zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Ethiopian daje udio Somalilandu

Deal Somalilanda i Etijopije je daleko veći od samo operiranja za aerodrom Barberu. Kao su objavila dvije vlade Etijopija će priznati Somaliland i biti će prva zemlja koja će to učiniti, a kao protuuslugu će dobiti pristup moru Somalilanda. Etiopija će dobiti 20 kilometara obale u Adenskom zaljevu na korištenje od 50 godina za komercijalnu i vojnu uporabu. Etiopia nema pristup moru od kada se Eritrea 1993. odcijepila od Etijopije. Etiopia graniči sa Somalilandom.

Istovremeno Ethiopian će ustupiti dio vlasništva Somalilandu. Nije definirano koji dio vlasništva će se ustupiti. Ovo će biti prvi puta da Ethiopian svoje dionice daje stranoj državi. Inače Ethiopian investira u strane kompanije, pa tako ima udjele u Ethiopian Mozambique Airlines, Malawi Airlinesu, Niter Airu, Zambia Airwaysu, Air Congu i ASKY Airlinesu. Kako Somaliland nema nacionalnog prijevoznika za očekivati je da to postane Ethiopian. Ethiopian već sada ima 45,9% udjela u civilnom zrakoplovstvu Somalilanda. Somalija koja svojata Somaliland i koje je Somaliland bio dio je proglasila ovaj sporazum očitom agresijom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

6 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jak deal. Očito win-win za sve. Ali pitanje je jel pametno ulagati u državu koju nitko ne priznaje i gdje bi Somalija mogla napraviti đumbus svaki dan.

Priznajem da sam tek nakon ovog članka proguglao da vidim detalje o Somalilendu. I ispada da je kao prirodni nastavak Etiopije, prirodni izlaz na more, kao teritorija koja Etiopiji trenutno nedostaje 🙂 Pogledajte mape i biće vam jasno da Etiopija ovde ima neke interese zbog kojih ne žali para.

U Somaliji je haos tako da svako gleda svoj interes

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!