zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

JAT Tehnika u štrajku

U ponedeljak 1.3. su radnici JAT tehnike održali jednočasovni štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva nastalog radi Kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor, zbog kojeg negoduju predstavnici 4 od 5 sindikalnih organizacija, predviđa smanjenje zarada od 10% do 20% i skraćenje trajanja godišnjih odmora. Radnici su nezadovoljni jer im se ne poboljšava zaštita na radu. Ovaj ugovor je na snazi od 1.1.2021. jer su ga potpisali predstavnici jedne sindikalne organizacije. Članovi sindikata traže poništavanje ovog ugovora, a u suprotnom, prete većim štrajkovima u budućnosti.

Od kako je Avia Prime preuzeo JAT tehniku, broj zaposlenih na neodređeno spao je sa 752 na 680, a broj zaposlenih na određeno sa 220 na 95. Ovi radnici nisu dobili otkaz (Avia Prime se obavezao da neće otpuštati radnike prve dve godine), već su sami otišli zbog nezadovoljstva prouzrokovanog lošim uslovima rada.

Obzirom da su radnici iste firme u Sloveniji zadovoljni primanjima i uslovima rada, postavlja se pitanje zašto u Srbiji to nije tako. Znači li to da Avia Prime ima drugačiji tretman radnika u Srbiji, što jest uobičajena praksa zapadnih kompanija u Srbiji, ili da su radnici naviknuti na socrealistički način rada pa im smetaju promjene ekonomskog poslovanja.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: JAT Tehnika

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!