zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Rusija neće moći bez Airbusa i Boeinga još najmanje 10 godina

Roman Gusarov jedan je od najvećih zračnih stručnjaka Rusije i dao je dug intervju o ruskom zrakoplovstvu od kojeg prenosimo najzanimljivije dijelove. Rusija trenutno ima 4 aviona koje je kanibalizirala kako bi ostali avioni mogli letjeti. Rusija ima zaliha dijelova za još par mjeseci, no nakon toga je teško predvidjeti što će biti. Dijelovi se trenutno nabavljaju na razno-razne načine.

Rusija bez Airbusa i Boeinga neće moći živjeti još bar 10 godina. Rusija mora zamijeniti 700 Airbusa i Boeinga za što će trebati vremena, bar 10 godina. Rusija najveći problem ima sa širokotrupnim avionima obzirom da Il-96 ima ekstremno malu proizvodnju, a novi širokotrupac se neće proizvesti u idućih 10 godina. Rusija će proizvesti novi motor za širokotrupce PD-35 i nada se da će Il-96 postati konkurentan sa tim motorom do 2030. godine. No, to nije prioritet ruskog zrakoplovstva, pa je moguće dalje prolongiranje ovih rokova.

Ruski zračni prijevoznici trenutno lete u 22 zemlje, što je daleko manje nego prije sankcija. Rusija je 2019. prevezla  126 milijuna putnika, a 2022. njih 95 milijuna, što je pad od 25%. Prije sankcija ruske kompanije su imale 60% putnika na međunarodnim linijama, dok je 40% bilo na domaćim linijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

19 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kupice C919

OT: Vesti sa IATA skupa u Istanbulu

ITA i TK potpisali code share. Za ITY kod na FCO-IST, za TK kod na 9 destinacija u Italiji.

Spohr potvrdio integraciju ITA FF u Miles & More, i ulazak u A++ JV sa UA i AC. UA CEO potvrdjuje, i kaze da vrlo podrzava integrisanje ITY sa LH.

Spohr nagovestava ulogu mnogo ozbiljniju ulogu Dolomiti-a generalno, a pogotovu izmedju LH i ITY, sa fokusom ka Rimu i interkontinentalnim letovima. Nastavlja feed za MUC, FRA, ZRH.

CEO Swiss izjavio kako ce FCO moci da preuzme deo saobracaja sa “drugih hubova koji su mozda pod stresom, ili vec prepuni letova”.

Održavat će avione isko kao Iran.
Uostalom mi iz ovih država se sjećamo rata – sve lagano propada i sva tehnika se improvizira, leti se sve manje jer ni ljudi više nemaju novaca za aviokarte.

Koliko je bilo nesreća u Iranu uzrokovanim llošim održavanjem?

Roman Gusarov je urednik ruskog avio portala, analiticar, dakle vas kolega po profesiji.

Davao je dosta raznih izjava, interesuje me da procitam ceo intervju, jer je nesto od navedenog u suprotnosti sa nekim njegovim izjavam pre par meseci, pa mozete li nam napisati kome je Gusarev dao intervju.

Dali ste licno procitali taj veliki intervju (ako je dostupan online), ili ste izvukli najzanimljivije delove iz nekog sazetka ili citata?

Srdacan pozdrav

Ok… I zavrsice se ovaj prokleti rat pre ili kasnije i hop eto ti zapadnih firmi brzinom svetlosti ponovo na ruskom trzistu… Pojeo vuk magarca… Mr Dollar 🙂

Neće više biti tog gospodima nakon normalizacije odnosa…

Trebace njima 100 god

Interesantna mi je njegova prognoza za sirokotrupce. Najmanje 10 godina nece biti u stanju da naprave konkurentan zrakoplov. Motori koje imaju su ocito daleko vece potrosnje nego zapadni pandani.

…o ruskom zrakoplovstvu…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!