tim letovima krajem prosle godine.

Takodje, deo Qantas grupe je i Jetstar (LCC) koji leti izmedju vecih gradova u AU, po niskim cenama, ali i prema vecim gradovima u Aziji.

U Martu 2020 Virgin Australia je ugasio Tiger Australia, koji je bio u njihovom vlasnistvu, i leteo kao LCC i bio konkurencija Jetstar-u (Qantas Grupa). A i Virgin je kasnije bankrotirao, u Aprilu 2020, ali je kupljen i spasen. Trenutno leti i konkurise Qantas-u na svim vecim linijama.

E, sada, Qantas leti manje-vise po starom. Virgin (po novom modelu) pokusava da se oporavi i da konkurise Qantas-u a REX pokusava da se ubaci izmedju nih. A krajem godine, BONZA aviation (nova kompanija u vlasnistvu Amerikanac) najavljue pocetak letenje po AU.

Cini mi se da Qantas pokusava da se postavi kako bi se suprostavio konkurenciji.I ne bih se iznenadio da Qantas izadje kao pobednik.

Da li ce kupovina Alliance biti odobrena? Jako interesantno!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!