zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

ACI podržava obvezu 50% slotova

ACI Europe pozdravlja uvođenje obveze 50% korištenja slotova ove zime i smatra da je to realno rješenje koje djelomično pokazuje optimizam u obnovu zračnog prometa. ACI naglašava da će se u proljeće 2022. vrlo vjerojatno vratiti stara opcija 80:20.

No, ACI naglašava da je sadašnji sustav 27 godina star, da je zastario i nije u skladu sa trendovima modernog zrakoplovstva te traži da se isti izmjeni kako bi se optimiziralo korištenje aerodromskih kapaciteta i resursa. ACI je neposredno prije Covida-19 izdao dokument kojim predlaže suvremenije izmjene.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Paris CDG

4 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nevjerojatno je da EU zahtijeva od kompanija da provode “letove duhova” samo da bi mogli zadržati slotove. I dok nama hoće zabraniti upotrebu automobila na dizel ili benzin, ovdje doslovno prisiljavaju aviokompanije da u atmosferu ispuštaju tisuće i tisuće tona CO2.. O troškovima da i ne govorim! Ili: milijarder leti u svemir sagorijevajući pri tome više CO2 nego što stotinu automobila ispuste u sto godina a mediji ga slave…

U upravnim odborima mnogih aerodroma sjede visokorangirani političari. Stoga čisto sumnjam da će EU napraviti bilo što..

Konkretno New Shepard je pogonjen na tecni vodonik i tecni kiseonik, tako da tu nema nikakve emisije CO2. Unity koristi HTPB sa azotnim oksidom kao oksidatorom i siguran sam da to ostavlja svasta u atmosferi, ali sta tacno i u kojim kolicinama, nisam nasao podatke.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!